Da Otto Jespersen laget Nrk-humor av kvinnelige toppledere og latterliggjorde dem som både mødre, kvinner og ledere gjennom skikkelsen Tårnfrid, lærte en ung Anita Krohn Traaseth mye om hvordan det kom til å bli som kvinne i næringslivet.
Tårnfrid var hun som ba fyren i bompengeringen passe sønnen sin og tvang ham til å spise sushi mens hun klapret rundt på høye karriere-hæler for å realisere seg selv og bedriften. Folk lo. Jeg lo. Det var veldig morsomt. Men latteren satt alltid litt fast i halsen.
Tårnfrid var nemlig først og fremst morsom fordi hun representerte et ekstremt brudd med forventningene vi hadde og fortsatt har til kvinner som «gode mødre» og omsorgspersoner. Ingen hadde ledd hvis Tårnfrid var karrieremann og ikke karrierekvinne.
Fortsatt får kvinnelige ledere, politikere og kjendiser journalistspørsmål om hvordan de klarer å kombinere jobb og familie, hva de har på seg og hva mannen deres syns om det de gjør. Alle spørsmål menn aldri får.
I neste utgave av Tara som er i salg på fredag, har jeg stilt administrerende direktør i Innovasjon Norge og forfatteren av bestselgeren Godt nok for de svina; Anita Krohn Traaseth, helt andre spørsmål i den nye Tara-serien min «Førtiårskrisa».
I år blir likestillingsloven 40 år. Som alle vi førti-plussere vet, kan førtiårskrisa være det beste som noen gang har skjedd oss. Endelig begynner livet som voksen. Mer enn et intervju ble det derfor en samtale med Traaseth om veien videre og et innblikk i en norsk og ekstremt mannsdominert virkelighet:
«Det er veldig få generasjoner kvinner som har levd med likestilingsloven. I Norge har vi kommet langt på mange områder, men i min bransje, IT og teknologi i store deler av norsk næringsliv, har likestillingen nesten ikke beveget seg fremover i det hele tatt hvis vi ser på hvem som sitter med makten», mener Traaseth og det vil hun gjøre noe med.
Det var veldig morsomt å møte Anita. Ei dame jeg i utgangspunktet så på som veldig forskjellig fra meg selv med et svært annerledes liv, bare for å finne ut at pokker heller! Som norske kvinner i 2018 deler vi flere erfaringer, tanker og frustrasjoner enn vi tror. Som alle andre kvinner opplever også Traaseth å bli sett som kjønn først og profesjonell etterpå.
Hun er glad for at likestillingen har kommet i førtiørskrisa og tror vi går et unikt år i møte. Les mer om hennes erfaringer som norsk toppleder og hvor hun syns vi bør sette inn støtet i neste nummer av Tara i salg på fredag. For som hun oppsummerer ståa selv: Det er enda ikke godt nok for de svina!
Legg igjen en kommentar