Det siste halvåret på Zanzibar har vi jobbet med en fantastisk gjeng damer i landsbyen Bweleo rett utenfor Stone Town på Zanzibar.
De driver nemlig bærekraftig dyrking av perleøsters i lagunen utenfor landsbyen. Det begynte de med i 2006. Smykkekunstnere i Stone Town ville gjerne bruke lokale råvarer og da så de et marked åpne seg.
Safia Hasim Makama (58), Aisha Bakar Makunga (29) og Zuhura Hamid Udi (22) er tre av de 18 kvinner i alderen 19 til 58 år som utgjør kvinnekollektivet Ukweli ni Njia Safi som betyr noe i retning av det norske ordtaket «ærlighet varer lengst».
Damene tok kontakt med Dr. Narriman Jiddawi fra Institute of Marine Sciences ved universitetet i Dar es Salaam på Zanzibar, og startet et småskala prosjekt med farmet og hundre prosent bærekraftig østers- og perlemorproduksjon.
Perlemoren fra Bweleo holder en unikt høy kvalitet med sine mange fargenyanser og glans. Her går ingenting til spille. Innmaten i østersen spises, perlene høstes og skjellene blir til den vakreste perlemor vi noen gang har sett.
Tykk, glatt og skimrende i alle nyanser fra hvitt til gyllen, rosa, sjøgrønt og rav. Et virkelig kvalitetsprodukt.
Vi tok derfor kontakt med smykkedesigner Dhamally som vi har samarbeidet med før og ba henne designe noen anheng av denne vakre perlemoren fra kvinnekollektivet i Bweleo.
Resultatet er blitt helt magisk. Fordi dette er organisk materiale, skimrer hvert eneste smykke i sine helt unike sjatteringer. Vi er forelsket i dem alle.
Etter mål fra Dhamally har kvinnekollektivet i Bweleo dyrket, høstet og stanset ut perlemor i tykke, runde skiver, før de er blitt pusset og slipt for hånd etter alle kunstens regler.
Hullene til å feste sølvringene i er drillet med et manuelt bor. Det har vært en fascinerende prosess å følge.
Vi har vært ute i Bweleo sammen med Dhamally nesten hver eneste uke for å følge prossessen og kvalitetsikre hvert skjell før de ferdige perlemorskivene ble nøye gransket og godkjent av Dhamally.
Kun de vakrest slipte perlemorskivene fikk bli med i smykkekolleksjonen.
Kolleksjonen Dhamally har designet består av to forskjellige anheng med sølvringer og et vakkert, tvunnet kjede i 925 Sterlingsølv.
Merete sin favoritt er dette designet vi har kalt «Perlemor Glorie». Det har tre runde, tykke skiver slipt perlemor i forskjellige nyanser, festet over hverandre i et tykt anheng av sølv.
Min favoritt er det litt lengre designet vi har kalt Perlemor Dråpe.
Det har tre runde, tykke skiver i perlemor i forskjellige nyanser hengende etter hverandre, festet i tykke, store sølvringer.
Men da alle smykkene ble ferdige nå i mars, klarte vi likevel ikke å bare velge oss ett smykke hver. Så nå er vi begge de stolte eierne av perlemorsmykker i begge design, lol.
Det tok noen dager å velge fargefavoritt. Nyansene i skimmeret er så mange og alle så utrolig vakre.
Det har vært en lang og komplisert prosess å komme frem til ferdig smykkekolleksjon også. Damene i Ukweli ni Njia Safi Womens Collective i Bweleo kommer fra noen av Zanzibars aller fattigste samfunn: Små kystlandsbyer som hovedsaklig livnærer seg av fiske og jordbruk.
Ingen har utdanning utover grunnskolen og ingen snakker engelsk, så vi har måttet gjøre flittig bruk av både Dhamally og teamleder for guidene våre; Asha, som tolk og mellomkvinner. Det har vært mange misforståelser, prøving og feiling underveis.
Dette er ikke damer som «lever i tiden og forventer effektivitet» slik vi er vant til fra selvstendig næringsdrivende her i Norge.
Sykdom, begravelser, bryllup, fødsler og hverdagslige utfordringer med manglende strøm, vann, transport og bensin til båtene, har stukket kjepper i hjulene for fremdriften mang en gang. Når du lever fra hånd til munn, kommer livet alltid i første rekke, langsiktig business på andreplass.
Men sakte men sikkert har vi blitt godt kjent og kommet til en felles forståelse av hva det er vi vil skape, hvordan og hvorfor.
Per i dag leier kvinnene i Njia Safi Womens Collective verksted og produksjonslokale. I fjor hadde de imidlertid tjent opp nok penger til å kjøpe en flekk med land der de vil bygge sine egne lokaler.
Da vi startet dette prosjektet hadde de spart opp hele 8 millioner Tanzanianske Shillling av inntektene sine på en felles konto til dette formålet. 1 million Shilling er ca. 4000 kroner. Med vår bestilling ble det noen millioner til, så nå er bygging snart innen rekkevidde.
18 damer i et solid kvinnekollektiv som dette, kan endre kursen til et helt, lite samfunn som Bweleo hvis de lykkes. Solide inntekter medfører bedre og lengre skolegang for barna deres, høyere levestandard for dem selv og hele den utvidete familien, samt mye større respekt for kvinners arbeid, innsats og egenverd.
Alt dette påvirker hele samfunnet som ringer i vann. Når andre ser at du lykkes, inspirerer det til å tenke utenfor boksen når det kommer til å bekjempe fattigdom på en bærekraftig og langsiktig varig måte.
Kvinnekollektivet i Bweleo har gjort seg så bemerket at selveste presidenten av Zanzibar besøkte dem i fjor. Så hver gang vi er der ute, insisterer Zuhura på å posere med fotografiet av seg og presidenten. Det skjønner vi godt.
Safia som leder kvinnekollektivet fikk en utmerkelse på den internasjonale kvinnedagen i fjor. Der står det: «Tenk som en dronning. En dronning er ikke redd for å feile. Hun vet at et feiltrinn bare er enda et skritt på veien mot storhet.»
Vi håper dere syns disse fantastiske smykkene er like vakre som oss. For går salget av disse smykkene bra, ser vi frem til et langvarig og utvidet samarbeid med kvinnekollektivet i Bweleo. De har blant annet noen skjell der digre perler har vokst fast i perlemoren som vi bare sikler etter å få laget noen tøffe ringer av. Øredobber står også på ønskelisten.
For det er dette vi brenner for. Det er dette vi mener med kvinnesolidaritet i praksis. Å bidra til å forandre verden. Ett kvinneliv av gangen. Perlemorsmykkene våre finner du nå i nettbutikken her.
Frøya Hansen
Så fint konsept og bra kvinnene har levebrød! Jeg elsker Zanzibar og de vakre menneskene! Gleder meg enormt til jeg får reise dit igjen står på min ønskeliste .