På swahili betyr «safari» bare «å reise». Enten det er til lands, vanns, i buss, fly, båt eller safaribil i bushen. Det var turister som ga begrepet «safari» den betydningen det fortsatt har i dag: Sightseeing med ville dyr i villmarken. Men egentlig betyr ordet altså å være på reise helt generelt.
Så denne uka har jeg vært på safari. Nærmere bestemt slaraffensafari.
Jeg har besøk av bestekompis Sveinung fra Norge så denne uka har vi tilbrakt i sus og dus på østkysten.
De første dagene sjekket vi inn på deilig Seasons Lodge helt nord-øst i Pongwe.
Vi unnet oss hver vår gedigne bungalow med eget svømmebasseng.
Seasons Lodge har lenge vært en storfavoritt, men nå er de i gang med en voldsom oppgradering og utbygging her så hele lodgen skal stenge i to år. Så dette var en av de siste mulighetene til å oppleve Seasons Lodge slik den har vært og det måtte vi jo benytte oss av.
Fra Seasons Lodge vasset vi over til en av våre favoritt-restauranter: The Island, Pongwe.
Den ligger på en liten øy ute i bukta og serverer fantastisk sjømat.
Her snakker vi laaang lunsj med mange retter og selvfølgelig bading fra øya!
Også denne gangen ble lunsjen så lang at tidevannet innhentet oss og vi ikke lenger kunne vasse hjem til Seasons Lodge, men måtte hentes i båt, lol.
En annen storfavoritt i nærheten er Chef Jussi Husas Mzee Husa. Mzee betyr «mester» på Swahili og Jussi er virkelig en mester på kjøkkenet! Jussi er opprinnelig finsk, men har drevet restauranter på Zanzibar i tretti år så her snakker vi en utrolig spennende Skandi-Swahili fusion meny.
Så syvretters hos Jussi er alltid et must når Sveinung og jeg er på ferie her på Zanzibar.
Etter deilige dager i Pongwe, satte vi kursen til Jambiani og Paje lengre nedover på østkysten. Vi sjekket inn hos våre venner på Demani Lodge i Paje som er et sånt backpacker sted for voksne og litt kresne backpackere akkurat som oss, lol.
Derfra besøkte vi noen flere favoritter i området. Vi tok lang lunsj i restauranten i toppen av det enorme Baobab-treet til Baobab Lodge.
Her skal vi også bo med damene på vår aller siste Zanzibar-tur i februar så da benyttet jeg anledningen til en siste inspeksjon av denne super-eksotiske lodgen, midt i regnskogen bare noen minutter fra en av Zanzibars kanskje aller vakreste strender.
Og etter lunsjen spaserte vi selvfølgelig de få minuttene ned til Eden Rock og stranda, akkurat i tide til perfekt tidevann for bading fra denne magiske klippestranda.
Og jaggu fikk vi ikke klemt inn en sandbankedag også!
Siden det var rett rundt fullmåne, var tidevannet maks gunstig sånn at vi fikk sandbanken for oss selv i mange timer.
Ingen ting er mer fantasitsk enn å tilbringe dagen på havets bunn sånn som dette, spør du meg.
Det er rett og slett til å bli lykkelig av!
Og da vi også fikk en helt spinnvillt vakker superfullmåne på stranden i tillegg, var Zanzibar-magien fullkommen.
Da måtte vi jo bare ta en helaften på den nye takrestauranten og cocktail-baren til Kim i Paje også.
Ved siden av Jussi Husa, driver Kim de aller mest spennende restaurantene på Zanzibar for tiden.
Hun opererer med asiatisk kjøkken, men krysser både grenser og kulturer med sine fantastiske menyer på hele tre restauranter, alle med forskjellig profil.
Vi valgte hippe, kule Paje og taket hun driver der og angret ikke et sekund. Man blir bare glad av slike lange kvelder med fantastisk mat, ypperlig drikke, god stemning og topp selskap.
Også måtte vi jo seff unne oss en beachdag på deilige Blue Oyster Hotel i Jambiani der vi ofte har bodd med damene våre og også avslutter samtlige av våre tre siste turer nå i vinter.
Her har de også fått ny kokk så kjøkkenet her er blitt en sann fest. Lunsjen i beachbaren ble selvfølgelig skyllet ned med mine to favoritt-cocktails på Blue Oyster: Pili Pili Mango Margarita og Watermelon Margarita.
Nå er jeg jo straks på vei til Sør-Afrika og storfint besøk hos Tara-kollega Gunnhild Bjørnsti, så da måtte jeg seff fikse håret hos damene som driver det lille spaet på Blue Oyster også. Det er litt av en prosess å flette håret sånn og det tar et par timer.
Men med gode cocktails og den fantastiske utsikten fra stranda til Blue Oyster går det som en lek.
Og fordelen er jo at nå ser jeg både presentabel ut og slipper å styre med håret de neste to ukene.
Så da skal dere få full rapport fra både Cape Town, vindistriktet og Sør-Afrika etter hvert. Gunnhild jeg og en herlig dame som heter Pernille pønsker nemlig på å lage jentetur til Sør-Afrika neste år. Tror dere det ville vært en god ide?
Marit Brekk
Flott rapport fra din ferie. Jeg ønsker å bli med til Sør Afrika.