Fuck tante Augusta!


Kan man tulle med kreft? Ja, selvfølgelig. Hvor mye kan man tulle med kreft? Det kommer an på hvem sin kreft du tuller med. Min kreft? Den kan jeg tulle med så mye jeg vil.

Jeg heter Lene Wikander og jeg har kreft. Jeg fikk det i går. Det vil si, jeg har nok hatt det en stund, men i går fant de den. I brystet. Det venstre. Et team av leger, radiografer og en mammografimaskin på det private kreftsenteret Aleris i Oslo halte og dro, presset og reiv i puppene mine helt til de måtte si det som det var:

Vi skal ikke lyve for deg. Vi skal være ærlige. Dette ser ikke bra ut. Du har det som ser ut til å være en ondartet svulst i venstre bryst.

aleris 003

Når de sa det lå jeg i et ganske mørkt rom. På ryggen. På en polstret benk. Jeg hadde ikke pute og i den stillingen uten pute får jeg alltid en sånn snorkerefleks selv om jeg er våken. Jeg liker ikke å ligge flatt på ryggen uten pute. Det kjennes som jeg skal kveles.

Han ene som sa det hadde briller og lignet litt på Derrick. Hun andre som sa det lurte på om jeg var veldig travel på en fredag. Om jeg kunne vente til neste undersøkelse litt senere. Om det var greit at helgestarten ble litt utsatt denne gangen?

Jeg tenkte at hun enten måtte være fryktelig dum eller i slekt med Tårnfrid så jeg bare snorket at joda, det hadde jeg nok tid til, kreft var ganske høyt på prioriteringslisten min denne helgen. Og så spurte jeg Derrick om det var greit at jeg satte meg opp mens vi pratet sånn at jeg slapp å ligge der å snorke så fælt. Joda, sa Derrick, det var greit. Og så spurte jeg ham om jeg skulle dø.

aleris 001

Neida, sa Derrick, du skal ikke dø. Ok, sa jeg. Det passer også veldig fint. Og så begynte Derrick å forklare masse greier om lymfene på sånn babyspråk siden jeg ikke hadde hørt ham så godt første gangen han sa det fordi jeg var mest opptatt av å ikke snorke eller kveles. Han sa sånne ting som at «hvis sykdommen setter seg i lymfevevet».

Så sa han at jeg etter alt å dømme har gode prognoser, at de mest sannsynlig ikke trengte å fjerne brystet mitt helt og da sa jeg at brystene måtte de gjerne fjerne hvis det var nødvendig, det spilte ingen rolle, jeg har hatt bryster ganske lenge, jeg vet hvordan det er, nå kan jeg helt sikkert klare meg uten bryster en stund.

Men da ble Derrick veldig sjokkert og så lenge på brystene mine der jeg satt på benken med bukser og støveletter på mens brystene mine hang der foran ham. Jeg har veldig store bryster. De synes veldig godt når de henger sånn uten BH eller bluse på. Derrick likte tydeligvis brystene mine. Han syns det var veldig sjokkerende at jeg kunne tenke tanken på å bare fjerne dem sånn.

aleris 002

Og så gikk jeg og bestevenninnen min Turi som fulgte meg, ut og satt oss i bilen og ventet på neste undersøkelse. Vi drakk vann og røyka. Det var litt kaldt så vi orket ikke å ha vinduene åpne så lenge. Til slutt kunne jeg nesten ikke se ansiktet til Turi inne i bilen og da vi åpnet bildørene for å gå inn til neste time, snudde noen seg fordi de trodde at all røyken som veltet ut skyldtes brann. Neida, det brenner ikke, sa jeg og gikk inn.

Og etter det gikk jeg og Turi hjem til henne og drakk oss fulle og skrev en kick-ass handlingsplan for det neste året med operasjoner, cellegift og stråling som vi kalte «Fuck tante Augusta». Hun var kusina til oldemor Antonette i Grimstad. Hun «la seg til» som de kalte det den gangen. Hun var sur og lei av livet for hun syntes ikke at livet var noe gøy så hun la seg i sengen for å dø. Der ble hun liggende i 23 år.

