Fuck tante Augusta!


Kan man tulle med kreft? Ja, selvfølgelig. Hvor mye kan man tulle med kreft? Det kommer an på hvem sin kreft du tuller med. Min kreft? Den kan jeg tulle med så mye jeg vil.

Jeg heter Lene Wikander og jeg har kreft. Jeg fikk det i går. Det vil si, jeg har nok hatt det en stund, men i går fant de den. I brystet. Det venstre. Et team av leger, radiografer og en mammografimaskin på det private kreftsenteret Aleris i Oslo halte og dro, presset og reiv i puppene mine helt til de måtte si det som det var:

Vi skal ikke lyve for deg. Vi skal være ærlige. Dette ser ikke bra ut. Du har det som ser ut til å være en ondartet svulst i venstre bryst.

aleris 003

Når de sa det lå jeg i et ganske mørkt rom. På ryggen. På en polstret benk. Jeg hadde ikke pute og i den stillingen uten pute får jeg alltid en sånn snorkerefleks selv om jeg er våken. Jeg liker ikke å ligge flatt på ryggen uten pute. Det kjennes som jeg skal kveles.

Han ene som sa det hadde briller og lignet litt på Derrick. Hun andre som sa det lurte på om jeg var veldig travel på en fredag. Om jeg kunne vente til neste undersøkelse litt senere. Om det var greit at helgestarten ble litt utsatt denne gangen?

Jeg tenkte at hun enten måtte være fryktelig dum eller i slekt med Tårnfrid så jeg bare snorket at joda, det hadde jeg nok tid til, kreft var ganske høyt på prioriteringslisten min denne helgen. Og så spurte jeg Derrick om det var greit at jeg satte meg opp mens vi pratet sånn at jeg slapp å ligge der å snorke så fælt. Joda, sa Derrick, det var greit. Og så spurte jeg ham om jeg skulle dø.

aleris 001

Neida, sa Derrick, du skal ikke dø. Ok, sa jeg. Det passer også veldig fint. Og så begynte Derrick å forklare masse greier om lymfene på sånn babyspråk siden jeg ikke hadde hørt ham så godt første gangen han sa det fordi jeg var mest opptatt av å ikke snorke eller kveles. Han sa sånne ting som at «hvis sykdommen setter seg i lymfevevet».

Så sa han at jeg etter alt å dømme har gode prognoser, at de mest sannsynlig ikke trengte å fjerne brystet mitt helt og da sa jeg at brystene måtte de gjerne fjerne hvis det var nødvendig, det spilte ingen rolle, jeg har hatt bryster ganske lenge, jeg vet hvordan det er, nå kan jeg helt sikkert klare meg uten bryster en stund.

Men da ble Derrick veldig sjokkert og så lenge på brystene mine der jeg satt på benken med bukser og støveletter på mens brystene mine hang der foran ham. Jeg har veldig store bryster. De synes veldig godt når de henger sånn uten BH eller bluse på. Derrick likte tydeligvis brystene mine. Han syns det var veldig sjokkerende at jeg kunne tenke tanken på å bare fjerne dem sånn.

aleris 002

Og så gikk jeg og bestevenninnen min Turi som fulgte meg, ut og satt oss i bilen og ventet på neste undersøkelse. Vi drakk vann og røyka. Det var litt kaldt så vi orket ikke å ha vinduene åpne så lenge. Til slutt kunne jeg nesten ikke se ansiktet til Turi inne i bilen og da vi åpnet bildørene for å gå inn til neste time, snudde noen seg fordi de trodde at all røyken som veltet ut skyldtes brann. Neida, det brenner ikke, sa jeg og gikk inn.

Og etter det gikk jeg og Turi hjem til henne og drakk oss fulle og skrev en kick-ass handlingsplan for det neste året med operasjoner, cellegift og stråling som vi kalte «Fuck tante Augusta». Hun var kusina til oldemor Antonette i Grimstad. Hun «la seg til» som de kalte det den gangen. Hun var sur og lei av livet for hun syntes ikke at livet var noe gøy så hun la seg i sengen for å dø. Der ble hun liggende i 23 år.

 


50 Responses to “Fuck tante Augusta!”

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php:62 Stack trace: #0 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php(18): the_commenter_link() #1 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php on line 62