Kreta-døgn ved havet


Vi er egentlig her på Kreta sammen med Tove Nilsen for å gå i fotsporene til hennes populære roman «Kreta-døgn». Vi er de første journalistene hun noen gang har valgt å vise sitt elskede Kreta til. Men egentlig sitter vi bare stille og snakker. På strendene, tavernaene, i fiskebuktene, i grottene og på de greske gravlundene med sin hvite marmor og sprakende plastblomster.

kreta5 158

Vi snakker om livet, havet, døden og kjærligheten. For når alt kommer til alt er det ikke noe mer å snakke om her i verden. Likevel er vi skjønt enige om at må vi redigere ned våre samtale-tema ytterligere for å få plass på de ti sidene Tara har gitt oss til rådighet, så står vi igjen med havet. For bare havet er stort nok til å romme dem alle likevel.

kreta4 002

Min absolutte favoritt-roman gjennom alle tider er ei tynn lita flis av en fortelling om en mann som drar ut på havet for å fiske, fanger en fisk, mister den og drar hjem igjen. Den er skrevet av Ernest Hemingway og heter «Den gamle mannen og havet».

Den er stor fortellerkunst på sitt mest brutale. Ordene er like enkle som fortellingen selv; hugget ut og inn til beinet som de er, treffer de som nådeløse økseslag rett i hjertet av hva det vil si å være menneske, å skulle leve og måtte dø.

kreta5 031

Og akkurat som havskilpaddene som kommer inn her til Chania havn for å legge sine egg hvert år og som Hemingway også bruker som et nådeløst vakkert bilde i boken, så fortsetter hjertet ditt å blø lenge, lenge etter at øksen har truffet. Når fiskerne slakter havskilpadder banker nemlig hjertet synlig videre inne i slaktet flere timer etter at dyret er dødt. Det er sånt vi snakker om her på Kreta nå.

kreta5 058

Med en kreft-diagnose innabords som jeg har fått, fortoner døden seg like lekende lett å snakke om som livet. Plutselig har du jo stått der ansikt til ansikt med din egen dødelighet, skreket, grått og protestert, helt til den siste skjelvingen ga seg og du ikke lenger var redd, bare sår, bare sliten, bare lamslått og bergtatt av vissheten om det helt enkle mirakelet at det bare er døden som gir liv til livet. Uten døden ville vi hatt lite å skåle for og ingenting å feire.

kreta5 120

Minn meg bare på at skulle jeg mot formodning stryke med av denne kreft-driten til slutt, så må jeg ikke gjøre som grekerne og feste et bilde av meg selv til gravstenen. Og skulle jeg likevel finne på å følge en slik ortodoks middelhavs-skikk, så tips meg for guds skyld om å ta av meg sobrille-lesebrillene først!

kreta6 017

Jeg har en tendens til å ligne på Fleksnes med de lesebrillene på som det er, og gudene vet hva slags fremtidige entertainere jeg vil minne om etter min død. Det slo meg i hvert fall at han som hadde lagt seg under marmoren på gravlunden vi besøkte i går, gjorde det lenge før Gagnam Style begynte å herje hitlistene eller Kim Il Jung kom til makta.

kreta5 160

Og skulle det være dårlig sommervær der hjemme, syns jeg dere skal drite i det, ta en liten sommerferie fra alt pisspreiket likevel og snakke litt om havet eller lese Ernest Hemingway i stedet. Aller helst begge deler:

«The clouds were building up now for the trade wind and he looked ahead and saw a flight of wild ducks etching themselves against the sky over the water, then blurring, then etching again and he knew no man was ever alone on the sea.»

kreta6 038

Og på fredag kan dere tune inn på NRK P2`s Ekko og høre meg snakke enda litt mer her nede fra dypet av de rosa puppekreft-katakombene hvis dere vil. Snakkes etter operasjonen på Ullevål den 13. juni!

 


12 Responses to “Kreta-døgn ved havet”

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php:62 Stack trace: #0 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php(18): the_commenter_link() #1 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php on line 62