Kvinnefrigjøringen er for viktig til å overlates menn. Det tar vi konsekvensene av hver dag. Møt de fabelaktige kvinnene i «Sew In Group – Empowering Women one stitch at a time» som nå jobber med vårt hittil største prosjekt her på Zanzibar.
Hafsa, Harusi, Halima og Salha i Sew In Group, er fire steintøffe damer som brukte flere år på å spare opp penger til å starte for seg selv da tekstilfabrikken de jobbet på, drev med sosial dumping, noe som desverre er vanlig i verdens tekstilindustri.
Vi ble kjent med dem under pandemien da de sydde munnbind av tradisjonell, afrikansk bomullskitenge. Sammen med dem startet vi produksjonen av våre populære handlenett i samme materiale.
For oss handler det om å legge igjen pengene vi bruker der vi mener de vil ha størst kraft til å bidra med endring. Alt overskuddet fra salget av disse nettene samt pungene og serviettene Sew In Group har produsert for nettbutikken vår, har vi nå reinvestert i tidenes kaftankolleksjon sydd av de samme damene.
Vi samler nemlig norske damer til en heidundranes jentehelg på Teaterfabrikken til Astrid Overaa i Ålesund 5 – 7 mai år. Alle kaftanene Sew In Group nå produserer blir for salg etter kaftanshowet vårt der. Pengene som kommer inn blir selvfølgelig reinvestert i ny produksjon.
Vi syns nemlig feministshopping bør bli en greie.
Kolleksjonen kommer i 30 forskjellige farger og prints og alle kaftanene er sydd i en organisk bomullsmiks med viskose.
At vi har gitt damene i Sew In Group en slik bestilling har vært livsendrende for dem. Halisi har fått råd til å sende døtrene sine på videregående skole. Som alenemor har det gitt Hafsa økonomisk frihet til å investere i nye prosjekter sammen med de tre andre damene.
Når flere kvinner får mulighet til å ta høyere utdanning, forandrer det samfunnet. Når vi får flere kvinnelige investorerer, beveger det verden.
Penger er makt og selve grunnmuren i all reell kvinnefrigjøring er økonomisk uavhengighet. Store ord og protester er vel og bra, men det er hva vi faktisk gjør som virkelig teller.
Så neste gang du skal kjøpe nye klær, smykker, vesker og stash, hvorfor ikke feministshoppe?
Sjekk hvem som produserer varene du er på jakt etter. Hva og hvem går pengene dine til? Er det bare menn i ledelsen hos yndlingsbutikken din? Blir kvinner og barn utsatt for sosial dumping og utnyttet i produksjonen av favorittkjolen din? Hvilket sosialt avtrykk etterlater produsenten av ynglings-jeansen?
Det er ikke bare miljøet vi bør se til når vi handler. Penger er makt. Del makten din med noen som virkelig trenger den. Blir vi mange nok, kan vi kanskje ikke knuse hele patriarkatet med kjoler, vesker og stash, men vi kan gi det noen skikkelige sprekker i fundamentet. Bli en feministshopper du også.
Legg igjen en kommentar