På Zanzibar gifter ingen seg i hvitt. Grønn brudekjole er den mest populære fargen, men også alle andre farger i hele regnbuen blir brukt i brudekjoler her.

Og når det kommer til selskapskjoler til bryllup og andre storslagne anledninger, snakker vi hele regnbuen og enda litt til.

Slike kjoler kalles dishdash og kjennetegnes av mye chiffon, stort, flagrende volum og gjerne masse, masse broderier og bling.





Her nytter det ikke å dra frem den «lille sorte» når man skal på fest, her er det kun dronning-gevanter på steroider som duger, lol.


Vi pleier å kjøpe noen av disse fantastiske dishdash-kaftanene til butikken.


Vi kjøper dem brukt hos butikker og forhandlere som har spesialisert seg på dette, studerer dem nøye og sender dem så til sydamene våre i «Sew In Group – Empowering women one stitch at a time», for restaurering og upcycling.

De forkorter eventuelle slep og keiserinne-lengder til en normal fotsid 136 cm kjole-lengde, fester og syr på bling der det har falt av eller er løst, restaurerer broderier og fikser alle andre problemer med kaftanen.


Resultatet blir et fantastisk plagg man faktisk kan bevege seg i uten å tryne i for mange meter overflødig tyll – og vakre utstillinger i butikken.


Selv bruker jeg dem mye til selskapelige anledninger fordi ingenting sier fest som et fyrverkeri av en dishdash.


Men jeg bruker faktisk også noen av dem over badetøyet på stranden siden de er laget av luftig chiffon og hvorfor ikke liksom?


Så denne uka har butikksjef Rukyia og jeg trålet dishdash-leverandørene her i Stone Town etter godbiter.


Siden det snart er feiring av Eid og slutten på Ramadan som er en helt borti natta pyntesjuk høytid her, var mye utplukket. Her er for eksempel et bilde av meg og venninner «enkelt» pyntet til Eid-feiring for noen år siden:

Men det er en container på vei fra Oman, via Mombasa snart, så da tar vi en runde til. Det krever sin kvinne for det er et spinnvilt kaos og øredøvende liv i noen av disse butikkene.




Zanzibar var en del av Oman i 500 år så mye av Omans kultur er også Zanzibars kultur, som disse overdådige selskapskjolene.

Jeg føler meg litt som jeg gjorde da jeg var liten og sikla på sånne spinnville prinsessekjoler med strutteskjørt og glitter når jeg saumfarer disse dishdash-butikkene og salongene, og det er veldig gøy.

Livet er altfor kort til ikke å gå litt bananas når det kommer til pynten. Eller hva sier dere? Er det ikke gøy å få en titt inn i disse butikkene?







På kaftanshowene våre når vi har jentetur til Zanzibar, viser vi selvfølgelig frem flust av disse restaurerte og oppgraderte dishdash-ene på catwalken.












Og vi blir nesten alltid utsolgt for alle etterpå.








Vi kaller det Kaftankraft. Fordi det gjør noe med deg når du kler deg i slike flagrende, vakre plagg og jeg har ikke tall på hvor mange damer jeg har måttet fotografere i dishdash ombord på en sandbanke midt uti det indiske hav, eller på beachen, lol.



Vil dere kjenne litt på kaftankrafta dere også, blir det selvsagt også kaftanshow med dishdash på høstens jentetur til Zanzibar. Program med all info finner dere HER.
Legg igjen en kommentar