Gi nå litt mer faen da dere


Dette har vært en hektisk uke i kroppshysteriets navn for min del. Etter å ha bretta meg ut i VG på søndag med en oppfordring om ikke å vente med alt som er morsomt til man blir tynn nok og fin nok, haglet meldingene inn på Facebook.

10264939_10202723944994204_1433663751_nDe fleste av oss har jo vært der. Tenkt at bare jeg får slanka meg noen kilo så blir alt så mye bedre, bare jeg blir ferdig med det prosjektet på jobben så skal jeg begynne å leve litt, bare ungene blir voksne så skal jeg ta meg tid, bare, bare, bare. Når man lever livet på vent, risikerer man å gå glipp av hele greia.

Dessuten er det jo ganske arrogant. Å hele tiden bare planlegge for og drømme om fremtiden. Som om vi skulle leve evig. Som om det aldri tar slutt en dag. Jeg klandrer den sinnsyke forbrukerkulturen vi lever i for det.

Det er jo langt i fra like lett å selge masse livsforbedrende og utseende-fremhevende crap til folk som er til stede i sine egne liv og syns de er bra nok som de er.

For å selge sand i Sahara og kjøleskap til inuitter, må man jo først overbevise dem om at de trenger det og da er det smartest å spille på den menneskelige følelsen av utilstrekkelighet, den bringer alltid dollar i kassa.

10012977_10152046668156087_8686458503029795810_nSå da TV2`s God Morgen Norge ringte, sa jeg ja til å stille i sofaen og be folk gi litt mer faen der også. Jeg mener, er det så farlig at ikke hele jordkloden syns du er verdens deiligste i badedrakt på stranda i sommer? Er det virkelig et problem at ikke alle er enig i alt du sier? Spiller det noen rolle om noen syns du er rar, teit eller tjukk og stygg?

Å leve livet på vent under pisken av sosial kontroll som den slags kommentarer og irettesettelser er, begrenser bare deg selv og din egen livskvalitet, ingen andres.

Når man har vært på TV som jeg var forleden, får man for eksempel ekstra mye sånn sosial «respons». Som denne fra en random stranger som fant det for godt å prøve å heve seg selv litt ved å rakke ned på noen andre ut i fra fattige og tillærte evner om hva som er viktig her i livet:

«Mindre pen spør du meg, er jo ikke sånn at jo større jo bedre. Men sikkert noen perverse som liker dette oxo.»

1907956_602192273182972_6026195081661363823_nMan kan jo ikke annet enn å flire i barten, men det er altså slike sosiale kontrollmekanismer fra vilt fremmede som styrer oss når vi føler vi må vente litt med å leve og utfolde oss til vi ser bedre ut i deres øyne også.

Jeg gidder ikke vente. Og selv om jeg vet det blir et helvetes styr og at kommentarer av typen over vil blekne i forhold til de som vil hagle inn nå, stiller jeg likevel naken i VG Helg sin nye serie «Kroppen Min» nå på lørdag.

IMG_7428Jeg gjør det fordi jeg gir faen. Fordi jeg tror vi alle har godt av å se helt vanlige kropper, både tjukke, tynne og alt midt i mellom. I dagens reklamestyrte medievirkelighet har vi blitt så vant til glansbilder at vi står i fare for å tro at slikt er normalt. Det er det ikke.

IMG_7427Gi litt mer faen du også. Jeg syns i hvert fall du er mer enn god nok som du er. Og det gjør nok de som er glad i deg og faktisk betyr noe i livet ditt også.

 

 


62 Responses to “Gi nå litt mer faen da dere”

 1. Jorunn
  1. mai 2014 at 17:18 #

  Et velskrevet innlegg med et sårt tiltrengt budskap. Vi er mange som kan streve en del med følelsen av konstant utilstrekkelighet. Hvorvidt den tiden, kreftene og hjernekapasiteten som går med til slike bekymringer, er vel anvendt, kan en jo bare spørre seg om.

  «Jeg syns i hvert fall du er mer enn god nok som du er. Og det gjør nok de som er glad i deg og faktisk betyr noe i livet ditt også.»

  Sistnevnte kan bli et fint mantra å gjenta for seg selv iblant, tenker jeg. Bra!

  Takk, Lene, og god 1. mai!

