Når kreft skal være sexy


Jaggu ble vi overforsynt med tilbakeslag og sexyvås denne uka gitt. Stiftelsen «Aktiv mot kreft» slo til med tidenes mest feilslåtte trimvideo der kreftrammede kvinner buktet seg rundt med underlivet i fokus. Sånn for bare enda en gang å hamre inn i skallen på oss kvinner at vår viktigste verdi fortsatt ligger i vår sex appeal, liksom.

Aktiv-mot-kreft_Against-giving-upDu har ikke kommet deg skikkelig etter en kreftbehandling og blitt fullverdig kvinne igjen før du kan jukke rundt i turndrakt og glinsende nylonstrømper, må vite! Også jeg som har sett på det som en seier hver gang jeg har klart å bære handleposene helt hjem uten å måtte ta pause og hvile på en benk underveis. Nå skjønner jeg jo at jeg ikke kan føle meg bedre før jeg jukker hjem med handleposene på alle fire.

Vi tok debatten på Tarapi sin Facebookside. Og selv om noen få ikke klarte å se problemet med det faktum at vi fortsatt må finne oss i å leve i en verden der en slik video for kreftrammede kvinner er helt naturlig å produsere, mens en tilsvarende video for kreftrammede menn aldri ville blitt laget, var vel de fleste enige om at Aktiv mot kreft gikk rett i sexy-fella og ikke passet seg for den.

Du tror det liksom ikke før du får se det. Kvinner selger selvbilde og trim på å fremstå som objekt og kan du få blanda en dildo og et svangerskap inn i miksen, kan du pinadød selge en kreftbok også.

10654873_686039201450163_718031251_nNoen hadde i hvert fall klødd seg lenge på balla på desken i Agderposten for å komme opp med overstående ordspill på forsiden av fredagens avis. Inni var jeg intervjuet over tre sider om boka mi «Fuck tante Augusta» som lanseres 15. oktober – uten å nevne dildoer en eneste gang. Men har man stått frem som dildoanmelder for Cecilie Kjenslis Cpunktet èn gang er det jo klart det må brukes hver gang. Sex selger.

cover-fuck-tante-augustaBoka kan dere for øvrig allerede bestille hos forlagets nettbutikk her. Jeg kan love at den ikke inneholder et ord om hvor deilig og tagbar du bør føle deg for å være vellykka kreftkvinne i dag.

Når skal egentlig kvinner bli tatt på alvor som mennesker i den kommersielle kulturen? Når får vi en sånn trimvideo der kvinner faktisk GJØR noe – annet enn å bare stå der og ta seg ut? Når skal det bli slutt på at det å være vellykket som kvinne er det samme som å være et vellykket objekt?

Ikke med det første såvidt jeg kan se, så da jeg fikk øye på sjølveste Lilli Bendriss på byen i går, måtte jeg bare bort til henne og spørre. Dama er jo tross alt både synsk og kjent fra Åndenes Makt. Men selv ikke hun kunne svare på det.

10621981_10152730819611255_1140364810_nSå mens vi venter på bedre tider, foreslår jeg at vi gjør alt vi kan for at kommersielle krefter som reduserer kvinner til objekt for å selge hva det skal være, får skikkelig dårlige dager. God, ny uke!


18 Responses to “Når kreft skal være sexy”

 1. Ingrid with hat
  14. september 2014 at 10:43 #

  Takk. Jeg kjente dypt i magen at noe var galt da jeg så den filmen og leste argumentene om at «hvorfor skal kreft bare være alvorstungt og usexy», men jeg klarte ikke å formulere for meg selv hva det var som var så galt. Nå satte du fingeren på det. Det føles godt å vite at det ikke bare var meg.

  • Lene Wikander
   14. september 2014 at 13:24 #

   Jeg brukte en dag på å summe meg etter å ha sett videoen for første gang jeg også. Man vet liksom ikke om man skal le eller grine eller bli rasende. Kreft er ikke spes sexy og vil nok aldri bli det heller 😉

 2. Lisa
  14. september 2014 at 10:54 #

  Hei på deg Lene!
  Damene er i alle fasonger og ingen sylfider skriver en av de som forsvarer denne avskyelige videoen . Jeg fikk en ekkel følelse da jeg så den første gangen . Andre gangen : Fy fan så drita dårlig. Jeg svever i rommet sammen med brystkreft vennen min , så dette .. Det er så virkelighetsfjærnt… Kanskje de bløffer, kanskje de er noen mediakåte kvinnfolk som er kommet i panikk alderen . Kanskje er det drøyt av meg men jeg reagerte veldi. Disse jukkebevegelsene. Usj. .
  Trodde vi var kommet videre det å spille på sex synes jeg er så primitivt.

