Å innrede en butikk er virkelig ikke noe for pyser i en verden der plast fortsatt er billigst og av mange anses som mest «bling» og stilig når det kommer til butikk-interiør.
I tillegg til store ting som bord, hyller, stativer osv. som vi har fått håndlaget til butikken og fikk på plass i forrige uke som jeg fortalte om sist.
Så må man jo også ha egne display til å vise frem for eksempel armbånd, halskjeder, øredobber og den slags. Så Rukayia vår nye butikksjef og jeg, startet friskt med en tur til Darajani; det store utendørs-markedet her.
Som jeg har fortalt om før er slike utendørsmarkeder som Darajani en svett, trang og krevende øvelse der man må åle seg mellom tusenvis av mennesker og salgsboder, prute og styre på som en dølahest i slåttonna for å få ting til en fornuftig pris.
Men det er nå en gang på slike markeder man får tak i ting her på Zanzibar. Så når man starter butikk i et gammelt herskapshus i gamlebyen som vi gjør nå, krever det utallige besøk i Darajani. Det er et lite helvete i seg selv selvsagt, men da jeg fikk sett utvalget i display-butikkene her, var jo marerittet komplett.
Plast så langt øyet rekker. Plastbyster til klær…
Plasthoder….
Plastlenker…
Og faktisk også plastprodukter å fylle butikken med…
Zanzibar har totalforbud mot innførsel av engangsplast av hensyn til det marine livet på en øygruppe som her, men de kunne med fordel tatt en opprydning med resten av plasten også. Så vi rygga raskt ut av Darajani og inn i gamlebyen igjen.
Svett her også som dere ser, men her er det i hvert fall solide håndverkere som kan lage så og si alt av tre. I tillegg til display-ting, trenger vi nemlig også noen pene rammer rundt presentasjonene og informasjonen om produktene og leverandørene våre.
Alt vi skal selge har en unik historie om Zanzibar, om materialene det er laget av og om kvinnene som produserer dem. Dette er det veldig viktig for oss at kundene våre får med seg når vi åpner.
For å selge kvalitets-suvenirer er å selge historier. Fortellinger man husker, minner man vil hente frem igjen og igjen, og aller helst litt ny kunnskap om reisemålet der man kjøpte dem også. Vi vil ha en butikk som er en liten skattekiste av fortellinger.
Så her i gamlebyen er det en rekke håndverkere som har spesialisert seg på å lage de vakreste ting av resirkulert, antikt tre. Husene her ble jo bygget fra middelalderen og opp til 1800-tallet, så treverk må stadig skiftes ut.
Her samler de inn århundregammel Mahogni, teak, African Blackwood og en rekke hardwood fra trær som i dag er truet og ikke lenger tillatt å hugge.
Men på disse verkstedene blir det antikke treverket altså resirkulert, utskåret, pusset og gnidd til det får nytt liv. Som for eksempel til de vakre Zanzibar-rammene vi har bestilt til informasjonsskiltene om produktene våre i butikken.
Vi har også bestilt et håndlaget stativ i tre til å vise frem armbånd og trebyster til å vise frem halskjeder. Så kunne vi heller ikke dy oss og kjøpte inn en skikkelig bunke med håndskårne smykkeskrin etter modell av de klassiske Zanzibar-kistene.
Vi har nemlig vært så heldige å få låne en av husets egne, antikke Zanzibar-kister. Så i går ble den vasket og oljet etter alle kunstens regler av butikksjef Rukayia som for anledningen hadde med seg en supersøt assistent i form av sin lille datter på to år.
Slikt antikt treverk oljer vi med linfrøolje og effekten er aldeles nydelig. Dere kan allerede se den store forskjellen fra der vi har begynt å olje med klut og resten av treverket på disse bildene:
Zanzibar-kistene, eller «kasha» som de bare kalles på Swahili, har fått navn etter skipskistene Zanzibars herskere fra Sultanatet Oman brukte til å frakte verdisaker frem og tilbake over det indiske hav.
De er alltid skåret ut i Zanzibarsk hardwood med intrikate utskjæringer. Mange har også dekorerte messing og kobber-beslag.
Sultanatet Oman hersket over Zanzibar i flere hundre år frem til revolusjonen på 1960-tallet og hadde faktisk to hovedsteder: Muskat i Oman, og Stone Town på Zanzibar.
Kistene brukes og lages her på Zanzibar den dag i dag. Til oppbevaring av verdifulle ting som smykker, arvegods og som brudekiste.
Zanzibar-sengene er jo også verdenskjente. Men siden de er så høye, brukes slike Zanzibar-kister også som «trapp» for å komme opp i dem.
Emerson Spice Hotel der vi alltid bor med damene våre på tur, har noen skikkelig prakteksemplarer av både antikke Zanzibar-senger og kister.
Så da måtte vi jo selvfølgelig ha små smykkeskrin-skattekister til smykkene våre i butikken også. Og de skal selvfølgelig sirlig stilles ut oppå den antikke Zanzibarkisten vår, bugnende av perler og Mermaid Candy når hele kolleksjonen er ferdig.
Så langt har vi bare fått 80 par øredobber i hus og de har jeg foreløpig hengt på det eneste stativet jeg faktisk kjøpte i Darajani.
Vi skal fortsatt ha noen øredobber på dette stativet. Vi syns de ser ut som klaser med glitrende sukkertøy og det passer jo Mermaid Candy utmerket, lol. Men vi beholder ikke så mange som henger der nå. Vi driver nemlig og får laget et smykkebrett de fleste av øredobbene skal henge på.
Så neste helg håper jeg virkelig vi får vist dere mer av ferdig display, for søndagen etter der igjen har vi invitert damene som kommer hit på havfruesafari, til en event i butikken! Stay tuned!
Legg igjen en kommentar