  • Lene Wikander
   1. mai 2014 at 22:44 #

   Ja det gjelder å fokusere litt mer på det som faktisk betyr noe og litt mindre på det som er uvesentlig :-)

 2. Ragnhild
  1. mai 2014 at 17:53 #

  Veldig bra! Og vi glemmer det så lett, fordi vi blir bombardert av «burde-burde» hele tida. Det er viktigere å ha god helse enn å være tynn. Men ganske paradoksalt at reklamen under innlegget ditt er Minvektklubb.com som reklamerer med at man kan gå ned 11 kg på 30 dager…;).

  • Lene Wikander
   1. mai 2014 at 22:46 #

   Google ads lever sitt eget robot-liv desverre. Men jeg syns også det er helt sjukt at så mye av fokuset når det kommer til slanking, mosjon og vektnedgang handler utelukkende om utseendet og så altfor lite om helse!

 3. Gunn Marit Nisja
  1. mai 2014 at 17:57 #

  Du er en fantastisk inspirasjon! Hilsen Gunn Marit (som var på Ekko i p2 i samme program som deg – men har ikke fått truffet deg enda, det hadde vært gøy.)

  • Lene Wikander
   1. mai 2014 at 22:46 #

   Så hyggelig, får satse på at vi treffes ved neste korsvei :-)

 4. Ann-Merete H.Lund
  1. mai 2014 at 19:04 #

  Endelig!Godt å vite at det er flere av oss som gir faen og heller velger å leve livet på egne premisser. Jeg sier ikke at tjukk er bedre enn tynn, men heller ikke at tynn er bedre enn tjukk. I en så individualistisk verden synes jeg det er patetisk at vi lar oss i så stor grad føle mindreverdighetskompleks fordi vi ikke lever opp til ett , og kun ett, kroppslig ideal, nemlig det tynne kroppsidealet. Men er tynne mennesker lykkeligere?. Får de til mer? Jeg har vært både tynn og tjukk, og jeg har vært den samme uansett. Fordi det spiller ingen rolle. Jeg er meg uansett. Livet går opp og ned selv om du ser bra ut i bikini, og livet kan smile til deg selv om du ikke innfrir livviddemålet til dagens kroppsideal. Se innover. Hvis folk brukte like mye tid og energi på å bli bedre mennesker og bedre medmennesker som de gjør på å prøve å innfri dagens kroppsideal, ville verden ikke bare blitt ett mye bedre sted, men også ett mye lykkeligere sted. Hvis du ønsker å endre en tjukk kropp, så gjør det, men ikke fordi andre mener du ikke er bra nok, men fordi du selv føler du vil. Men underveis til målet, lev det. Livet er her og nå, i morgen kan det være over. Men det glade hjertet lever lengst, heter det. Lev etter din definisjon av glede. Ikke sett livet på vent fordi du er underveis:-) Heia og takk, Lene!

  • Lene Wikander
   1. mai 2014 at 22:48 #

   Og man blir i hvert fall ikke slankere av å sitte inne i sofaen og skamme seg! 😉

 5. Vigdis
  1. mai 2014 at 23:30 #

  Min yngste datter på på syv spurte meg i går hvorfor jeg hadde så mange rynker. Joda, sa jeg – det er ett kart som viser hvor mange ganger jeg har smilt med munnen og øynene mine. Åååå – så fint , var svaret – det gleder jeg meg til å få også. Jeg ser at du har smilt masse,mamma. Men hva med kroppen din da? Joda, det er det samme med den. Den viser at at det har vært to barn inni magen og at puppene har gitt dere melk. Den funker som ett kart over livet mitt den også. Sjuåring lykkelig over at hennes kropp kommer til å bli ett spennende kart når hun blir voksen og jeg er glad for at livet setter spor.

  • Lene Wikander
   2. mai 2014 at 09:54 #

   Ja det gjelder å gi krapylet litt ballast til å stå imot presset når de blir større :-)

 6. Gunnhild
  2. mai 2014 at 08:09 #

  Ja visst faen skal vi gi mer faen! Vi må leve NÅ. Og så må vi rope høyere, som du gjør. Så høyt at vi overdøver det vanvittige reklamestyrte dustete presset om å bli 10 år yngre på 10 dager, 5 kilo slankere på 5 uker, sprekere uten anstrengelser …. Jeg roper jeg også, Lene. Skriver bok om det, til og med. Livet blir enklere og bedre og sannere å leve hvis vi driter i dette kroppshysteriet.
  Way to go! Du er et skikkelig kvinnfolk og en inspirasjon for mange. Bravo!

