Klovnenes kamp


Let`s face it. I dagens sosiale medier-kultur er vi alle blitt jøglere i sirkusforestillingene vi kaller våre liv. Manesje-klovner på konstant turne fra publikum til publikum. Noen mer talentfulle enn andre selvfølgelig, men livet på veien er helt klart ikke noe for pyser. Bare spør Jørn Hoel.

Da Thomas Seltzer tidligere i dag posta dette bildet på Facebook (som jeg desverre har måttet slette fra denne posten fordi noen viste seg å ikke ha humor), ble jeg nemlig sittende å måpe i (be)undring. Her har vi altså Jørn Hoel på en lokal scene rett ved dassdøra, flankert av det som vel best kan beskrives som livstrett publikum og med reklame for ukens drink i baren.

Bildet skal visstnok være tatt i forbindelse med en konsert Hoel holdt på en lokal pub på Hadeland i 2009 og som du kan lese anmeldelsen fra her.

I avisen er det redigert og croppet, men det originale bildet er kunst. Art by accident. Aldri har jeg sett noe som så presist oppsummerer virkeligheten som jøgler på livets landevei.

Facebook i et nøtteskall. Instagram behind the scenes. En altomfattende snap fra folkedypet. Et rørende klipp utenfor crop-rammen. Et hysterisk glimt av virkeligheten slik ingen ser den.

Bildet har alt: Artistens voldsomme innlevelse og slit, den grelle blitzbelysningen nesten bare en amatørfotograf med mobil kan skape, dodøra og bar-skiltet som sier alt – absolutt alt – om menneskets gjennomgripende behov for å bli elsket og sett.

Og da har jeg ikke NEVNT publikum en gang! Er det de som har bedt fotografen ta et Facebookbilde av dem sammen med Hoel? Er de bare fanget i et tilfeldig blitzlys? Er det en trusefjerner i glasset hun ene holder i hånden? Listen med eksistensielle spørsmål er uendelig.

Jeg legger derfor bildet ut her med håp om at Nasjonalgalleriet umiddelbart kontakter fotografen og kjøper det inn til sin samling. For dette er ikke et bilde av Jørn Hoel. Dette er et bilde av oss alle. Av klovnenes kamp for tilværelsen.

Godt nytt år. Rock on!


8 Responses to “Klovnenes kamp”

 1. Lisa
  12. januar 2016 at 16:58 #

  Ha.ha så artig blogginnlegg da Lene. Bare du klarer å få så mye uttav det noe skeve bildet av en gammel rockestjerne og fotfolket. Liker Jørn han er Tromsøværing og holder godt på den nordnorske temperamentet , da på en god måte.
  Hørte han i ett intervju ang damer. Han som intervjuet var noe flåsete og snakket ned damer. Jørn så heldt forskrekket ut og sa man kimser ikke med damer. Både du og jeg er så jævlig avhengi av de. Og damer er vel det lureste som kom til vår jord. Jeg syntes det var så artig og ærlig.
  Og drinken trusefjerner sier vel sitt og alt. Ordentlig fest på lokalet. Artig. Ja, folk er folk. Love IT
  Godt med nytt blogginnlegg. Tror jeg er hekta når jeg stadig er innom og snuser etter flirestoff ?
  Nyttårsklem fra Lisa

  • Lene Wikander
   12. januar 2016 at 17:19 #

   Haha jeg kom litt tregt i gang med nyåret i år, men er i siget nå så fortsett å stikke innom du 😉

 2. Bøffert
  13. januar 2016 at 00:00 #

  Facebook i et nøtteskall, siden dette bildet er eldgammalt i internett-sammenheng. Vi som lo av dette bildet i 2009 får nå oppleve forsinkede folk(og bloggere) som gir seg over av latter for bildet de endelig fant via en kjendisdeling 7 år etter. Flott delay folkens, norsk gubbe-internett på sitt vanligste/mest begredelige

  • Lene Wikander
   13. januar 2016 at 00:55 #

   Det er bare å beklage at alle vi håpløse gæmliser ikke er like oppdatert på Halden-news som internett-eliten 😉

 3. Gry
  13. januar 2016 at 00:16 #

  Har de 2 gjestene gitt sitt samtykke til at bildet deles?

  • Lene Wikander
   13. januar 2016 at 00:57 #

   Det blir vel ikke mer offentlig sted enn praktisk talt oppå scenen på en offentlig konsert 😉

 4. Ragnhild
  14. januar 2016 at 14:53 #

  Kom over bloggen din i går, på min lille google-raid om brystkreft. For en befriende, herlig og ærlig blogg! Lo og gråt om hverandre i timesvis mens jeg leste;) Takk!

  • Lene Wikander
   14. januar 2016 at 17:10 #

   Så fint å høre Ragnhild, velkommen til bloggen :-) Google er aldri så galt at det ikke er godt for noe 😉

Leave a Reply