Uprising


Jeg er helt utslitt etter å ha vært opp klokka seks hver morgen denne uka. Og før noen av dere der ute i marsvinhjulet begynner å briske dere og si: Hva så? Jeg er oppe klokka seks hver morgen, lager nistepakker, sender barna på skolen og kjører til jobb klokka åtte. Vit at mitt hjerte gråter for dere og at dere har min dypeste medfølelse, men vit også at selv om samfunnet ynder å gi inntrykk av det, er det slett ikke slik livet er eller må være for oss alle!

Det er mange år siden jeg tok konsekvensen av min legning som B-menneske, sluttet i fast jobb og begynte som frilanser. Jeg orket rett og slett ikke flere komatøse morgenmøter med søvn i øya og sikkel på haka mens opplagte kolleger som attpåtil gjerne hadde syklet til jobb i kondomdress og hjelm, presenterte optimistiske fremdriftsplaner med skingrende morgenfrisk stemme.

Hjernen min fungerer ikke før etter ti om morgenen, sånn er det bare. Helt optimalt fungerer den likevel først utpå kvelden en gang. Jeg har derfor en hverdag der jeg står opp tidligst klokka ti og aldri legger meg før to. Unntak forekommer, men jeg prøver å unngå dem som pesten. Det er nok zombier der ute som det er om ikke jeg også skal begynne å rave bevisstløst rundt i samfunnet klokka åtte om morgenen.

De få gangene jeg har måttet ta de overfylte morgenbussene her i landet, har alltid endt med akutt dødsangst etter å ha klamret meg til livet i en stropp mens bussjåføren roper oss lengre bakover i bussen der vi stues sammen som svett kveg på vei til slakteriet. Mer enn en gang har jeg falt på kne og kysset asfalten etter å ha kjempet meg ut av slike busser med livet i behold og sverget: Aldri mer!

Så ikke kom her og si at jeg ikke vet hvordan dere lider der ute i rotteracet! Jeg forlanger imidlertid et minimum av respekt for oss som har valgt å leve på frilanslønn uten råd til ferie, bo på et leid jomfrubur og unngått å få barn med alle tilgjengelige prevensjonsmidler, nettopp for å slippe disse daglige og halsbrekkende mentale saltomotalene i marsvinhjulet!

Min nabo har ingen respekt! Jomfruburet mitt ligger i en typisk bygård på Tøyen i Oslo med leiligheter på begge sider av oppgangen. Husordensreglene sier ro mellom klokka 23 og 07.00. Helt siden jeg flyttet inn har hun terrorisert meg med å ringe på døra og fortelle meg at hun ikke får sove fordi jeg ser på TV etter klokken 23. Hun måler meg fra topp til tå med et blikk som forteller absolutt alt om hvilket svin av en narkoman samfunnssnylter og selvsentrert hedonist hun mener jeg må være som ikke forlengst ligger inntullet i dyna på det tidspunkt og venter på å løse billett til slaktebussen neste morgen.

Som gammel pønker med solid merittliste hva brudd på husordensregler angår, ble jeg seff øyeblikkelig skamfull første gang hun kom og skrudde ned lyden til èn strek på fjernkontrollen på slaget elleve hver kveld – med det resultat at jeg siden har hatt en ganske kreativ fortolkning av kveldsnyhetene på NRK1 all den tid det er praktisk talt umulig å høre hva som foregår med bare en strek lyd.

Men ble hun fornøyd? Neida! Forrige uke da jeg var på overnattingsbesøk annetsteds, ringte hun nemlig min husvert og samboer som for tiden befant seg på sørlandet og klaget på uutholdelig TV-støy fra jomfruburet. Hun sa hun hørte kontinuerlige dumpe drønn når hun la øret ned til vinduskarmen inne hos seg. Wtf???

Så hele denne uka har jeg tvunget meg ut av dundynene klokka 06.00 når naboen også står opp, ringt på og klaget over en bråkete kaffetrakter, at hun smatter når hun spiser frokost , at det dunker i vannrørene når hun trekker ned i do og minnet henne på husordensreglene som sier ro til 07.00. Klokka 06.30 når hun skrur på TV2`s Nyhetsmorgen har jeg rigget meg til ute på verandaen som er vegg i vegg med hennes og spilt samme låt på full guffe hver dag:

 


26 Responses to “Uprising”

 1. Trudelutten
  10. september 2011 at 14:11 #

  Fra nå av kommer du alltid til å ha en egen liten krok i mitt hjerte.

  • Lene Wikander
   10. september 2011 at 14:15 #

   Aaaaaw – og jeg som elsker hjertekroker! Jeg lover å ikke bråke der inne! 😉

 2. Elisabeth Hake Lunde
  11. september 2011 at 08:34 #

  Har igjen fått bekreftet at det er såååå berettiget at jeg alltid gleder meg til dine tarapier! Hilsen et med tiden noe modifisert F-menneske… :)

  • Lene Wikander
   11. september 2011 at 11:30 #

   Haha, F-menneske – du verden! Men er det jeg alltid har sagt; alfabetet har mange deilige bokstaver 😉

 3. ohherrejemini
  21. september 2011 at 06:06 #

  Stakkars deg da, du som ikke har hørt om headsett?!