 


50 Responses to “Fuck tante Augusta!”

 1. NestenBirte
  4. mai 2013 at 13:13 #

  Fanden ta! Ikke vet jeg om det hjelper noe, men har tre brystkrefthistorier i nær krets de siste par årene, alle med happy ending. Store ting har skjedd i brystkreftbehandlingen de siste årene. Krysser fingre for at alt blir minst mulig jævlig! Fuck tante Augusta indeed!

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 13:15 #

   Tusen takk Birte, det varmer! Ja jeg har god tro på at vi står han av denne gangen også! 😉

 2. Astrid Lie Engelsjor
  4. mai 2013 at 13:37 #

  Hei tøffing!
  Ingen er udødelige, ikke jeg, ikke du, men vi er vel kommet i en alder da ting skjer, og det må vi vel være ganske åpne for, trur jeg. Tante Augusta hadde det opplagt ikke så moro som deg, du har myye mer å gjøre før du slenger inn håndkleet!! (Men psst… det er lov å ta en liten tur i kjeller’n bare du lover å komme opp igjen fort…!) Lykke til, du flotte Lene!
  Hilsen Fan.

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 13:38 #

   Tusen takk, Astrid. Kjelleren har jeg gjort meg godt kjent med det siste døgnet, men jeg har funnet at den ikke holder høy nok standard til å bli fast bopel, ja 😉

 3. heidi johannesen
  4. mai 2013 at 14:00 #

  Du er en fighter…… med galgenhumor og fandenivoldsk innstilling! Du får det sikkert helt jævlig i perioder, men så blir vist livet så mye enklere senere! Jeg har ikke anelse, men er mor til en datter som fikk kreft i ungdomsårene, og hun er i dag mitt store idol når det gjelder overlevelsesinnstinkt!!!! Dere er forsåvidt ganske like, selv om hun er 30 år yngre enn deg :) Et ordtak som heter «ingenting så galt at det ikke er godt for noe»….. Det er i hvertfall vår og går mot sommer og ikke høst eller vinter. Det var vel det positive jeg fant. Lykke til, stå på, men det er lov å være oppgitt, drittlei og forbanna av og til også!

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 14:07 #

   Tusen takk, Heidi! Du får hilse datteren din og si at jeg lover å prøve å være like tøff som henne! :-)

 4. Undre
  4. mai 2013 at 14:06 #

  «Fuck tante Augusta!,» sier jeg også!

  Jeg heier på deg!

 5. Veronica
  4. mai 2013 at 14:14 #

  Jeg vil også heie på deg, ble sendt denne linken med teksten «jeg lurer på om du er sanndrømt..», på grunn av den drømmen jeg hadde om deg og som vi tullet om på gaysirforumet. Heretter skal jeg bare drømme gode drømmer om deg altså!

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 14:30 #

   Haha, det er nok ikke din feil dette her, Veronica, men jeg tar gjerne imot noen fine drømmer også! :-)

   • Veronica
    4. mai 2013 at 14:32 #

    😉 Jeg håper da ikke det, for da har du glemt å være min hushjelp først!

 6. Maria
  4. mai 2013 at 14:28 #

  Huff, dette var trasige nyheter. Godt det ser ut til at du har gode prognoser i alle fall. God bedring og masse lykke til!

  Hilsen Renate og Maria (Sta og fruBeist)

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 14:31 #

   Takk fruene stabeist! 😉 Er et ganske sta beist jeg også så dette skal jeg fikse på den ene eller den andre måten!

 7. Ellengry
  4. mai 2013 at 14:31 #

  Rett innstilling!!! Du er tøff og har vært et forbilde på andre områder i livet frem til nå, og nå tar du denne kampen, og det er ingen tvil i mitt hjerte at du vinner! Jeg er lei for at du må ut i krigen, og heier på deg! Stor stor klem

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 14:33 #

   Jeg begynner å bli en erfaren geriljasoldat etter hvert så jeg skal vel klare en krig til ja, Ellengry!

