Det er mye fokus på problemer og kriser for tiden, men noen ganger kan kriser være det som utløser akkurat den ideen utenfor boksen som man aldri i verden hadde kommet på, hadde man ikke havnet i uføret in the first place.
Jeg og Merete som sammen driver reisegruppa Kaftankraft der vi arrangerer jenteturer til Zanzibar, var derfor denne uka i møte med Sisters in Business her i Oslo. Sisters in Business (SiB) er en sosial virksomhet. Målsettingen er å skape arbeidsplasser for innvandrerkvinner i Norge.
Dere så kanskje Farzaneh Aghalo og Sandra Celine Tollefsen fra SiB på Lindmo her forleden? De siste ukene har de nemlig vært travelt opptatt med å sy smittefrakker til helsevesenet.
Jeg ble kjent med dem første gang i 2017 da jeg gjorde en Tara-reportasje på dem i forbindelse med at de sydde hele kolleksjonen Black Rose til Baron Von Bulldog, også kjent som Kjell Nordstrøm.
Akkurat som Sisters in Business var også den kolleksjonen et aldri så lite feministisk prosjekt da Kjell brukte modeller i alle farger, fasonger og ikke minst aldersgrupper. Jeg er hundre prosent tilhenger av at fremvist og brukt mangfold generer mer mangfold og at mangfold er frigjørende for alle!
Så derfor tok vi like godt med oss en koffert full av Zanzibar-kaftaner og satte oss ned i møte med SiB, tegnet og forklarte. For hva om vi sammen designet egne kaftaner som SiB også kunne sy?
Kaftankraft er et prosjekt med fokus på kvinnefellesskap, kvinnekultur og solidaritet. Kaftanen som plagg har eksistert i en rekke forskjellige varianter og kulturer på alle kontinenter i tusenvis av år. Swahilikulturen på Zanzibar er i seg selv en fargesterk multikultur med innslag fra afrikansk, arabisk, persisk, indisk og europeisk kultur som man tydelig kan se på våre kaftanshow fra Zanzibar i denne videoen:
Flere av SiB sine syersker kommer fra land med stolte kaftantradisjoner. De forstår dette plagget og hvordan det gir kvinnekroppen rom til å puste, samtidig som man både føler seg og ser fantastisk ut. Så hvem vil være bedre egnet til å designe og sy kaftaner til norske kvinner som vil kle seg i vakre, fargerike og eksklusive, men behagelige og komfortable plagg?!
Det ble full brainstorming og masse morsomme utkast, men virkelig fart på sakene ble det først da damene i SiB fikk på seg noen av kaftanene vi hadde med. Det skjer liksom noe med hele deg når du tar på deg en vakker kaftan. Holdningen, følelsen du får, blir sånn instant royal og man begynner liksom å skride litt i stedet for å gå, mens armene uvilkårlig strekker seg opp og ut for full effekt.
Vi kaller det dronning-effekten. For det bor en dronning i oss alle som bør få muligheten til å vise seg litt oftere frem. Vi ble imidlertid enige om å gjøre vårt design litt mindre plast-juletre enn de drøyeste Zanzibar-kaftanene, bruke naturlige, eksklusive materialer som silke og lage en romslig one size fits all. Det er det som er så deilig med en godt sydd kaftan i skikkelige materialer: Den faller så fint på deg enten du er tynn eller tykk.
Så nå er vi i gang! Til uka er det ut å finne riktig silke og dekor og så starter vi prosessen til det vi satser på skal bli en liten og eksklusiv kolleksjon silkekaftaner med lansering til sommeren. Og alt dette fordi vi ble sittende og tvinne litt tommeltotter i corona-karantene her i Norge og ikke på Zanzibar der vi egentlig skulle ha vært nå. Tør du å tenke annerledes når kriser kommer, kan helt fantastisk fine ting skje.
Jeg gleder meg altså sånn til dette samarbeidet med de herlige damene i Sisters in Business og fryder meg over at livets læringskurve ikke er over før det er slutt. Hvem skulle trodd jeg ville bli kaftandesigner som femtiåring? I hvert fall ikke jeg!
Og det er derfor jeg klorer meg fast i både mild bris og stiv kuling så kaftanen suser rundt ørene her i livets fjellskrent. Man vet aldri hva som venter rundt neste sving og bare den som blir med på turen får se!
Det er fortsatt noen få plasser igjen på våre jenteturer til Zanzibar i 2021 og er du interessert i å følge den norske kaftan-prosessen vår, er det bare å melde deg inn i Kaftankraft for det også. Alt er mulig her i livet, en mulighet av gangen. Eller som vi sier på swahili: Elfu huanzia moja – tusen begynner med en.
Legg igjen en kommentar