Så tidlig som i det andre og tredje århundre etter vår tidsregning, begynte man å handle med perler i glass, stein, keramikk og halvedelstener på kryss og tvers av det indiske hav. Perlene ble fraktet i tonnevis gjennom århundrene.
Noen av disse handelsskipene sank på de skarpe revene som omkranser øya Tumbatu her på Zanzibar, og vaskes i dag i land med monsunen hvert år. Tumbatu er en av de større, bebodde øyene som utgjør øygruppen Zanzibar.
Tumbatus kvinner graver seg gjennom og sikter sanden i stekende sol for å finne disse skattene, perle for perle. Slipt av havet gjennom århundrer, har de fått en unik, organisk form, og ingen perle er lik.
Theresa som lager armbånd av disse perlene for oss i Zanzibility, har kjøpt Tumbatu-perler fra kvinnene på øya i mer enn 20 år og lager vakre armbånd av dem.
Merete kjøpte sitt første av mange armbånd og fotlenker fra Theresa for 15 år siden, og de har vært gode venner siden. Merete bruker de første hun kjøpte den dag i dag.
De fleste av disse perlene man finner i dag, er fra middelalderen og opp mot slutten av 1700-tallet, men ingen vet sikkert hvor gamle alle er. Perleproduksjon startet i India rundt år 6500 før vår tidsregning, i forhistorisk tid.
Måten disse glass- og steinperlene produseres på har endret seg lite gjennom årtusenene og disse perlene lages fortsatt med de samme teknikkene i India i dag.
Perlene man finner på Tumbatu og langs den Øst-Afrikanske kysten utenfor Mosambik, kalles ofte passatvind-perler. Fordi handelsskipene som kom med dem, seilte på monsun-vindene over det Indiske hav. På engelsk kalles jo passatvindene for «trade winds», direkte oversatt «handels-vind» og det er ikke tilfeldig.
Noen av de mest utbredte og populære perlene kalles «Indian Reds» og er laget av en type terrakotta-keramikk. Disse dype, rustrøde perlene var særlig populære her i Øst-Afrika der de ble handlet med helt frem til 1700-tallet.
De fleste av disse røde perlene som Theresa og Tumbatu-kvinnene finner i dag, er fra den siste perioden mellom 1600 og 1700-tallet.
De er ikke verdifulle eller vernede kulturminner på tradisjonelt vis, men fantastisk dyrebare for oss som vet å sette pris på deres antikke og spesielle historie.
Slipt av det indiske hav gjennom århundrene, er perlene enda vakrere i dag enn da de ble laget, med sine karakteristiske, organiske former.
Så for Theresa og kvinnene fra Tumbatu er de skatter fra havets dyp som gir dem et vakkert levebrød. Du finner både Indian Reds og andre vakre Tumbatu-perler som armbånd og fotlenke i nettbutikken vår her. En vakker gave til deg selv eller noen du er glad i. En liten skatt fra det Indiske hav.
Legg igjen en kommentar