Bongo Flava!


OMG! Jeg har fått en ny favorittartist! På en av våre mange og endeløse roadtrips gjennom Tanzania satte Rashid på radioen og BÆM! Dar es Salaams siste superhit dundra ut.

Darassa er siste skrik i den Tanzanianske hip hop-genren «bongo flava» som er en slags blanding av amerikansk hip hop, reggae, R&B, afrobeat, dancehall og tradisjonelle Tanzanianske musikkformer som Taraab og Dansi.

Som i alle andre sammengenger mener jeg kulturmiks og genretriks er nøkkelen til alt godt og en bedre verden så det bør være unødvendig å si at jeg ble meget begeistret.

Rashid syntes faktisk det var så hylende morsomt at en hvit «Mzungo» ble så bitt av bongo flava at han filmet meg i baksetet mens han holdt på å le seg ihjel.

Men det bjuder jeg på! Jeg er så drittlei av at alle reisebeskrivelser, skildringer og fremstillinger av Afrika alltid er så museale. Masai i solnedgang, løve i soloppgang, savannen i dagslys, sultne barn og stråhytter i regn.

IMG_20170315_163349_462Det Afrikanske kontinentet er nemlig også et veldig happening og moderne kontinent. Som jeg har blogget om før er det hit motebransjen nå ser etter inspirasjon og storbyer som Dar es Salaam har et yrende, moderne kultur- og gateliv de av dere som fulgte meg på Snapchat @lenewikander fikk se en del av.

IMG_20170313_220717_475Snapchat-518720527Likevel har Afrika på mange måter størknet i vestlig bevissthet et sted midt i kolonitiden med all den velmenende eksotismen, annerledesheten og dermed rasismen det innebærer.  Til og med løvene er lei stereotypene.

20170307_135345(2)Og før noen skulle tro at bongo brukes i noen form for Jaglandsk Bongo fra Kongo-betydning, vil jeg gjerne presisere at betegnelsen «bongo flava» er en sammentrekning av «bongo flavour».

Bongo er flertallsformen av swahiliordet «ubongo» som betyr «hjerne» og er et populært kallenavn på Dar es Salaam der genren oppstod. Å bo i byen kalles gjerne bongo-living.

Så neste gang dere ser Afrika fremstilles som en dyrepark med stammer på utstilling, sultne barn og hvite hjelpearbeideres våte drøm; Use your bongo! Virkeligheten er alltid mer kompleks enn vi ofte syns det er komfortabelt å tro.


2 Responses to “Bongo Flava!”

 1. Anne
  16. mars 2017 at 19:09 #

  Til tross for at det er ganske få såkalte hvite flekker igjen på kartet kan man nok si at konseptet Afrika, slik du beskriver her, en en gedigen hvit flekk! Sverre M Fjelstad, David Attenborough og sultkatastrofer er grundig overrepresentert i bevisstheten, dessverre og selv om de har vist oss endel av den afrikanske virkeligheten er det jo bare en del, en liten del også, kanskje. Så rapporter du trøstig videre, det trengs! Og det å bjuda på har jo aldri vært noe problem for deg (?) så jeg ser utelukkende positivt på det at nettop du skulle bidra til en smule skolering av oss hjemmesittere slik at også vår horisont antar et litt videre perspektiv.

  • Lene Wikander
   16. mars 2017 at 19:49 #

   Haha David Attenborough altså, han er jo en helt på sitt vis der han alltid plutselig dukker opp i løse løften på et fuglefjell! 😀 Ja bjuda på får vi alle gjøre i større grad syns jeg! 😉 Hyggelig at du henger med på tur :-)

Leave a Reply