  • the hartford auto
   20. mai 2017 at 17:11 #

   You, me and summer make a great team..I absolutely love these pictures. You are not only beautiful but a really talented photographer. Can’t wait for your next trip down….xoxoxoxo

 8. Irene
  4. mai 2013 at 15:34 #

  Min erfaring er at de med fandenivoldsk humor overlever alt! Så da regner jeg med at vi får nyte dine betraktninger enda i mange år. Selv hadde jeg kreft med spredning for 22 år siden, prognosene var dårlig, men jeg erklærte fnisende etter et heftig jobbrelatert møte at jeg hadde funnet hva som skal stå på gravsteinen min: «Herunder hviler ….. …. under protest!» Jeg lever fortsatt, og sender deg gode vibber og ønsker og alt det der, stå på, og ikke glem å le! Latter nede i kjelleren høres ekstra godt….Og lytt til kroppen hva den trenger. Sier den sjokolade og vin, så nyt det med god samvittighet (noen sier sågar at det man nyter legger seg ikke på sidebenene».

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 23:27 #

   Åh for en utrolig inspirerende kommentar, Irene! TUSEN TAKK! You rock! :-)

 9. Cathrine
  4. mai 2013 at 15:36 #

  Kjipt å høre!!
  Men du er den tøffeste dama i gata. Tror ikke kreften tør å bråke for mye med deg.
  Lykke til med behandlingene, vi er mange som heier fra den virtuelle sidelinja. :-)

 10. Anne-Heidi
  4. mai 2013 at 16:35 #

  Jeg heier også på deg. Elsker dine tarapi-betraktninger, og ønsker deg lykke til i kampen mot både kreft og tanta Augusta. Stor klem og varme tanker :)

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 23:28 #

   Tusen takk Anne-Heidi, det hjelper faktisk med varme tanker, jeg kjenner det! :-)

 11. Trine
  4. mai 2013 at 17:02 #

  Fuck tante Augusta, fuck Kreften ! Elsker måten du skriver på !! Jeg heier på deg,selvsagt ! ! Lykke til ! Dette klarer du !!

 12. Elisabeth
  4. mai 2013 at 18:29 #

  Uff uff, så fælt. Krysset fingre og tror at du blir helt frisk. Du er veldig dyktig og jeg har ledd mye av dine betraktninger. Ta vare på deg selv og husk at det er mange som sender gode tanker nå.

 13. Sigrun Bjunes
  4. mai 2013 at 20:00 #

  Kusina til din oldermor … sta må hun ha vært i hvertfall! :-)

  • Lene Wikander
   4. mai 2013 at 23:30 #

   Haha, ja sta var hun, satser på at jeg har arvet litt av det tross alt 😉

 14. Gunnhild
  5. mai 2013 at 11:21 #

  BRAVO!!! Dette er, by far, det kuleste kreftinnlegget jeg har lest. Og jeg har lest mange, av bedritne årsaker. Med din guts kommer du ikke til å måtte flytte ned i underetasjen til leiligheten din på lang tid. Den kan du leie ut på åremål. Og ja, man kan avgjort kødde med kreft. Men de beste kødderne er de som har vært i nærkontakt med jævelskapen. Lykke til, og fuck tante Augusta.

  • Lene Wikander
   5. mai 2013 at 11:32 #

   Så deilig å høre, Gunnhild. Noe av det første jeg tenkte etter at sjokket la seg var ÅH NEI NÅ MÅ JEG BLI SÅNN KLEIN ROSAKREFTBLOGGER! Men det må jeg jo ikke. Jeg kan jo blogge om kreft når det passer meg på min måte! Yey! :-)

   • Gunnhild
    5. mai 2013 at 12:55 #

    For guds skyld fortsett å blogge om hva som helst på den måten som passer deg. Den ser ut til å passe meg også. Jeg har lagt deg til i blogglisten min. Gledet meg til å følge deg og tante Augusta, eller alle andre tanter for den saks skyld.
    … og psssst: snorkelydene dine inspirerte meg til å skrive om egne lyder. Jeg skrive bok om aldring for tiden. Snorking må med :)

    • Lene Wikander
     5. mai 2013 at 13:23 #

     Haha, ja snorking må med! Liker bloggen din godt Gunnhild, skal få lagt den inn i min liste bare jeg finner ut av de greiene sanrt. Datateknisk kunnskap er IKKE min sterke side, men jeg har heldigvis andre 😉

 15. Elisabeth Hake Lunde
  5. mai 2013 at 13:28 #

  Flott innlegg fra Irene (nr 8)! Heia deg Lene! Du har så mye guts og stamina at kreftcellene kommer til å bli livredde og fly sin vei! Og kjellerturer er lov, og gudskjelov kan man gå kjellertrappa opp igjen, etter at man har gått ned…
  Og takk forresten at du deler din anti-tanteaugusta-holdning med oss andre, vi som har gått klar hittil, men man vet jo aldri. Sammen er vi sterk!
  Og så vil jeg gi deg en så stoooor og god klem, bare fordi du er du! 😀
  KLEEEEEEEEEEEEEEEM!!!!!!!

