Det finnes noen norske delikatesser som nytes best iført lesebriller og badedrakt.
Jeg har omsider fått kreka meg hjem etter fem lange uker i Afrika og da bar det selvsagt rett til Grimstad og sørlandet.
Men først etter en sving innom legen i Oslo der jeg fikk konstatert at det å leve lavkarbo i snart et år ikke bare har minsket alskens plager og kreftsenskader betydelig, men også redusert blodtrykket mitt til en halv pille om dagen, juhu!
Jeg føler meg rett og slett som et nytt menneske. Hetetokter i forbindelse med antiøstrogener er redusert fra full Niagarafoss til en regnbyge eller to, nevropati i beina er nesten borte, smerter i korsryggen betydelig forbedret, humøret på topp og energien ekstremt stigende.
Nå sier jeg på ingen måte at lavkarbo passer for alle, men sliter du med plager av antiøstrogener og senskader etter kreftbehandling som meg, syns jeg ikke det kan skade å prøve! Lavkarbo er tross alt bare helt vanlig mat.
Fra å ikke kunne gå to hundre meter til butikken uten å måtte sette meg ned og hvile på grunn av smerter, kan jeg nå både trene og gå minst en kilometer av gangen.
I tillegg går vekten saaaakte, men sikkert ned (noe som jo nesten er umulig å få til på antiøstrogener) og det gir jo også en rekke helsefordeler. Endelig begynner jeg å se litt lysere på min fysiske fremtid.
Her får dere i hvert fall noen av mine beste tips om lavkarbo tilbehør til sommerens absolutte delikatesser fra havet. Ingen sørlandsommer uten osteloff og halveis hjemmelaget skalldyrmajones ala senskada dvergflodhest!
Reker, krabber og blåskjell trenger litt loff. Jeg smeller sammen en halv boks cottage cheese og 150 gram revet Norvegia før jeg skiller plomme og hvite på tre egg. Stivpisk eggehviten med ørlite salt, vend plommene inn i osten og rør miksen forsiktig inn i de stivpiska eggehvitene. Klask opp ca ni klatter på bakepapir og stek på 225 grader i rundt et kvarter.
Eller til de ser ut som på bildet over. Nam, slafs! Og liker du sesamfrø eller andre krydderier er det bare å slenge det på før steking eller i røra. Disse her bruker jeg også som bunn til minipizza på vinteren, men ellers funker de til alt der du ville brukt loff.
Skalldyrmajones er også et must, men jeg gidder rett og slett ikke lage majonesen min selv. Ære være deg hvis du orker, men personlig syns jeg det holder lenge å bruke en god ferdigmajones som base. Og her nytter det ikke med noen light-varianter altså! Lavkarbo handler om veldig mye mindre karbo og mer ekte og sunt fett.
Denne majonesen blir bokstsavelig talt slukt så jeg lager MYE. På en dobbeltpakke majo går det med en skvisa sitron, tre raspa, blodferske hvitløksfedd, to finkutta røde chilli og en halv busk finklippet fersk dill. Rør sammen og la stå i kjøleskapet en stund før servering. Stønn, så digg.
Og bare så det er sagt: Dette er godt selv om du ikke sliter med senskader etter kreftbehandling og lever på høykarbo kost også! Nyt siste rest av sommeren! Neste gang sees vi på skalldyrfestivalen i Mandal. Jeg pakker med meg en boks osteloff 😉
Unni Lamre
Jeg gleder meg veldig over din framgang ?
Tusen takk for fine lavkarbotips ?
Glad for at du finnes, du får meg til å smile når livet er ræva ?
Lene Wikander
Haha, så hyggelig å høre:-) Lavkarbo er digg på alle måter 😉
Lisa
Åh så digg. Osteloff skal jeg prøve snart. Sjømat er aldri feil. Takk for flotte innlegg på bloggen. Koser meg med dine innlegg . Henger på og føler jeg er homla som surrer etter deg. Takk alt du har vist fra Afrika. Du er virkelig snappkjærringa delux. ELSK . Jeg har hørt at jeg er snappkjærringqeeenen , men Lene du er heldt rå.
Ønsker deg gode dager med din familie.
Lisasmil??
