Kreftutredning Vol. 2


«Tegn til celleforandringer i underlivet» er det siste du vil høre fra gynekologen din når du nylig er ferdigbehandlet for brystkreft og akkurat har begynt å komme deg igjen. «Store felt med celleforandringer» har du enda mindre lyst til å høre fra kirurgen som akkurat har undersøkt deg på Radiumhospitalet, men det fikk jeg altså høre i dag.

DSC07811Han fulgte opp med «vi må se hvor dypt de går og hvor langt de strekker seg så vi har tatt en rekke biopsier av deg i dag». Biopsi er legepreik for kreftprøver. Svaret på dem får jeg om to ukers tid. Det eneste som var sikkert i følge kirurgen, er at jeg må legges inn noen døgn for en omfattende operasjon etter at prøvesvarene foreligger.

DSC07828I tillegg kunne han som plaster på såret fortelle meg at disse celleforandringene var helt urelatert til brystkreften min og hadde oppstått uavhengig av den. Lucky me lizzm.

DSC07830Det er neppe tilfeldig at de har plassert hovedkjøkkenet rett ved gynekologisk poliklinikk for det eneste en dvergflodhest som meg har lyst til etter å ha tilbragt dagen der, er å trøstespise bamsemums. Hadde jeg bare ikke vært så kvalm etter narkosen. Heldigvis fant jeg noen andre bamser å trøste meg med da jeg satt og venta på at bestis Turi skulle komme og hente meg i bil.

DSC07836Vi har kjørt bil til kreftsjukehus mange ganger før, Turi og jeg. Så mange ganger at jeg må innrømme jeg er rimelig misfornøyd med at det begynner å bli en vane. Likevel sitter jeg i sofaen og flirer akkurat nå. For da jeg først stupte ned i googling av underlivskreft og dødsangst mens jeg formelig kunne kjenne den metalliske smaken av cellegift i kjeften da jeg først fikk denne beskjeden, glemte jeg et øyeblikk mitt eget overlevelsesmantra til meg selv.

DSC07846Jeg har derfor begynt å lese boka mi «Fuck tante Augusta» på nytt for å minne meg selv om at det viktigste tross alt aldri er å overleve, men å leve. Dessuten tar jeg kirurgens siste ord til meg og satser på at «dette vil gå bra til slutt».

Faktisk ble jeg såpass begeistra over at boka kunne ha sånn en oppmuntrende effekt selv på meg som har skrevet den sjøl, at jeg sporenstreks måtte ringe forlaget og be dem sette ned prisen til 199 sånn at absolutt alle kan ha råd til den hvis de bestiller direkte fra forlaget her. For den boka trengs. Såpass ubeskjeden tillater jeg meg å være. Fuck that too.

cover-fuck-tante-augustaI Fuck tante Augustas ånd har jeg også begynt å fokusere på langt viktigere ting når det gjelder norsk kreftbehandling: De sosiokulturelle forskjellene på sykehusene.

DSC07826Der Ullevål sirlig taper igjen veneflon-hullet i hånden din med en diskret, liten dott og hvit tape, klinker for eksempel Radiumhospitalet til med en mer hjemmelaget dorullnisse-variant. Der Ullevål er strømlinjeformet, delikat og effektivt inntil det iskalde, er Radium folkelig inntil det usiviliserte.

DSC07837Felles for dem begge er imidlertid et fantastisk og dypt menneskelig personale på gølvet. Som da jeg holdt på å flire meg ihjel med en av anestesi-sykepleierne på Radium i dag. Riktignok etter at hun hadde prøvd å ta livet av meg to ganger, men det får bli en annen blogg. Stay tuned for flere oppdateringer fra sykehus-Norge. I mellomtiden: Fuck tante Augusta!


39 Responses to “Kreftutredning Vol. 2”

 1. Ragnhild von Harling Lien
  21. september 2015 at 16:35 #

  Sender deg en klem, jeg.

  Jeg kjenner deg ikke, men liker så godt stilen din.