  • Lene Wikander
   5. mai 2013 at 13:34 #

   Takk for deilig klem, Elisabeth! Den kjente jeg! 😉 Og med så mye bra venner, folk og lesere jeg har rundt meg kan jeg ikke fatte og begripe annet enn at dette må gå bra! :-)

 16. SUPERJANNE
  6. mai 2013 at 12:28 #

  <3 deg! Fuck off den stygge greia, dette fikser du lett :)

 17. Gunn Kristi Høgøy
  6. mai 2013 at 13:30 #

  Jeg har selv akk vært igjennom samme prosessen og kjenner på meg hva du går igjennom nå. Hold motet oppe, tren litt og vær snill med deg selv, gjør ting som du fortjener og stå på! Meget god blogg som jeg gleder meg til å følge med på.
  Heier på deg

  • Lene Wikander
   6. mai 2013 at 13:34 #

   Så fint å høre at du har klart deg gjennom dette Gunn Kristi. Velkommen til bloggen :-)

 18. Siw Ch Teigland
  6. mai 2013 at 14:26 #

  Fuck it, Lene! Sender deg alt jeg har av bli-bra-vibber og varme tanker:-)

 19. Støvkorn
  6. mai 2013 at 15:53 #

  Jeg heier på deg! Dette skal du klare helt fint, jeg har trua!

 20. mona nordøy
  6. mai 2013 at 16:29 #

  Hei Lene…sjefs dama som det alltid stormer rundt..ville bare sende deg masse god energi, tanker og en svær klem..Dette FIKSER du!!!Mange klemmer din vei Lene!!!!

  • Lene Wikander
   6. mai 2013 at 17:12 #

   Haha, ja det har i grunnen alltid vært frisk bris. Takk, kjære Mona :-)

 21. msjackson
  8. mai 2013 at 10:05 #

  Fck! Dette var trist å lese! Men jeg vet du er en tøff dame. Heier på deg! Krysser fingre, og ønsker det ALT godt!

 22. Trude Gravdal
  8. mai 2013 at 19:37 #

  Dette var jo en forjævlig drittnyhet.
  Masse gode tanker til deg <3 <3 <3

  Du høres ut som en tøff jente som har masse guts til å knuse de der rævholene av noen celler som prøver seg.
  Du er altfor unik til å forsvinne, og det tror jeg kreftcellene også kommer til å oppdage etter de har gått litt i seg selv.

  Klem fra Trude som digger bloggen din.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kari du bedåre - 28. mai 2013

  […] meg rett, jeg syns ikke Tårnfrid-approachen til hun Aleris-sykepleieren var noe bedre. Hun minnet meg mest om den tyske legen min på Jamaica. Vi kaller ham bare Doctor […]

 2. Gammelrosa videoblogg fra en kreftprosess - 24. juni 2013

  […] kommentarer i etterkant har likevel tolket meg dithen at jeg mener alle med kreft bare skal legge seg til som tante Augusta og sørge over livets jammerdal, men det kunne ikke være lenger fra sannheten. Jeg har aldri sagt […]

 3. Bortført av aliens | Lene Wikander - 4. juli 2014

  […] mer jeg tenker på det når jeg nå sitter her med innspurten på bokmanuset mitt «Fuck tante Augusta» som kommer ut til høsten, jo mer kjenner jeg at den sammenligningen er veldig […]

 4. Bør vi ikke redde personen framfor puppene? | bilindustrien - 31. oktober 2016

  […] anbefaler Lene Wikanders bok «Fuck tante Augusta» som en motvekt til positivitetstyranniet. Den er en humoristisk og dønn ærlig fortelling om […]

Leave a Reply