Dette er et spørsmål jeg har stilt mye den siste måneden. Lev Vel skrev vi i sirlig kryss i minnebøkene til hverandre på skolen. Men hva betyr egentlig det; å leve vel? Hvilke råd ville du som voksen gitt deg selv i minneboka som ung i dag? Hvem var du som ung og hvem er du nå?
I løpet av en hektisk måned hjemme i Norge har jeg vært så heldig å få møte syv av våre beste damer for å snakke om hva som bidrar til å forme oss her i livet og hva et godt liv vil si. Dette er blitt til en ny Tara-serie som starter i neste nummer til uka.
Først ut er fabelaktige Birgit Skarstein som ble lam i begge beina etter en rutinesvikt på sykehuset som 20-åring. Birgit ble rikskjendis da hun besteg Snøhetta i en av Nrk`s største seersuksesser noensinne; «Ingen grenser» med Lars Monsen.
Den kommentaren hun fikk av folk flest etterpå, var: «Men du er jo akkurat som oss, du.» Hva betyr det og hvem er dere? var hennes svar. Birgits prosjekt er å pirke i refleksene våre. Hvorfor tenker og tror vi som vi gjør om andre mennesker? Hva får oss til å måle andre ut i fra vår egen normal?
Neste dame ut er illustratør og forfatter Lisa Aisato som nå opplever en eventyrlig suksess med sine vakre illustrasjoner og bøker. Men det har ikke alltid vært sånn. Lisa sirkler ofte rundt temaet barndom og oppvekst i sine drømmende tegninger. Når blir du deg og hva er lengselen lagd av? Sånne ting snakket vi om på galleriet hennes ytterst ute i havgapet på Hvaler.
13. februar fyller Karoline Kruger 50 år. Det feirer hun med premiere på musikalen Chess der hun har hovedrollen på Folketeateret i Oslo. Vi møttes samme sted for en prat om både livet og døden og jeg har vel aldri ledd mer av begge deler enn i samtale med henne. Med både egen kreftsykdom, ektemannens ulykke og et langt artistliv i bagasjen, er Karoline et fyrverkeri av lynskarp intelligens, vidd, humor og sjarm så her er det bare å glede seg.
Og mens vi snakker om latter så har jeg også møtt en av våre største humorister nemlig sjølveste Hege Schøyen. Men som ung var det klassisk musiker hun skulle bli. Sånn gikk det ikke. Så hvordan livet tar veier vi aldri så på kartet, er noe vi snakket mye om ved kjøkkenbordet hennes hjemme i Oslo.
Samtalen på kjøkkenet til kunstner, livsnyter, bohem og diva Unni Askeland, bød på et liv i spenn mellom New York og Kløfta som vil få de fleste til å gispe, men Unni er først og fremst mor og familiemenneske. Sånn blir man kanskje av å få barn veldig ung?
Jeg har også blitt med Mona B. Riise på en hinsides ungdomstur til Sør-Amerika og en drabantby-oppvekst som tidlig lærte henne at livet kan gi harde slag i trynet.
Og sist, men ikke minst, har jeg bladd i Tonje Steinslands gamle minnebøker og hatt en fantastisk interessant samtale om å lære seg å være til stede i sitt eget liv etter fylte førti. For er det ikke sånn med oss alle? At det tar skremmende lang tid å bli voksen? Og hva vil det egentlig si å være det? Voksen? En ting er i hvert fall sikkert: Ingen av disse damene skulle ønske de var unge igjen. Ikke jeg heller. Hvorfor kan du lese mer om i de neste syv utgavene av Tara. Riktig god helg så lenge!
Legg igjen en kommentar