Du har drukket på deg brystkreft!


Jeg blir både fly forbanna og oppgitt over NRK som nå går ut med en sak der de langt på vei insinuerer at det er vindrikkingen vi bedriver som har gitt oss brystkreft.

Og hvem er hovedkilden for saken? Joda; Alkovettorganisasjonen Av-og-til som har som hovedagenda å «redusere alkoholbruken der det kan være farlig eller gå ut over andre».

DS7_2393Dette er useriøst av NRK og bare egnet til å gi folk falsk trygghet: Lar jeg vær å drikke alkohol får jeg ikke brystkreft, liksom.

Det er selvfølgelig ikke riktig. Både min bestemor og mor var slanke, ikke-røykende og normalt sunne avholdskvinner og døde av brystkreft begge to.

Slik er det selvfølgelig også med en rekke andre. Sannheten er nemlig den at forskerne rett og slett ikke kjenner det totale bildet når det gjelder hva som forårsaker brystkreft.

Alkohol, gener, alder og vekt er bare noen av faktorene de mener kan sees i sammenheng med økt fare for brystkreft.

Det artikkelen selvfølgelig heller ikke sier et kvidder om, er at du aldri kan beskytte deg helt mot kreft. Uansett hvor mye du måtte ønske det og hvor mange ting du avstår fra å gjøre eller velger å gjøre.

Sånn gir den snarere et inntrykk av at du faktisk kan beskytte deg mot brystkreft hvis du drikker mindre eller ikke i det hele tatt.

På den måten føyer NRK seg nå inn i hylekoret som danner grunnlaget for all kommersialisert kvasihelse og lykkejag: Du er din egen lykkes smed. Det er din egen feil hvis du blir syk og dør.

Blir du syk og får kreft eller attpåtil dør i tillegg, er det din egen forbannede feil som har kost deg for mye i livet og helt glemt å kjøpe nok helsefremmende produkter og crap som i bunn og grunn nok hadde fått deg til å leve evig når alt kommer til alt.

DS7_2516Newsflash: Dere skal alle dø! Kreftleger, NRK-journalister og hele alkovettgjengen i Av-og-til også! Og det er ikke en dritt dere kan gjøre med det!

Med så mye useriøst svada som vi brystkreftpasienter bombarderes med i dag, er det i hvert fall helt uaktuelt for meg å leve resten av livet klin edru. Det hadde rett og slett ikke vært til å holde ut.

Det er neppe heller særlig helsefremmende å bruke hele livet til å kjempe mot døden. Noen av oss foretrekker å leve litt mens vi gjør det også.

Dessuten demper noen glass vin i ny og ne både stress og rent ut voldelig aggresjon hos meg, så jeg vil tro min vindrikking kan ha en direkte helsefremmende effekt på riktig så mange fjols som uttaler seg i brystkreftkreft-universet. Skål!


13 Responses to “Du har drukket på deg brystkreft!”

 1. Gunnhild
  14. mars 2016 at 15:42 #

  Røyken har jeg stumpet for lengst, men vinen min får du ikke. Så da er det bare opp på barrikadene igen. Det er helt utrolig hvor mye piss jeg har lest gjennom årene når det gjelder kreft. Vi lar oss ikke verken kneble eller lure. Sunt bondevett og vin er min medisin. Skål fra meg :)

  • Lene Wikander
   14. mars 2016 at 16:06 #

   Ja det er nærmest ufattelig hvor mye dritt kreftpasienter må belemres med så friske folk skal klare å takle sin egen dødsangst. Fuck off sier bare jeg. På tide med en realitycheck! 😉

   • Aslaug
    15. mars 2016 at 15:55 #

    Ja, der sa du det, Lena! Jaggu skal vi plastre på andres dødsangst også..
    Det tar aldri slutt!

 2. Gro
  14. mars 2016 at 16:00 #

  Denne tar vi med knusende ro, selv om det er forskning. Jeg nærmer meg 60 år og har fått i meg mye forskjellig gjennom livet, og elsker vin. Jeg fikk brystkreft og velger å ikke bruke livet mitt på å finne ut hvorfor. Jeg kan ikke akkurat grave meg en jordhule på fjellet og leve av bær heller…

  Vi blir bombardert av råd fra alle kanter og vi må bare sette grenser for hvordan vi skal la det påvirke oss. Jeg har ett liv og det vil jeg leve slik det er best for meg. Man taper ikke når en sykdom ikke lar seg helbrede. Jeg leste en vakker setning i et minneord i forrige uke: » Hun tapte ikke mot kreften. Hun vant den tiden hun hadde.»

