Zanzibar er ikke en øy, men mange øyer. Midt ute i det indiske hav, rett utenfor Tanzania ligger Zanzibars mer enn 50 små og store øyer.
Flere bor det folk på, mange er helt øde. Den største øya som er den de fleste kaller Zanzibar, der hovedstaden Stone Town ligger, heter egentlig Unguja. Det er selve arkipelet, altså hele gruppen av øyer som heter Zanzibar.
Det har bodd folk her på Zanzibar i mer enn 20 000 år. Som for eksempel her i Kuumbi Caves der det bodde mennesker for 18000 år siden og der det fortsatt utføres eldgamle, religiøse ritualer i forferdre- og naturreligionen Juju med sine karakteristiske røde og hvite bånd til ære for åndene.
Arkeologiske utgravinger har funnet glassperler fra den Arabiske halvøya, Persia og India fra så langt tilbake som 2800 år før vår tidsregning, altså nesten 5000 år gamle. Det var før den første pyramiden i Egypt ble bygget.
Handelen med slike perler har vært konstant helt frem til 1700-tallet da frakten av perler i glass, halvedelstener og keramikk, nådde sitt høydepunkt og avslutning. Perlene ble brukt som penger og byttemiddel og fraktet i tonnevis over verdenshavet.
Flere av disse skipene sank på de skarpe revene utenfor øya Tumbatu på Zanzibar og skylles i dag opp på strendene med monsunen hvert år.
Theresa (62) har sanket disse perlene hele sitt liv. Hun børster dem, vasker dem og smører dem inn med kokosolje for at de skal få glansen tilbake.
Så sorterer hun dem etter farger og trer dem i vakre design i form av armbånd og halskjeder.
Ingen perle er helt lik siden alle var håndlaget i ugangspunktet og så har blitt slipt av det indiske hav i hundrevis år etter det.
Disse vakre, små Tumbatu-perlene er på en måte Zanzibar i et nøtteskall. Eldgammel skjønnhet gitt øygruppen av havet som også har skapt både språket og kulturen her. Nå finner du Theresas smykker og armbånd i antikke Tumbatu-perler til redusert pris på det Afrikanske vintermarkedet i nettbutikken vår her.
Språket Swahili oppstod her på Zanzibar før det spredte seg til resten av Øst-Afrika. Det er en miks av bantu, arabisk, persisk og hindi, utviklet gjennom århundrer med handel mellom forskjellige folkeslag over verdenshavet.
Seilbåten dhow med sitt karakteristiske seil, er selve symbolet på Swahilikulturen. Alltid på vei mot nye horisonter, konstant i bevegelse, på jakt etter skattene havet kan gi, både i form av sjømat og handel.
Safia Hasim Makama (58), Aisha Bakar Makunga (29) og Zuhura Hamid Udi (22) bruker havet til å dyrke perlemor. En gang i året kan de høste fangsten.
Innmaten blir spist og skjellene skrapt, pusset og slipt etter alle kunstens regler.
En gammel påhengsmotor har blitt bygget om til drill.
Dette så de skal kunne bore hull i perlemoren så den kan brukes av smykkedesignere her på Zanzibar.
Safia, Aisha og Zuhura er tre av de 18 kvinnene som utgjør kvinnekollektivet Ukweli ni Njia Safi i landsbyen Bweleo utenfor Stone Town på Zanzibar, et av arkipelets aller fattigste kystsamfunn.
I samarbeid med smykkekunstner Dhamally fra Zanzibar har vi fått laget vakre anheng i sølv og perlemor fra damene i Bweleo. Du finner dem nå til redusert pris på vårt Afrikanske marked i nettbutikken her.
Fiske og havbruk har vært den viktigste leveveien her på Zanzibar i mer enn 20 000 år og er det fortsatt. Og selv om det er mennene som fisker fisk, hummer og blekksprut, er det kvinnene som sanker og samler.
Hver dag på lavvann ser du landsbykvinner vandre utover langgrunna på jakt etter muslinger, sneglehus og småfisk. De kjenner havet og havbunnen like godt som de kjenner sin egen landsby. Fordi havet er en del av dem og alltid har vært det.
Men som Nasir Hassan Haji (32) og resten av de enslige mødrene som dyrker bærekraftig svamp for Marine Cultures i Jambiani har fått erfare, blir utfordringer med forurensing, plastsøppel og global oppvarming verre.
Halve verdens befolkning lever i kystkulturer som er overutnyttet og svekket på grunn av klimaendringer. Korallrev dør, marin fauna er utarmet og lokale samfunn mister livsgrunnlaget sitt.
I fjor mistet kvinnekollektivet i Bweleo hele perlemoravlingen sin fordi sommeren ble for varm og havet for opphetet slik at østersen døde før den fikk vokst seg til.
I år har kvinnene i Marine Cultures fått halvert inntekten sin fordi mange av svampene ble ødelagt av alger som får for store oppblomstringer når vannet blir for varmt.
Vi har tatt inn et nytt parti av de deilige og hundre prosent økologisk og bærekraftig dyrkete natursvampene deres. Du finner dem nå til redusert pris på det Afrikanske vintermarkedet i nettbutikken her.
I 20 000 år har havet gitt mat og levebrød til menneskene her på Zanzibar. De siste tjue årene har gavene fra havet blitt stadig færre. Det er her ute på verdens øyer og atoller vi merker mye av den globale oppvarmingen først. Vi er som en klokke som tikker inn og ut med tidevannet hver dag og alarmen har gått av forlengst.
Derfor er vi opptatt av å bidra med det lille vi kan og samarbeider med disse kvinnene fra havet her på Zanzibar. Nesten alle leverandørene til nettbutikken vår er kvinnelige entreprenører fra Zanzibar. Økonomisk uavhengighet er det viktigste grunnlaget for all reell kvinnefrigjøring.
Produktene disse kvinnene skaper og selger gir dem ikke bare større uavhengighet og bedre muligheter for seg selv og sine barn…
Det skaper også store samfunnsmessige ringvirkninger…
Når folk ser at kvinner lykkes og har suksess med med sine entreprenørskap, skaper det større respekt for kvinners arbeid og egenverdi og småjenter tør å drømme om en helt annen fremtid enn den som var forespeilet deres mødre. Sjekk ut vårt Afrikanske vintermarked her.
Legg igjen en kommentar