  • Lene Wikander
   2. mai 2014 at 09:55 #

   Så bra Gunnhild, den boka gleder jeg meg veldig til vet du! :-)

 7. Svalbardstrikk
  2. mai 2014 at 08:38 #

  Du er fantastisk altså, jeg beundrer motet ditt! Utrolig viktig at noen forfekter andre verdier enn det den kulørte pressen prøver å prente inn i oss (damer) når det gjelder utseende, livsførsel osv. Tar med meg oppfordringen din inn i helga, med et smil. Tusen takk!

 8. Elisabeth
  2. mai 2014 at 09:03 #

  Kjære Lene. Du har så rett, det er ingen grunn til å vente med å leve til man har blitt tynner, riker, smartere, eller what ever. Om man ikke gir faen, så kan man ihvertfall begynne å leve_som_om_man_har_nått_den_begivenheten man venter på så inderlig på.

  Ha en super dag! Takk for at du setter spor. :)

  PS, skit i disse anonyme nettbøllene som har et så dårlig selvkonsept at de trenger å klatre over andre for å føle seg vel. Til dem kan man bare anbefale – lev helhjertet, våg å være sårbar (fritt etter.Brené Brown)

  • Lene Wikander
   2. mai 2014 at 09:56 #

   Haha, ja nettbøller bruker vi ikke mye tid på, men de kan illustrere gode eksempler av og til 😉

 9. Eva
  2. mai 2014 at 09:20 #

  Tusen takk! Du er helt fantastisk Lene! Du har gitt meg mang en god latter og mye inspirasjon til å tørre å utfordre meg selv! Takk for åpenhjertigheten din på alle plan. God helg! Håper du skal ut å leve litt.:)

 10. Hilde
  2. mai 2014 at 10:10 #

  YOU GO GIRL !!!! Tusen takk for inspirasjon :o)

 11. Britt Åse
  2. mai 2014 at 10:28 #

  Tusen takk! Du setter meg gang på gang i et helt overstadig godt humør. Jeg smiler til og med til meg selv i speilet! 😀

 12. Solgunn Solli
  2. mai 2014 at 10:37 #

  Dagens viktigste tekst! Takk skal du ha, og du er jo strålende vakker!

 13. Thorbjørg
  2. mai 2014 at 10:51 #

  Du er faen meg tøff

 14. Lisa
  2. mai 2014 at 11:13 #

  Hei igjen Lene.
  Jobber i psyk.helse. Kjenner jeg bruker en del av det du skriver i møte med folk. En kollega sa , er ikke ho ganske drøy da.. , ja…..men ho sier jo det som vi burde sagt høyt , veldig høyt.
  Jeg tok på meg en indiska topp i dag, noe jeg faktiske ikke har brukt pga; min flodhestkropp.
  Gjett ka Lene, jeg gikk ut , med hevet hode og hadde følelsen av frihet i hodet og hjertet.
  Takk Lene. Tror dette blir en god sommer.
  God helg til deg.
  Lisa:-)

  • Lene Wikander
   2. mai 2014 at 11:15 #

   Ja det er deilig å ghi litt mer faen, tror det blir en super sommer jeg også :-)

 15. Gard Rotmi
  2. mai 2014 at 11:36 #

  Glimrende artikkel!
  Skulle virkelig ønske flere jenter tenkte som deg! Takk for at du fins, og sier det du mener.

 16. Stein
  2. mai 2014 at 12:13 #

  Flott. Damer med selvtillit og humør er veldig attraktive, uansett form eller farge!

 17. Toril S. Alfsvåg
  2. mai 2014 at 16:24 #

  Hvem er denne dama, kommenterer samboeren imponert da jeg leser høyt fra bloggen din og han kommer over for å se på bildene. Veldig bra, «Ikke visste jeg at alle disse dagene som kom og gikk, var selve livet» Litt kjedelig å vente på alt mulig, for å si det midlt – vi må leve nå ellers kan det fort bli for seint – det er da hvem vi er som betyr noe 😀 Og de som ikke tenker likt oss, de er heller ikke verdt å bruke krefter på!

 18. Trude
  2. mai 2014 at 18:04 #

  Er det lov å si at jeg elsker deg??