  • Lene Wikander
   21. september 2011 at 09:43 #

   Jeg syns vel heller noen burde gi naboen et kurs i øreproppbruk skal man først ty til rekvisitter 😉

 4. synnøve kirkebø
  1. mars 2013 at 12:50 #

  Kjære Lene! Jeg husker deg som en bauta på Hulen, litt småskummel og veldig artig den gangen også. Jeg må bare få uttrykke min takknemlighet for at du nå jevnlig beriker og forlenger mitt liv – det er normalt svært sjelden jeg hauker høyt foran skjermen, men altså ikke lenger. Kolleger snur seg, barn og katter blir redde. Du er rett og slett jæla vitti som de fortsatt sier her. Mer!

  • Lene Wikander
   1. mars 2013 at 12:55 #

   Haha, så vitti å høre, Synnøve! Jeg var på en gjenforeningsfest på Hulen i forfjor, du finner et innlegg om det på bloggen. Ble jo nesten rørt til tårer. Vi får ta en reprise en dag før vi dør! 😉

   • Synnøve Kirkebø
    16. mars 2013 at 19:16 #

    Var der sjøl, og fikk med meg både tale, hatt, Kafkatraktere og annet knask. Synes vi holder oss godt, jeg! Reprise any day!

    • Lene Wikander
     17. mars 2013 at 11:00 #

     Ja vi er som god årgangsvin, Synnøve! 😉

 5. Kjersti
  10. januar 2014 at 06:44 #

  for et fantastisk menneske du er :) så morsomt å lese din blogg :)

  • Lene Wikander
   10. januar 2014 at 09:25 #

   Haha, takk Kjersti, så fint at du liker bloggen :-)

 6. Nina
  10. januar 2014 at 11:00 #

  Hahaha æ flire mæ lørvat, bråkat kaffetrakter:-) Takk for dagens lykkepille og god helg :-)

  • Lene Wikander
   10. januar 2014 at 11:15 #

   Haha, takk selv og riktig god helg til deg også :-)

 7. Trude
  10. januar 2014 at 14:12 #

  Jeg koste meg like mye nå som sist jeg leste dette.
  Takk for din hyllest til oss barnløse B-mennesker som heller stikker en gaffel i øyet enn å stå opp kl 7.

  Når det er sagt, så er jeg veldig for klaging på naboer.
  Hvis jeg går inn til naboen og legger øret inn til munnen hans, så hører jeg at han puster. Det er støy, og da skal jeg klage.

  • Lene Wikander
   10. januar 2014 at 14:14 #

   Hahaha, ja jeg er enda ikke kommet over at hun la öret inntil vinduskarmen for å lytte etter stöy!

 8. Katrine
  10. januar 2014 at 14:45 #

  Herlig! Liker denne humoren og ser opptrinnene levende for meg :)
  ………..men dette hadde du jo ikke opplevet om du ikke hadde fått stråletime så umenneskelig tidlig(for oss B-mennesker), så takk til helsevesenet for det………!
  MEN 1uke er vel nok, målet med strålebehandlingen er jo at du skal bli frisk og da bør du jo bli utslitt av å måtte stå opp så tidlig. Du har vel formidlet til beh.teamet at dette «koster» deg endel regner jeg med……, hvis ikke, gjør det!!!!

  • Katrine
   10. januar 2014 at 14:53 #

   Jeg mente selvfølgelig at du IKKE skal bli utslitt fordi du må stå så tidlig opp. Håper du får byttet på timene!

  • Lene Wikander
   10. januar 2014 at 14:54 #

   Jo jeg har gitt beskjed, men må så tidlig i halvannen uke til för det blir mer siviliserte tidspunkt de siste ukene :-)

   • Katrine
    10. januar 2014 at 15:47 #

    Bra! Bruk den halvannen uka til å gi nabo’n flere kreative tilbakemeldinger på støy! Takk for at du deler, ler så jeg griner av humor’n din!!!
    God helg :)

 9. Elisabeth
  10. januar 2014 at 17:37 #

  He he, det er vel egentlig ikke så mange som er egnet til stå opp grytidlig. Har selv nervene utenpå huden de to første timene av dagen, men to seter for meg selv, nedleggbar rygg, matpakke og bok i veska gjør at jeg overlever. Det som er helt ubegripelig er jo de som er på SPINNING klokka seks/sju om morgenen. Honestly?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Stopp verden, jeg vil av! - 23. oktober 2011

  […] krevde at jeg kastet meg ut av dynene allerede klokken syv om morgenen og som dere vet er dette et tidspunkt på døgnet jeg klok av skade aktivt boikotter til vanlig. Da jeg ankom Gardermoen for å starte på programmet Oslo – Gøteborg, totimers […]

 2. Jeg vil takke akademiet… - 27. februar 2012

  […] gulvet som en trassig og illsint fireåring i et møterom, på gata, eller kanskje aller helst på morgenbussen, slå med hendene og rope “Neeeeei” før jeg skriker “Jeg vil […]

 3. On the oter side of things… - 11. april 2012

  […] da jeg heller ikke har særlig gode erfaringer med å måtte stå opp grytidlig om morgenen, gikk det som det måtte gå da jeg kastet meg ut av dundynene klokka sju neste morgen for å rekke […]

 4. En dinosaur i glassmagasinet - 1. august 2012

  […] bidige morgen? Hva med meg som allerede blir terrorisert av en sinnsyk nabo som ser ut til å mene det burde være straffbart og dra seg lenger enn til 06.00 på morgenen? Hva med oss som syns at hver dag er og skal være forskjellig og ikke bare en rekke robot-dager […]

Leave a Reply