  Krysser fingrene for at også dette kommer til å gå bra.

  Fuck Tante Augusta!

 2. Trude
  21. september 2015 at 16:44 #

  Sender deg masse god bedrings-ønsker!
  Du er en knalltøff dame, og dette skal gå bra!! <3

  Klem fra Trude.

 3. Gro Hallan Tønsberg
  21. september 2015 at 16:44 #

  Kjære vene Lene, denne reisen tar jo ikke slutt. Det er nok ingen trøst å si at du allerede er en dreven pasient. Lykke til med videre utredning. Vi fikk en ny omgang i heimen da jeg var ferdig, denne gangen mannen min. Så vi kan virkelig si at vi er lommekjent på Radiumhospitalet. Klem

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 17:03 #

   Ja det er ingen fasitmål på disse målebegrene, det er helt sikkert! Lykke til med dere også :-)

 4. Irene
  21. september 2015 at 17:24 #

  «Ukrutt forgår ikke så lett», trøstet jeg meg med da jeg enda gang måtte fjerne en tumor en helt annen plass enn første gang. Og for min del stemmer det, lever enda, selv om prognosene var heller dårlige. Håper inderlig det samme for deg; at du er av typen ukrutt og at dette bare er nok ei bisetning i livet ditt!

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 17:34 #

   Ukrutt sorterer jeg definitivt under i botanikken så satser på en bisetning jeg også 😉 Takk :-)

 5. Lotta
  21. september 2015 at 17:41 #

  Radium hospitalet er de beste . Lå der i 4 uker i fjor på avd 3 gyn kreft avd og hvis man piper litt får man vin til maten.Fantastisk personale! Har følgt din blogg og håper virkelig at du kommer deg igjenom dette. Du er en flott person med mye jävlar anama . Tvi tvi og fuck Augusta

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 17:43 #

   Takk for vintipset Lotta, det skal jeg virkelig notere meg! 😉 Betryggende å høre at du var fornøyd med Radium også :-)

 6. Silje
  21. september 2015 at 17:55 #

  Ikkje måte på kva den kroppen din skal gå igjennom. Kan ikkje seie anna ein lykke til Lene og at eg har eit von om at også dette går bra.
  Fuck Tante Augusta var ei god bok – frisk, fin og nyttig.
  Beste helsing Silje

 7. ida
  21. september 2015 at 18:02 #

  Ønsker deg masse god bedring – og god lesing, skal bestille boken din asap :)

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 18:03 #

   Takk Ida, håper du får utbytte av boka :-)

 8. Liv Andersen
  21. september 2015 at 19:11 #

  Huff så leit kjære Lene.
  Mange styrkeklemmer sendes over til deg.
  Klem fra Liv

 9. Marianne
  21. september 2015 at 20:23 #

  Jeg grep hver bokstav og linje fra deg i runden din sist. Du løp ditt maraton parallellt med min mammas og dine ord og oppløftende ærlighet (med forfriskende dæsj sort humor) hjalp meg på sidelinjen mer enn det går an å fortelle. Det ga meg faktisk et vokabular inn til «min pasient» også. Krysser alle fingre og alt annet kryssbart for at denne runden begrenses til dorullnisser på hånda. Føkk kreft. Heia blommer og frukt i håret.

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 20:44 #

   Takk Marianne, veldig fint å høre at du hadde utbytte av boka :-)

 10. Beate 44 fra Tønsberg
  21. september 2015 at 20:26 #

  Aller først vil jeg ønske deg masse, masse lykke til, selv om jeg bare kan forestille meg hvordan du har det akkurat nå…

  Hadde selv en operasjon på Radiumhospitalet før helgen og vil bare tipse deg om at du kan slippe å være kvalm etter narkosen om du ber spesifikt om det. Sist gang jeg hadde en operasjon på Rikshospitalet var jeg så dårlig etter narkosen at jeg knapt husker dagen 😉 Da jeg skulle ha en ny operasjon i magen for et par år siden nevnte jeg dette for legen og da sa han at det var helt unødvendig fordi de enkelt kan tilføre kvalmestillende under operasjonen, som har effekt i mange timer. Det funket 100%, både etter mageoperasjonen og operasjonen før helgen :)