  Skjønner ikke hvor du får selvtilliten fra, men du er et forbilde!
  Jeg sliter med å vise meg på stranden i bikini selv om jeg strengt talt både er grisedeilig (jaja, normal kropp hvertfall) og har normal oppførsel, og det er bare pga det fuckings kroppsidealet vi har.
  (Dristet meg til Huk i fjor sommer, og der stilte jeg jaggu i egen klasse, for der veier visst alle under 50) Se og bli sett?

  Har begynt å gå med joggeklær i sentrum for jeg orker ikke å prøve å se fin ut lenger, og når jeg ser ut som en halvslaur så gidder ikke folk å bedømme 😀

  Verdiene i dette samfunnet er helt skrudd.

  • Lene Wikander
   3. mai 2014 at 10:53 #

   Vi må slutte å leve under pisken! Nyt sommeren, Huk og sjøbadene i fulle drag! :-)

 19. Siv Hege
  2. mai 2014 at 21:37 #

  Jeg DIGGER deg Lene Wikander!!! 😀 Du er bare helt rå og jeg liker virkelig måten du tenker på!! Du er en stor inspirasjon for meg! Ja, jeg vil leve NÅ!! Og jeg gjør så godt jeg kan! Hilsen en jojoslanker som prøver å slutte! (med slanking altså!

 20. Kristin Hanssen
  3. mai 2014 at 08:17 #

  Du er et fantastisk forbilde!!!! Digger deg Lene :-)

 21. Hanne Hovdedalen
  3. mai 2014 at 11:56 #

  Jeg er i din heia-gjeng og den tror jeg er stor. Jeg er så stor fan av deg og av andre som er SOM DE ER og driter i resten. Tjukke, tynne, midt i mellom, små eller store. Jeg gir F!!! Vi har dette ene livet, gjør det du vil ut av det og slutt å bry deg om hva andre eventuelt måtte mene om det ene eller det andre.
  Heia deg, Lene og heia meg;)

 22. siri
  3. mai 2014 at 12:01 #

  go go girl..so flott dame skal ein leite lenge etter!!!

  • Lene Wikander
   3. mai 2014 at 12:04 #

   Takk for det, Siri :-)

  • siri
   3. mai 2014 at 12:11 #

   ..var 160 kg…på mitt meste..no 77.. og folk forstod ikkje når eg sa eg had det bra..lot ikkje vekta hindra meg å vere meg sjølv..slanka meg for å ungå slitasjeskader pluss pluss.. no trur dei eg so lykkleg fordi vekta er nesten normal..jau visse ting er lettare..men var ikkje det so gjorde at eg var den eg var..tyter like mykje..gjere som eg sjølv vil..kan ikkje folk akseptere den eg er..og var..og kommer til å bli..so blir da deira sak..lev mens ein lever..live er for kort til å tenke over kva andre meiner om deg..

   • Lene Wikander
    3. mai 2014 at 12:14 #

    Ja fokus på helse og livskvalitet gir så mye mer enn dette ensidige fokuset på utseendet!

 23. Marita Hansen
  3. mai 2014 at 12:20 #

  Glilmrende, glimrende innlegg Lene!

  Spesielt synes jeg denne var på kornet: «Når man lever livet på vent, risikerer man å gå glipp av hele greia.»

  Jeg undres på hvor mange som ligger på dødsleiet og tenker «Jaja, jeg fikk ikke gjort alt jeg drømte om, men jeg var i det minste slank.»

  • Lene Wikander
   3. mai 2014 at 12:38 #

   Haha, nemlig! Det er ikke de gangene du var fin på håret og så tynn ut i kjolen du husker når alt er over, det er i hvert fall helt sikkert! 😉

 24. Katrine
  3. mai 2014 at 13:47 #

  Da jeg var i tidlig tjueåra var jeg allerede da lei av å leve på andres premisser. Venner tok utdanning i forskjellige byer, noen jobbet, noen flyttet inn sammen med kjæresten og lignende… Selv hadde jeg fullført en utdannelse jeg ikke var så gira på, jobba i butikk og var aktiv på nettsamfunn for noen serier. Det slo meg da at det var ingen grunn til at også jeg kunne ha det morro… Plutselig sto jeg med ferskt pass i hånda, biletten til USA printet på et A4 ark, og en avtale om å møte en gruppen mennesker i USA. Så dro jeg over, alene. Jeg kommer aldri til å tenke at jeg burde slanket meg til fordel for å reise til USA å oppleve noe helt unikt… jaja kan slanke meg en annen gang… vil leve nå 😀 det er jo så mye bedre… (selv om både matinntak og trening er en viktig del av selv den «lubbene» sin hverdag – dog ikke for å bli slank, men for å være i god form). 😀