Lene Wikander
Hihi, ja jeg koser meg på snap 🙂 Takk, er så hyggelig å ha deg med på lasset 🙂
Anne
Jeg kan ikke påberope meg senskader etter kreftbehandling, men det at helse og vitalitet var langt ifra der man kunne ønske, det vet jeg en del om. Jeg fikk for ganske mange år siden stilt en diagnose og ble medisinert deretter. Greit nok. Effekten av sykdommens utvikling gjennom flere år forsvant imidlertid ikke.
Kort sagt, lavkarbo ble løsningen. Jeg pleier å si at å gå over til dette kostholdet var som å sende kroppen på ferie, og dit kroppen dro fulgte psyken etter.
En hver endring krever energi, enten man har den eller ikke. Det er flott å lese om de effektene du beskriver og etter som du er en person med en viss gjennomslagskraft så kan man jo håpe at andre våger å teste ut denne metoden og kanskje oppleve en tilsvarende heving av funksjonsnivå og livskvalitet. To ting er veldig ømtålige tema å ta opp med folk, uansett hvor mye man vil dem vel og snakker av erfaring. Det ene er barneoppdragelse og det andre er kosthold-helse. Lykke til videre, du trengs i samfunnsdebatt og mediehverdag så her er det bare å gønne på og holde energinivået oppe. Og hva laaaaangsom vektnedgang gjelder, jeg var i sin tid ganske så misunnelig på de som raste ned i vekt med dette kostholdet, det gjorde nemlig ikke jeg. Men jeg er til gjengjeld den eneste av en gjeng som har holdt vekta av … verden er kanskje ikke fullstendig urettferdig likevel 🙂
Lene Wikander
Hehe, oppløftende å høre det om sakte vektnedgang, men lavkarbo gir meg uansett så mange helsefordeler at det er fullstendig uaktuelt å spise høykarbo ever again. Har jo prøvd med bare sånn jaja, bare ett kakestykke da, men da merker jeg det med en gang: Hetetokter og smerter deluxe. Så dette er en livsstil, ingen diett. Også så mye digg mat man kan spise! Aldri spist så mye grønnsaker som nå for eksempel, nam 🙂
Anne
Hei!
Osteloff ser godt og enkelt ut så det må prøves. Sliter med å finne erstatninger for brød og er ikke så glad i å bake ? så det er supert med sånne oppskrifter . Bare ett spørsmål : Når du skriver 1/2 boks cottage cheese , mener du da liten eller stor boks?
Lene Wikander
Liten boks og mos den gjerne litt med gaffel inn i plommene før du har i revet Norvegia 🙂
Anne
Takk , da skal jeg gjøre et forsøk i morgen?
Anne
Lettvint og kjempegodt ! Takk for tips ?
Bente ØH
1) Så fint at du har fått et bedre liv med lavkarbo og 2) så fint at du forteller om det!
Jeg har ikke hatt kreft, men har også fått et bedre liv, mer normale blodverdier, mindre smerter & hevelser i kroppen med lavkarbo. Det er virkelig ikke verdt å teste kaker el.l. når en erfarer forskjellen, hvor dårlig kroppen får det av slikt.
Og når en så tøff person som du forteller at det kan være verdt det å droppe sukker & karbo, tror jeg det kan åpne øynene til mange som ellers bare avfeier det som tull. Takk!
En tanke som plager meg, er alle de som sitter rundt om på alders- og sykehjem og får så mye karbohydrater i mat & drikke. Brød tre ganger om dagen, ofte med brunost og syltetøy, kaker til kaffen, vafler, rød og gul saft. Samt smertestillende medisin, medisin mot betennelse og gikt og høyt blodtrykk og gud vet hva. Og ingen tar tak i at en del av dem sannsynligvis kunne hatt det så mye bedre i kroppen og brukt mindre medisiner, om de hadde hatt et annet kosthold.
Jeg vet ikke hva slags gryte du falt i som barn, men det er – underlig nok – nesten en fest å følge deg gjennom dine sykdomsforløp, behandlingserfaringer, opplevelser, opp- og nedturer. For en gave du har fått med din evne til å være så befriende direkte om det jævlige med kreften og alt som følger med den, samtidig som du bruker galgenhumor og setter det i perspektiv! Og for en gave du er til oss andre som får lese, tenke, le, gråte litt, tørke tårene – og så bli inspirert til å tørre litt mer …
<3