IKEA-psykose i tre trinn


Jeg vurderer å flytte igjen. Fra gravlunden til Oslo Hospital som ligger rett ned i gata. En framifrå psykiatrisk institusjon. Etter å ha tilbragt en hel dag på IKEA, er jeg nemlig i ferd med å gå fullstendig opp i liminga og frykter det må profesjonell hjelp til for å få klistra meg sammen igjen. Klok av skade etter et langt liv på flyttefot med uttallige IKEA-runder bak oss, hadde jeg og nevenyttige bestevenninne Turi forberedt oss gundig med både utførlige lister og innlagte røykepauser.

Men mot IKEA må selv de aller best lagte kamp-strategier gi tapt. Jeg skal jo innrede en helt ny bolig her på gravlunden og etter å ha bodd i koffert pendlene mellom Jamaica, Norge og resten av verden siden 2000, trengte jeg det meste fra sofa til spisebord og knagger. Etter å ha underlagt oss møbelavdelingen, var vi fortsatt ved noenlunde godt mot da vi inntok kjøkkenavdelingen.

Men siden vi da var inne i vår tredje time, begynte blodsukkeret å synke kraftig da et nyforelsket par i etableringsfasen rygget inn i meg bakfra, så vi valgte å legge inn matpause før vi jobbet oss videre nedover listen. På IKEA-kafeen ventet de NITRISTE svenske kjøttbollene jeg hører folk reiser helt frivillig ut til IKEA for å spise uten å trenge så mye som en knagg i selve varemagasinet en gang. Fløtesausen smaker vann, kjøttbollene gummi og potetene har den litt harde hinnen man ellers bare finner i institusjonskantiner som Bredtveit kvinnefengsel. Til dessert var depresjonen et faktum.

To timer senere med enda en time to go, var jeg i ferd med å frike fullstendig ut. Det er noe med alle bruksanvisningene, målebåndet du må frem med hele tiden, svenske ansatte du må simultantolke forklaringene til, de åndssvake navnene på det du skal ha; «Sutara» ildfast form, designet av Nike Karlsson, «Branäs» skittentøykurv og «Fantastisk» servise. Sakte, men sikkert, river det ned ditt mentale forsvarsverk som jo allerede er hardt angrepet av kjøttbolle-depresjon.

I tillegg blendes du av det fosforiserende lyset og mishandles av alle menneskene som dytter deg i samme retning – Gud forby at du prøver å gå motstrøms med trillevogna på IKEA! Det danner trafikk-kork, uorden i kjøpemaskinen og utløser helt sikkert en alarm på hovedkontoret som igjen fører til at heimevernet blir tilkalt. Etter fem timer er du likevel en vogndytt i ræva unna å skrike «BOMBE» av dine lungers fulle kraft bare for å få rydda lokalet.

Men gjør du det? Nei, selvfølgelig ikke. Det er noe dritt å bli voksen, måtte handle på IKEA og oppføre seg som folk når man egentlig bare har lyst til å være fire år igjen, legge seg ned på gulvet og skrike: NEI! JEG VIL IKKE!

Men det er først i utleverings-avdelingen at IKEA setter inn nådestøtet. Med kølapp, tavle med blinkende nummerystem, tallkoder du må ha Nobelprisen i matematikk for å skjønne en dritt av og enda mer svensk simultantolking, blir du satt til å vente med hjernevaskende muzak over høyttalerne mens siste rest av livsgnist suges ut av deg og du reduseres til en lallende, kjøttetende Zombie, klar til å gyve løs på betjeningen med bare tenna.

Og når du endelig får varene og kjører hjem, er det med vissheten om at det er først nå det virkelige helvete begynner. Ved hjelp av uforståelige bruksanvisninger, alien-abduction-redskaper som umbraco-nøkler og plastplugger, skal flatpakkene omdannes til bruksgjenstander. Men som alle flyttnomader i eget liv med bred IKEA-efaring vet, blir det alltid noen skruer til overs uansett. JEG VIL IKKE!


16 Responses to “IKEA-psykose i tre trinn”

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php:62 Stack trace: #0 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php(18): the_commenter_link() #1 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php on line 62