Tradisjonell Kanga fra Zanzibar er avlange stykker bomull av typen «sarong» med fargerike mønstre og et skriftlig budskap påtrykt. Disse budskapene er alltid tilsynelatende positive og nøytrale på overflaten, men med mange lag og tolkningsmuligheter. Derfor brukes Kanga som et taust språk for å formidle alt fra kjærlighet og visdomsord, til regimekritikk, kvinnekamp og fornærmelser.
Kangaen brukes hovedsakelig som klesplagg, men også som håndkle, duker og annen dekor. Kangaen følger kystkulturens Swahilikvinner fra vugge til grav. Kanga er det første hun svøpes i som nyfødt og det siste hun kles i når hun skal begraves.
Ordet Kanga stammer fra Kiswahili-ordet for den vakre, prikkete og fargerike, afrikanske perlehøna. For som et eldgammelt Swahili-dikt sier: Mimi kama khanga; nafa na uzuri wangu. «Jeg er som perlehøna; jeg dør i all min prakt.» Sånn bør man også leve, tenker vi.
Perlehøna er i slekt med påfuglen og har flere underarter, men alle har en helt spektakulær fjærdrakt.
Det blir kanskje litt feil å sammenligne Kanga med bunad siden vi bare har på oss bunaden ved høytidelige og festlige anledninger hjemme i Norge. Man bærer også Kanga i både bryllup og begravelse her, men den er først og fremst noe man bruker i hverdagen. På den måten er Kanga det aller viktigste og mest intime, kulturelle plagget for kvinner her på Zanzibar.
Det har vært den mest populære klesdrakten i over 100 år. Det er en tekstil født av et ønske om frihet og verdighet. Etter opphevingen av slaveriet i Øst-Afrika i 1897, ønsket tidligere, kvinnelige slaver å distansere seg fra fortiden og bli behandlet med samme respekt og verdighet som Swahilikvinnene som var født frie.
Derfor konverterte mange til Islam, lærte seg språket Kiswahili og begynte å håndmale de tradisjonelt ensfargete, hvite bommulls-tøystykkene slaver ble kledd i. Blomstermotiv som sjasmin og den paisly-formede Cashew-nøtta assosiert med velstand, var populære motiver. Men det som virkelig var revolusjonerende, var at de malte på ordtak mye brukt av frie Swahili-kvinner.
Dette for å demonstrere at de ikke bare behersket språket, men også dets mange lag og finesser. Rett og slett for å fremvise sin intelligens og kreve respekt. Kangaer er vandrende livsvisdom og budskap til ettertanke.
Det er dette som er så fascinerende med Kanga-budskap; de har så mange lag og kan snakke til folk på så forskjellige måter. Kiswahili er et uhyre komplekst språk, det var tross alt en Zanzibarer som vant Nobelprisen i litteratur i år; Abdulrazak Gurnah. Les ham! Vi anbefaler å begynne med «Paradise».
Gjennom årene har Kanga-tradisjonen utviklet seg. I dag er de ikke håndmalt, men trykket på fabrikk og kommer i hundrevis av varianter og farger. De påtrykte budskapene er ikke lenger bare ordtak og koran-sitater, men har blitt mer sekulære. De fleste kanga-sitatene i dag hentes for eksempel fra populære sanger.
Men Zanzibars kvinner finner fortsatt en stemme gjennom sine Kangas. Printen velges med omhu og budskapet kan rettes til alle, en bestemt person eller gruppe. De kan brukes både i kjærlighet, takknemlighet, spydighet, som irettesettelse eller opprør.
Det finnes en Kanga for enhver følelse, problem og utfordring. Kvinner i swahilikulturen skal tradisjonelt være lavmælte og ikke uttrykke sine synspunkter høyt offentlig. Slikt skal være mannens domene.
Kangaene de bærer utfordrer imidlertid både sosiale, religiøse og politiske ideer og konsepter. På den måten kler de seg bokstavelig talt i sine høye, prangende og fargesterke stemmer. Og de som kjenner alle lagene i Kiswahili, hører dem høyt og tydelig.
En poplær Kiswahili-sang fra begynnelsen av 1900-tallet da Kangaens popularitet virkelig skjøt fart, illustrerer dette godt: «Når ble du noen? Du kom til byen kun kledt i dine slaveklær».
Kanga er også en svært viktig gave. Bruden får hundrevis av Kangas i bryllupet. De etterlatte mottar Kangas når noen dør. Man gir Kanga til både mor og datter etter en fødsel og Kanga er den viktigste bursdagsgaven. Vi har nå tatt inn tre vakre Kangas til julemarkedet i nettbutikken vår. Se om du finner din perfekte gave blant vårt utvalg her.
Og føler du ikke for å kle deg i sarong på årets julebord, kan du bruke den som en vakker duk slik vi har gjort på bildet over, eller fleske til med den elleville julegaveprisen på hele kaftankolleksjonen vår til 1200 kroner per kaftan med hårbånd inkludert.
Gjør som perlehøna! Lev i all din prakt!
Legg igjen en kommentar