  • Lene Wikander
   14. mars 2016 at 16:04 #

   Det minnordet likte jeg! <3 Vanligvis er det jo bare krigsretorikk i slike sammenhenger.

 3. Tove K
  14. mars 2016 at 17:16 #

  Det hagler med råd og uråd for «kreftens bekjempelse». Den ene dagen skal en sky sukker som pesten, neste dag skal en spise bananer med brune flekker (som dog er smekkfulle av sukker), så er det soppekstrakt, hvetegress og blåbær en skal tylle i seg. Idag skal en altså kutte ut vin. Folk deler ukritisk disse rådene som om det skulle være fasiten på årsaken til kreft. Brystkreft og lungekreft : Been there, done that! Kom ikke å fortell meg at mangel på brune bananer og for mye sukker og for lite hvetegress er årsaken. Forbannet? Oh, yeah ?

  • Lene Wikander
   14. mars 2016 at 17:44 #

   Jeg kan forresten ikke unngå å tenke på noe når det gjelder denne alkoholforskningen. Hva har de basert den på? Skulle ikke forundre meg om det var de der spørsmålene; har du tatt abort, hvor mye drikker du i uken osv spørsmålene vi må svare på med en gang vi har fått diagnosen. I mitt tilfelle var jeg så i sjokk og forvirra at jeg svarte seks flasker vin i uka, jeg tenkte man skal jo ikke underselge seg for legen, men da jeg fikk tenkt meg om etterpå kom jeg jo til at det var VELDIG MYE MER enn hva jeg drakk i virkeligheten, hahaha :-) Du skal se det er jeg som står bak forskningsresultatene!

 4. Astrid
  14. mars 2016 at 17:34 #

  Jeg gir meg over… Er det ikke det ene så er det det andre
  sa kjerringa og blødde neseblod… Skål!

 5. Anne
  14. mars 2016 at 20:19 #

  Langt liv, kort liv, sykdom og dritt eller silkeglatt og godt liv, en kommer ikke levende fra det, så mye er i alle fall sikkert. Kanskje på tide å flytte fokus fra hvordan forsøksvis utsette døden så lenge som mulig til hvordan få mest mulig liv inn i livet?
  Jeg har aldri hatt kreft, aldri vært i andre situasjoner heller der jeg virkelig følte at døden var en del av livet og tar kanskje derfor alt for lett på livet?
  Så et program på TV for en tid tilbake. Forskning hadde vist at det fantes noen små folkegrupper spredt rundt omkring på jorda, små samfunn, som utmerket seg med å ha overmåte høy gjennomsnittlig levealdre. Det ble naturlig å oppsøke disse for om mulig å avdekke hemmeligheten. Jeg husker ikke om de mente at de fikk avslørt trikset. Det som jeg imidlertid merket meg som et fellestrekk hos alle disse folkegruppene, som hadde veldig ulikt kosthold og levesett, var fraværet av bekymring som grunnlaget for en hver annen tanke. Spesielt godt husker jeg den asiatiske eldgamle dama, hun hadde en sønn som nærma seg 80!. Hun hopper lett og elegant på plass bak vevstolen i det hun smilende forteller at trikset for et langt liv i bunn og grunn var følgende filosofi: dont worry, be happy.
  Seriøst! Skål!

  • Lene Wikander
   14. mars 2016 at 20:31 #

   Haha, ja det er på høy tid at fokus flytter seg dramatisk! 😉

 6. Signy
  15. mars 2016 at 15:50 #

  Herlighet jenta?Du får da sagt?? du e goe….??

 7. Anett
  1. mars 2017 at 17:37 #

  Den største risikofaktorene for å utvikle kreft er vel høyere alder. Likevel er jeg usikker på om det er bra for folkehelsa at vi sørger for å dø før vi får diagnosen. Selv er jeg avholds, men å spre skyldfølelse på så tynt grunnlag som dette, er rett og slett uakseptabel oppførsel.

Leave a Reply