Ofte flere meter høye, med intrikate utskjæringer av ananas, fisk, lotus, kjeder, dadler og rosetter, er Zanzibardørene det viktigste elementet i et hvert herskapshus her i det gamle sultanatet Stone Town der jeg bor.
Faktisk var døren det første som ble laget når et nytt hus skulle bygges fra man begynte å skjære ut disse dørene i middelalderen og frem til deres storhetstid på 1800-tallet.
Dessverre har færre enn fem hundre slike antikke dører overlevd frem til i dag, men de er alle vernet av UNESCO og du ser dem hvor enn du går her i Stone Town.
Døren skulle vise frem eiernes status og velstand, men også tiltrekke seg velstand. For dette var dører designet for at mulighetene skulle kunne banke på.
Her på Zanzibar, eller krydderøyene som de også kalles, drev de fleste familiene som hadde råd til slike fantastiske dører, nettopp med krydderhandel.
De enorme dørene til boutique-hotellet Emerson Spice der vi alltid bor på jenteturene våre, tilhørte for eksempel en søkkrik krydder-handelsmann på 1700-tallet.
I dag er dørene til hotellet restaurert til sin fordums prakt.
Men en av de aller vakreste og mest intrikate dørene som har overlevd tidens tann, er i dag i privat eie oppe på taksuiten i mitt eget hus.
Jeg bor nemlig i det som var nå avdøde Emerson Skeens sitt private hjem.
Det var han som restaurerte det som i dag er Emerson Spice og søsterhotellet Emerson on Hurumzi i sin tid.
Begge hotellene er opprinnelige herskapshus fra 1700-tallet akkurat som huset jeg bor i. Og Emerson restaurerte dem alle med antikviteter han kjøpte gjennom det over hundre år gamle og legendariske antikvariatet Curio Shop her i Stone Town.
Så da er det jo ikke så rart at Joanna Lumley valgte nettopp Emerson Spice Hotel til å spille inn denne søndagens episode av sin nye serie om den internasjonale krydderhandelen.
Episoden vises på BBC Nordic i kveld klokken 19.15 så den må dere bare se! En fantastisk, underholdene og lærerik serie om hvordan krydder endret verden og bygde imperier som Zanzibar var en viktig del av på godt og vondt i sin tid.
Zanzibardørene er et fantastisk eksempel på genuin, afrikansk arkitektur. De tidligste dørene er rektangulære med enklere, geometriske former man mener predaterer Islam som tok over som hovedreligion på krydderøyene med sultanen av Oman sitt inntog på 1600-tallet.
Med de mange immigrantene fra India på 1800-tallet, kom de buede dørene med mer snirklete og indisk-inspirerte motiv som lotus, røkelse og blomster. Alle symboler for ønsket om velstand.
Heldigvis fortsetter tradisjonen med å lage disse fantastiske dørene blant enkelte treskjærere den dag i dag.
I dag fusjonerer man gjerne de gamle stilartene slik at Indisk lotus ofte skjæres ut sammen med lokal fisk, ananas, palmer og blomster. Så da antikvariatet Curio Shop fikk laget noen nydelige krydderskrin inspirert av Zanzibars vakre dører, måtte vi jo bare kjøpe inn noen til nettbutikken.
Et lite smykke til bordet med god plass til både salt og pepper eller litt mer eksotiske Zanzibar-smaker hvis man foretrekker det.
Og denne uka kom de nye krydderskrinene våre til Norge, så nå finner dere dem i nettbutikken vår her.
Jeg er allerede i gang med å lage aromatisk, Zanzibarsk Pilau med smak av kanel, kardemomme, svart pepper og nellik til søndagsmiddag.
Den skal seff nytes foran skjermen til Joanna Lumleys fortelling om krydderøyene Zanzibar. Neste søndag skal jeg ta dere med inn i huset mitt og nabolaget her i det gamle sultanatet, men nå må jeg passe på at risen ikke svir seg!
Legg igjen en kommentar