  Videre vil jeg nevne en annen sak som har berørt meg. Født i feil kropp. Hærlighet så sterk og inderlig rørende serie.
  Noen av de tøffeste jeg har heiet på.
  Når jeg møtte en av jentene i byen så hadde jeg lyst å rope; heyyyyyyyyy….. Go girl , men avstanden var litt stor. He.he. Håper på en ny mulighet for disse er ståltøffe.

  Jeg er en hund etter nye oppdateringer fra deg. Er ikke på Facebook så ny oppdatering er vidunderlig Lene.

  Og nå ventet jeg på boken . Gleder meg.

  Bjørnenklemmer :—-)
  Roser for skarp og tydelige tastetrykk
  @–)—- @–)——

  • Lene Wikander
   14. september 2014 at 13:26 #

   Hei Lisa, ja den TV-serien er veldig fin og veldig bra at masse folk utenfor LHBT-miljøet også får litt innsikt i denne tematikken. Det blir en del oppdateringer bare på FB i disse sosiale medietider, jeg vet, men jeg gjør mitt ytterste for å holde bloggen i gang også :-) Kult at du gleder deg til boka! :-)

 3. Anne-Helene
  14. september 2014 at 17:24 #

  Jeg skjønte ikke helt videoen, er den virkelig fra 2014? Den ser veldig 80-talls ut.

  Er ellers helt enig med deg i at vi bør ha noen sexy-frie soner – som når det kommer til alvorlige sykdommer.

  God uke til deg!

  • Lene Wikander
   14. september 2014 at 22:53 #

   Kreft blir ikke så veldig sexy uansett hvor mye noen skulle ønske det 😉

 4. Inger Lid
  14. september 2014 at 20:58 #

  Glimrende skrevet, Lene. Jeg er i «målgruppa» jeg også, og kunne holdt et helt foredrag om alt jeg ikke liker med denne videoen. Men jeg er ikke så sikker på at videoen til «Aktiv mot kreft» er ment å være sexy (Man kler seg ikke i glinsende 80-talls treningstøy hvis man vil være sexy i 2014). Den er en parodi – en parodi på en ekkel musikkvideo som dessverre var fryktelig populær da den kom ut. Jeg tror den er ment å være en humoristisk inspirasjon til fysisk aktivitet. Men vellykket er videoen ikke. Selv opplever jeg den som et slag i magen på de av oss som ikke har ork – selv flere år etter behandlingen.Og som du sier: En tilsvarende video for kreftrammede menn ville aldri blitt laget!

  • Lene Wikander
   14. september 2014 at 22:56 #

   Ja jeg skjønner også at tanken var å lage en parodi, jeg skjønner bare ikke hvorfor tanken slo dem. Eller det vil si; jeg skjønner jo hvorfor siden det er slik man tenker om kvinner og kropp og vellykkethet, jeg skjønner bare ikke hvorfor en stiftelse som Aktiv mot kreft havnet i den fella de også.

 5. Lene Gulbrandsen
  15. september 2014 at 08:25 #

  Som pasient på Ullevål med samme diagnose oppdaterte jeg min status på fb med en relativt sterk kritikk av videoen. Og fikk 73 likes blandt min fb-venner i løpet av kort tid. Det jeg opplevde var at ikke-kreftrammende sliter med å kritisere brystkreftdamene, men kunne henge seg på min kritikk når anledningen kom. Det er som om brystkreftdamer er i ferd med å bli den nye barnevognmafiaen, totalt uangripelige for kritikk. Under er min oppdatering gjengitt:

  «#Oppgulp Først av alt: Aktiv mot Kreft gjør mye bra. Ferdig. Men hva er feil med denne videoen de lanserte i går, bortsett fra at den er grunnleggende pinlig å se på? Jeg kjenner meg så lite igjen, jeg finner ingen glede og ingen inspirasjon enda jeg bruker fire dager i uka på aktiviteter Aktiv mot Kreft har bidratt til at finnes. For meg er dette en gjeng (hetero)damer (pardon my language) som har stått for lite foran speilet med hårbørsten som 12-åringer. Hva gjør han mannen der, er det for at damene skal ha noe å speile seg i? Eller har han begynnende testikkelkreft og ingen arr enda? Hvorfor dette sexfokuset? Er det en ting som ligger langt bak i hjernebarken under denne behandlingen er det sex. Virkelig. Til sitt forsvar sier de at videoen kommuniserer at trening er viktig. Og de forventet kritikk, men de hadde det så morsomt under innspillingen. Javel. I virkeligheten er trening superbra for oss, i går var jeg ute i en time med med mine medpasienter og løp motbakkeløp med staver og trente styrke mens kvalmen herjet i kroppen. I øsende regnvær. Dette er også trening og dette er også Aktiv mot Kreft. ‪#‎Irestmycase‬ ‪#‎detandrebildet‬»