  • Lene Wikander
   3. mai 2014 at 13:49 #

   Godt du tok turen! Helse er alltid viktig – hvor fin andre syns du er, not so much 😉

 25. Hanne
  3. mai 2014 at 14:33 #

  Super-duper-flottings-bra!! Du er bare så knallbra til å formidle budskapet ditt, Lene!
  Som en del av din heiagjeng – men til tider fraværende fra nettet – må jeg nok en gang bøye meg i støvet av beundring over hva du sier, skriver, mener og gjør!
  Du er definitivt en av landets aller tøffeste damer, og fortjener betegnelsen hundre prosent!
  Jeg har aldri vært slank, men har i vinter forsøkt å passe vekten ved å gå GR-kurs, og der møtte jeg flere (yngre) jenter/damer med et syn på egen kropp som nesten fikk meg til å gråte på deres vegne – helt sant!
  Selv har jeg gitt f… i mange år, og vil heller leve enn å vente til det er slutt…
  Det du skriver om burde vært skolepensum – hva med å innføre psykologi som standard-fag i norsk skole? Faget kunne rommet så mye, men skal en gjøre folk/elever/mennesker trygge – og få bukt med mobbingen – så må en FØRST gjøre folk trygge, og da må de vitre at alle er unike, og alle skal IKKE like – snarere tvert imot.
  Og så må noen flere våge å stå imot det vanvittige, sinnsyke kropps-hysteriet som motebransjen dessverre konstruerer, og der er du en utmerket ambassadør.
  Trampeklapp fra meg!
  Klem fra Hanne :-)

  • Lene Wikander
   3. mai 2014 at 14:36 #

   Trygghet er alfa og omega ja, men den må både gis og tas 😉 Takk for fantastisk oppmuntrende ord! :-)

 26. Trine
  3. mai 2014 at 15:43 #

  Hei Lene! Du kan få sagt det! Dette er noe av det klokeste jeg har hørt på lenge! Håper alle som meg lar seg inspirere til å øve på å gi mer faen – det trengs! Digger deg og har dyp respekt for at du tør å være så tøff, ærlig og direkte! You go girl!

 27. Anne-Bente
  5. mai 2014 at 16:56 #

  Evig vakker og ungdommelig er forgjengelig (dersom man ikke fyller på, suger bort, skjøter på eller glatter ut) og til syvende og sist er kroppen bare ett av våre mange uttrykk. Det er uinteressant med et ansikt eller kropp som er perfekt og uten lyter! Jeg stemmer for en ny trend: «Beauty is what you make of it! No more, no less – it will always be perfect!» Hurra for deg som er så modig! Med ønske om eudaimonia. Hilsen Anne-Bente

 28. Maria
  8. juni 2014 at 22:50 #

  Hei du, tusen takk for at jeg klikka inn på det her akkruat no. Det var ABSOLUTT det jeg trengte! Spist er spist, ikkje noe å sture for. I morgen skal jeg gi meg selv et fotbad, ta på de høge hælene, den fargerike kjolen og smile til livet, for så heldig er jeg! Tusen takk, kjære vakre mennseke :-)

  • Lene Wikander
   8. juni 2014 at 23:43 #

   Så fint å høre Maria, håper du får en super dag i morgen :-)

 29. Camilla
  21. juni 2014 at 11:40 #

  Min blogg heter lillacamilla.blogg.no

 30. Camilla
  21. juni 2014 at 11:40 #

  På det ene bilde ser det ut som hun bare har en arm

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hva vil du egentlig vite? | Lene Wikander - 5. mai 2014

  […] har jeg fått på meg klærne igjen etter å ha velta meg naken rundt i VG forrige uke i et forsøk på å få folk til å gi litt mer faen. Vi har til og med tatt nye byline-bilder til […]

 2. Årskavalkade Tarapi style | Lene Wikander - 31. desember 2014

  […] det hele tatt har jeg vært frempå i media dette året. Jeg har oppfordret folk til å gi mer faen både i VG og på TV2, samt ristet litt løs på […]

Leave a Reply