Det begynte med et besøk i ruinene av Kidichi Persian Baths utenfor Stone Town på Zanzibar for litt over et år siden.
Dette offentlige badet ble bygget av vår absolutte favoritt-sultana Sherazade på midten av 1800-tallet. Hennes fødenavn var Bint Irich Mirza, men alle kalte henne Sherazade etter fortellerstemmen og en av de viktigste kvinnelige karakterene i eposet 1001 Natt.
Sherazade var barnebarn av Sjahen av Persia og Zanzibars Sultan bin Saids tredje kone. Hennes nøyaktige fødselsdato er ikke kjent, men historikerne antar hun var i slutten av tenårene eller tidlig i 20-årene da hun først kom som brud til Stone Town og Zanzibar fra Persia i 1847 eller 49.
Da begynte hun straks å dra på jakt til hest sammen med sine 150 persiske ryttere, iført bukser og med ansiktssløret flagrende i vinden fra hodet der hun hadde knyttet det som et pannebånd. Hun nektet å dekke til ansiktet som var skikken den gang.
Det bør være unødvendig å si at Sherazade var en kvinne langt forut for sin tid som skapte et enormt oppstuss på Zanzibar. Vi skal fortelle mer om henne i et senere blogginnlegg.
Men det var hennes forkjærlighet for jakt og utforsking av Zanzibar fra hesteryggen som førte til at hun bygget Kidichi Persian Baths. Her kunne hun og hennes ryttere hvile ut og forfriske seg etter lange, svette turer på hesteryggen.
I dag er dessverre de vakre mosaikkene, veggmaleriene og glassmaleriene i badene delvis ødelagt og overgrodd av mose. Men man kan fortsatt skimte veggmaleriene av de store, vakre påfuglene som vokter Kidichi Persian Baths.
Påfuglen er et viktig symbol for mange av verdens religioner og kulturer, også for Zanzibar.
Det er for eksempel en påfugl som vokter vinduene inn til det som før var haremet, altså kvinnenes avdeling, i herskapshuset som i dag er boutique-hotellet Emerson on Hurumzi og som dere som har reist med oss før, har sett på deres vei opp alle trappene til middag på takterrassen.
Dere som har reist med oss før kjenner selvfølgelig også den vakre påfuglen som dominerer veggen på Mrembo Spa. Mrembo betyr vakker kvinne og påfuglen er et symbol på skjønnhet.
Påfuglen er også et symbol på gjenvekst, foryngelse, kongelighet, respekt, ære og integritet. I buddhismen og hinduismen blir påfuglen ansett for å være hellig. I Islamsk tradisjon er den sterkt forbundet med paradis.
Levende påfugl var og er fortsatt noe som gis i gave av presidenter og kongelige på kryss og tvers av det indiske hav. I hagen til sultanens palass på Zanzibar, var det selvsagt både påfugl og perlehøns.
På Swahili heter den vakre, prikkete, afrikanske perlehøna «Kanga» og har dermed gitt navn til det mest brukte plagget blant Swahilikulturens kvinner.
Kanga er avlange stykker bomull av typen «sarong» med fargerike, geometriske mønstre og et skriftlig budskap påtrykt.
Disse budskapene er alltid tilsynelatende positive og nøytrale på overflaten, men med mange lag og tolkningsmuligheter.
Derfor brukes Kanga som et taust språk til å formidle alt fra kjærlighet og visdomsord, til regimekritikk, kvinnekamp og fornærmelser.
Kangaen følger kystkulturens Swahilikvinner fra vugge til grav. Kanga er det første hun svøpes i som nyfødt og det siste hun kles i når hun skal begraves.
Det er en tekstil født av et ønske om frihet og verdighet. Etter opphevingen av slaveriet i Øst-Afrika i 1897, ønsket tidligere, kvinnelige slaver å distansere seg fra fortiden og bli behandlet med samme respekt og verdighet som Swahilikvinnene som var født frie.
Derfor konverterte mange til Islam og begynte å håndmale de tradisjonelt ensfargete, hvite bommulls-tøystykkene slaver ble kledd i. Det som virkelig var revolusjonerende, var imidlertid at de malte på ordtak mye brukt av frie Swahili-kvinner.
Dette for å demonstrere at de ikke bare behersket språket, men også dets mange lag og finesser. Rett og slett for å fremvise sin intelligens og kreve respekt. Den dag i dag er derfor kangaer vandrende livsvisdom og budskap til ettertanke.
Mye av verdens kvinnehistorie er tapt for alltid. Historien er blitt skrevet av og for menn. Vi vet for eksempel alt om Sultan bin Said av Zanzibar, når han ble født, hvor mange barn han fikk, hva han mente, sa og gjorde. Vi har også en rekke malerier av ham slik at alle vet hvordan han så ut.
Vi vet mye mindre om hans tredje kone Sherazade. Ikke en gang nøyaktig når hun ble født. Det finnes heller ingen malerier av henne på Zanzibar. Likevel var hun en kvinne som satte dype spor i kulturen.
Det siste året har vi derfor jobbet med vår personlige hyllest til Zanzibars kvinnekultur – og kaftanøser som vi er, måtte det selvsagt bli i form av vakre kaftaner.
Vi har latt oss inspirere av påfuglene til Sherazade og Kanga-prikkene til den vakre, afrikanske perlehøna.
Det har vært et nitidig arbeid med mye prøving og feiling. Merete har hatt ansvar for design av mønsteret vårt.
Hun har sittet foran datamaskinen i time etter time og designet det nye kaftanmønsteret vårt prikk for prikk, påfugløye for påfugløye.
Hun har sammenlignet, valgt og forkastet hundrevis av fargekombinasjoner…
Og jobbet frem den riktige, grafiske formen på påfugløynene så de skal bukke respektfullt til Kanga-tekstilens tradisjonelle, geometriske mønstre.
Nå er endelig kolleksjonen ferdig på fabrikken i Hellas som har produserer alt i samarbeid med vår designer Lela Daniela Sterjo.
Det er blitt en nydelig kolleksjon i tre forskjellige farger sydd i luftig chiffon av høy kvalitet.
Stoffet har litt struktur slik at kaftanen får et tungt og vakkert fall uten krøll. Rundt halsen blir det diskré krystaller og hovedfargene våre er en nydelig dyp oransje, en turkis og en lilla kaftan.
Vi har til og med designet vårt eget ordtak langs bordene i sidene som en hyllest til Kanga-kulturens stolte kvinner, med akkurat det glimtet i øyet et vaskekte kanga-sitat skal ha.
Som en del av mønsteret til kanbordene i siden, har vi nemlig designet inn et sitat av herlige Dolly Parton: » A peacock thar rests on its feathers, is just another turkey.»
Og nå er kolleksjonen i tre farger endelig tilgjengelig i nettbutikken vår her. Vi mener alle damer bør få muligheten til å hylle sin indre dronning med å svusje rundt i en vakker kaftan! Fordi #denfølelsen!
Olaug Karin Benjaminsen
Vil gjerne vite hvor disse kaftanene blir til salgs.
Lene Wikander
Hei du, så hyggelig! De kommer for salg i nettbutikken vår zanzibility.no. Den har også en egen Facebookside du kan følge som heter Zanzibility, så blir du opptatert på når de er klare for salg da dette blir en begrenset kolleksjon 🙂
Mona
Wow. Nydelig. Gleder meg til neste søndag❣️ Ren magi dette❣️
Lene Wikander
Takk, vi er veldig fornøyd og gleder oss altså sånn til å vise dere hele kolleksjonen!