  Jeg tillater meg å lenke til ditt innlegg i mitt kommentarfelt. Så er vi flere… :-)

  • Lene Wikander
   15. september 2014 at 10:38 #

   Så bra at du sier fra Lene! Jo flere jo bedre, ja :-)

 6. Tone Veiulfsen
  15. september 2014 at 11:17 #

  Hei. Ja det første som slo meg når jeg så denne videoen var ,å nei ,ikke nå igjen. Så jo denne på 80 tallet også, da var det også om å gjøre å selge alt i en sexy innpakning . Så er vi i 2014 og alt er som det var ,nesten. Nå får vi lov å si at dette var unødvendig å spille på , jokkende underliv uten å bli kalt for rødstømpe, du er bare misunnelig , sjalu osv . Jeg har også en diagnose som jeg fikk etter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndom og ungdomstid .Jeg har også blitt glad i meg igjen og kroppen min som jeg hatet , men det kom av indre arbeid og å fokusere på at alt som skjedde var ikke min skyld. Jeg måtte se på min kropp på en ny måte, ikke som ett sexobjekt . Jeg trener og har gjort det mesteparten av livet mitt , det var en kamp hver dag fordi en stund var jeg sucidal og hadde mest lyst til å bare gi opp hele greia (meg ). Skal vi også lage en slik video der vi jokker oss fram i åletrange gymdrakter for å vise at vi er kvinner nå som gjør som vi vil , se her jeg er også en overlever , ingen overgriper kan stanse meg ? Vi kan ikke uansett se på en kropp hvordan det står ut inni der og det er lov å være både sexy og flott ,men hva er sexy og flott ? Vi trenger ikke flere sexy dansetrinn og kom å ta meg bilder for å skjønne at vi er verdifulle som mennesker, en dag er vi skrukkete og hoftene vil antagelig ikke svinge så lett, hva da ?

  • Lene Wikander
   15. september 2014 at 11:38 #

   Ja det er grotesk at så mye av kvinners verdi som mennesker fortsatt måles etter hvordan vi ser ut.

 7. Hanne
  17. september 2014 at 16:31 #

  Takk og takk for din skarpe penn, igjen :-)

  Takk fra en som har puppestellet i behold med har fått seg en skikkelig ommøblering av tarmsystemet, med alternativt «avløp» på magen og tilhørende ekstrautstyr som hentes ut på blå resept hos bandagisten resten av mitt liv.

  Takk fra en som nok ikke var så sexy i slik trikot før heller, men som drar treningsgenseren godt nedover midtpartiet nå i alle fall.

  Takk for at du skriver gode ting om å være et helt menneske!

  Som du og jeg har vekslet noen ord om før – man ER ikke sykdommen sin, men det er ikke alltid like lett å huske på, når det stadig fokuseres på sexy overalt………………

  • Lene Wikander
   17. september 2014 at 18:23 #

   Takk selv :-) Jeg vurderer å starte underbloggen Fit & Feit fra min egen opptrening i vann i Tøyenbadet, bare sånn som en liiiiten motvekt liksom, men det blir jo bare en dråpe i, vel, Tøyenbadet 😉

   • Hanne
    17. september 2014 at 19:08 #

    hehehe – herlig ide, Lene 😀

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fitnessbloggen Feit & Fit | Lene Wikander - 21. september 2014

  […] er enda ikke helt ferdig med å irritere meg over den sexy-trim-videoen til Aktiv mot kreft der kreftrammede kvinner bukter seg rundt i turndrakt som om ingenting skulle hendt og det […]

 2. Rosa med grønnskjær | Lene Wikander - 7. oktober 2014

  […] som mest mulig tiltrekkende objekt, det lærte vi jo til og med av «Aktiv mot kreft» sin trikot-glinsende trimvideo for kvinnelige kreftpasienter […]

Leave a Reply