  Tommelen opp for deg tøffe dame, og varme tanker i massevis :)

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 20:45 #

   Takk for tips, det skal jeg huske, Beate :-)

 11. Merete
  21. september 2015 at 20:39 #

  Fine Lene. Jeg finner ikke ord, må felle en liten tåre, tenker på deg og alle i kampen. Jeg vet at uansett hva jeg sier så hjelper det ikke stort. Så jeg sender deg masse kjærlighet og lys og varme og skal huske på å gjøre det hver eneste dag fremover. Jeg heier på deg og Pipa, Brasil er alltid her når du trenger litt sol og varme og kjærlighet igjen smile emoticon

  • Lene Wikander
   21. september 2015 at 20:46 #

   Takk Merete, Pipa er jo medisin i seg selv :-)

 12. Nannah
  21. september 2015 at 21:07 #

  Har fulgt bloggen din lege. Nå fortjener du en diger «bamseklem». Heier på deg <3

 13. Ellen
  21. september 2015 at 21:44 #

  Så jævlig trist og høre, men med din styrke, og ditt humør, seirer du nok en gang! Det går bra denne gang og!?? En klem får du på veien, jeg digger deg ?????

 14. Signy
  21. september 2015 at 21:45 #

  Takk for at du deler Lene?
  Du e knalltøffe…følger deg her og
  sender deg ein store Goklem☺️

  • Lene Wikander
   22. september 2015 at 08:52 #

   Takk for følget, det setter jeg pris på, Signy :-)

 15. Lisa
  21. september 2015 at 22:12 #

  Heia Lene.
  Ble sittende og gispe litt etter innlegget, herlighet altså, dette var noe dritagreier. Virkelig noe fucing shit.

  Jeg henger på Lene. Jeg er avhengig (nå smiler jeg) av dine interessante betrakninger av smått og stort. Det gir mening og ting farges på en spennende måte.
  Takk at du deler. Og jeg er så glad for at bestis Turid henter deg og kjører deg. Godt å ha gode folk rundt seg.
  Grislybjørneklem fra meg.

 16. Gunnhild
  22. september 2015 at 14:06 #

  Det var da som bare f…
  Lykke til videre. Ukrutt forgår antakelig ikke så lett. Kanskje du må skrive en bok til. «Fuck …… whoever» Fyll ut det som passer :)
  I mellomtiden gjør du sikkert lurt i å lese tante Augustas lykkeønskninger. Ikke dumt å lese de tankene du hadde for en tid tilbake.
  Som sagt; lykke til videre, fingrene er selvsagt krysset.
  Og pssssst: Når tante Augusta er utlest, har jeg en annen bok jeg kan anbefale 😉

  • Lene Wikander
   22. september 2015 at 14:16 #

   Haha jeg vet, Gunnhild, har fått forlaget ditt til å sende meg boka og så håper jeg på å få gjort en sak på den snart, du hører nok fra meg 😉

 17. Eva
  22. september 2015 at 15:47 #

  De varmeste tanker og største til lykke hilsner fra meg. Elsker å lese dine skriverier?

 18. Ingeborg
  24. september 2015 at 08:53 #

  Vil bare si at jeg er lei for at du må gjennom dette igjen, gi deg en stor klem og si lykke til

 19. Bente ØH
  27. september 2015 at 15:08 #

  Oj! Oj! Oj!
  Jeg har hatt stor glede av å lese bloggen din og følge deg – setter sånn pris på din direkte fortellermåte og galgenhumor. (Livet tildeler oss jo så mange slags slag, så dette er lærerikt for flere av oss.)
  Nå krysser jeg fingre og tær og alt jeg har for at dette går bra for deg. Og håper du finner krefter & mot & fandenivoldskhet i denne runden også.
  <3 <3 <3

Leave a Reply