Med hjertet på feil sted


Hver gang jeg skrudde på telefonen denne helgen på Skalldyrfestivalen i Mandal, tikket det inn en ny melding på Facebook om at jeg måtte sette et hjerte i statusen min for å forebygge brystkreft. Jeg er sikker på at dere mener det godt, men dere som deler dette kjedebrevet har desverre hjertet på helt feil sted.

originalSom brystkreftoverlever reagerer jeg mest på med hvilken uutholdelig letthet slike kjedebrev spres. Sett et hjerte i statusen din «uten tekst, kun hjertet, og videresende denne meldingen til alle dine kvinnelige venner», oppfordrer kjedebrevet konspiratorisk. Hadde det ikke vært så sykt (!) fint vær, hadde jeg satt skalldyra i halsen. 

20839268_10155367909125781_354084576_nDet eneste som kan hjelpe mine kvinnelige venner til å oppdage brystkreft tidlig nok, er at de sjekker sine egne bryst! Og bryr du deg virkelig om brystkreftsaken, kan du donere en slant til Brystkreftforeningen, ikke sitte og lalle på Facebook med klissete hjerter og konspiratoriske kjedebrev som bare er designet for å holde deg selv underholdt og gi deg følelsen av å være en som bryr seg.

8990893-funny-hearts-collection-Stock-Vector-heart-brokenEr det noe brystkreftsaken har nok av er det søte hjerter og rosa kliss uten annen effekt enn å nusseliggjøre en helt forjævlig sykdom som i verste fall tar livet fra deg.

Når den norske stat i tillegg lar kvinner med metastatisk brystkreft dø fordi de mener det er for dyrt å la dem leve lenger, blir det nærmest en hån at halve Facebook «engasjerer» seg i brystkreftsaken ved å poste et hjernedødt hjerte. Vi har nok hjerter nå! Til og med hjertene er lei!

fc032f5c1b279e90cd4e0a1c88e282b6--sad-heart-broken-heartedPå tirsdag skal Beslutningsforum igjen vurdere innkjøp av den livsforlengende bryskreftmedisinen Kadcyla. Den har de sagt nei til flere ganger før, noe som betyr at norske kvinner med metastatisk brystkreft må dø fordi staten ikke mener at livene deres er verdifulle nok.

Å måle verdien av menneskeliv i kroner og øre er uverdig for en velferdsstat som Norge. Engasjer heller hjertene deres i det og bruk Facebookstatusene deres til å kreve at Bent Høie og staten må snu på tirsdag og la norske kvinner med metastatisk brystkreft leve. Noe annet er i hvert fall fullstendig hjerteløst!


13 Responses to “Med hjertet på feil sted”

 1. Gro E. Hallan Tønsberg
  14. august 2017 at 12:38 #

  Takk Lene – jeg la ut noe liknende på statusen min på lørdag og jeg er drittlei disse hjertene. Ja – sikkert godt ment men relativt hodeløst. Bedre at folk sjekker puppene sine og gir penger til Kreftforeningen. Et hjerte på FB er ikke så mye verdt nei…

 2. Torill Leirvik
  14. august 2017 at 13:42 #

  Jeg er dum jeg..sendte <3 så da sang etter..En koselig påminnelse om å sjekke fronten 😛 Mitt hjerte er ikke rosa..det er turkis..Alså..sjekk lengre ned og…Ikke bare celleprøver..hmm..dissa <3…

 3. Vera Friberg
  14. august 2017 at 14:01 #

  Takk for godt innlegg, Lene. Jeg mistet min datter i forbindelse med kreft for fem mnd. siden og blir oppgitt over å få utallige av disse oppfordringene om å poste et hjerte nå. For meg forbindes et hjerte alene, uten annen tekst, med døden. Vi fikk mange av de i forbindelse med dødsfallet og satte stor pris på det da, men så lenge det er for å støtte de som lever med kreft eller som kommer til og få kreft har kjedebrev med hjerter ingen verdi.

 4. laila pedersen
  14. august 2017 at 15:29 #

  Det er ikke lenge siden medisinen Herceptin var for dyrt for Helsevesenet.Jeg var heldig og fikk den.Men det er kraftige saker,så jeg fikk problemer med hjertet.Etter ti år kan jeg sitte å juble….kreftfri.Det er ikke bare det rosa livet jeg er irritert på ,men også denne kampen mot kreften.Når man ligger på sofaen i fosterstilling og er full av cellegift,er ikke kamp ordet jeg ville brukt.

 5. Mette Reidun Francke
  14. august 2017 at 17:43 #

  Istedet for å legge ut kun ett hjerte❤️på veggen , følger jeg heller oppfordringen til Olaf Moen Eit hjarte på veggen min eller din hjelper ingen kreftpupp, så nei, eg kjem ikkje til å poste eit hjarte uansett kor mange meldinger eg får om det.
  Donér heller nokre kroner til Kreftforeninga. BRYSTKREFT til 2160 støtter du oss med 200 kroner VIPPS: til nummer 98087 eller til konto 1644.27.32098

 6. Linda
  14. august 2017 at 18:00 #

  Jeg syntes det er fint fokus på hvor viktig kreftsaken er. Det er ingen motsetning i å poste et hjerte på FB-siden og det å donere penger/sjekke brystene. Jeg sier ja takk til begge deler.

 7. Harry Andersen
  14. august 2017 at 19:10 #

  Så deilig å ha en telefon som kun kan brukes som telefon , ingen nett mulig, det er befriende.

 8. Liss
  14. august 2017 at 19:10 #

  Bra vi kan være enig i å være uenig. Scroll over det hjertet da, hvos det er så hjernedødt og irriterende. Ja, kreft er en jævlig sykdom. Men fokus på kreft er uansett viktig. Om ett hjertet på veggen min, kan minne en av mine venner på å sjekke seg, så ja takk. Da har det hatt en misjon. Og JEG velger selv om jeg vil ha ett hjerte på veggen faktisk. Og JA, jeg gir penger til kreftforeningen også. Så i mine øyne er dette null problem.
  Krass kritikk hjelper i hvert fall ikke. Er det rart det er krig, når til og med ett lite hjertet på face blir ett problem ?

 9. monica
  14. august 2017 at 22:11 #

  Hjerter i august, barter i november, og i desember skal kvinnfolka la dåsehåra vokse!

  You said it Lene!!! Nok av disse hjertene!!! Og folkens det kommer til et punkt hvor man blir mettet, og alt dette klisseriet med hjerter, barter og dåsehår mister sin kraft!

  Så kna puppene, få fingen oppi ratata og ta deg heller en tur til dåsedoktoren og doner en slant til kreftforeningen!

 10. Wenche
  14. august 2017 at 22:42 #

  Som noen andre skriver her inn:
  Ja, takk tilbehør deler. Både hjerte, som vil minne oss på å ta mammografi og selvfølgelig – en donasjon til Kreftforeningen 👌🏻👍🏻😊❤️

 11. Tove
  15. august 2017 at 10:50 #

  Æ fikk også mange oppfordinga om å poste et ❤️ På profilen min og d e nok godt ment, men æ satte heller d her på min profil og fikk masse positive tilbakemeldinger : Kjære damer 😄I stedet for å sende ennå et kjedebrev kor æ skal poste et ❤️ i brystkreftens navn, så synes æ at du skal gå t speilet på badet, ta av bh’n din og undersøke dine egne bryst.
  Det e t større nytte enn å sende kjedebrevet rundt t alle. D e også lov å sende et beløp til brystkreftforeningen❤️ Klemma og God helg 😉 💞

Leave a Reply