Vær uromodig, menneske!


Her forleden postet min venninne Mala følgende dialog på FB. Det var fra en samtale mellom henne og sønnen på tre år. Hun ga ham en klem og kom med en innrømmelse.

Mala: Det ble litt mye kjefting i dag, unnskyld. Han: Det går greit, jeg har vært litt uromodig i dag. Mala: Uromodig? Han: Mhm. Mala: Urolig? Han: *forvirret*. Mala: Åååååå, mener du utålmodig!? Han: Ja, jeg beklager det.

Det fikk meg til å tenke. Uromodig er da et MYE bedre ord enn både urolig og utålmodig. Hadde flere av oss turt å være litt uromodige, ville verden blitt et langt bedre sted, det er jeg overbevist om.

baby memeDu vet den følelsen du av og til får: Dette er ikke helt greit, dette kjenner jeg at jeg er uenig i, dette er rett og slett ikke riktig?

Det kan være som når det de siste dagene har sirkulert et blogginnlegg på FB med et dokument fra Alta kommune som angivelig skal «bevise» at flyktninger får utbetalt 25 000 i sosialhjelp mens en «stakkars nordmann» bare får 13 500, når dette overhodet ikke er riktig og innlegget er skrevet av en rasist.

Skjermbilde 2014-03-24 kl. 13.47.20Du ser folk lenke ukritisk til innlegget som så mange tilsvarende ganger før, kjenner uroen, men børster den bort og scroller videre. Du orker liksom ikke å ta diskusjonen, stoler ikke helt på den urolige magefølelsen, tar ikke sjansen. Det blir jo alltid så mye styr.

Eller som når Dagbladet melder at bare menn får servere Obama og de andre topplederne i Haag denne uka fordi kvinnelige servitører ville blitt for forstyrrende, særlig i korte kjoler.

04_MAG_LENEWIKANDER_5_BM.jpg$C-1$W782$H900$pan1$QDu tenker HÆ?! Kjenner det vrir seg i magen og tenker på alle de andre gangene du har sett media tydeliggjøre at bare menn er mennesker mens kvinner reduseres til kjønn. Men du scroller forbi, børster det bort, du tar ikke sjansen på å rope ut det du tenker. Det blir jo alltid så mye styr.

Eller når du sitter i middagselskapet, på puben eller på jobben i lunsjen og enda en brautende tufs lirer av seg en homovits, noe nedlatende, noe dumt, noe de er helt sikre på å slippe unna med siden det er så bagatellmessig – og du lar dem snakke uten å si noe selv. Du orker ikke ta diskusjonen, det er ikke verdt det, det blir jo alltid så mye styr.

minstudietid_27_HE.jpg$C-1$W782$H400$pan1$QJeg syns vi alle skal tørre å være litt mer som treåringen til Mala. For det er ikke bagateller. Det er kultur og derfor ukultur; alle de små tingene som samlet utgjør det offentlige rommet vi alle må bevege oss i. Det er absolutt verdt styret det er å ommøblere litt her! Vær uromodig, menneske! 😉

 


11 Responses to “Vær uromodig, menneske!”

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php:62 Stack trace: #0 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php(18): the_commenter_link() #1 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2097): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content in /customers/2/9/a/tarapi.no/httpd.www/wp-content/themes/crisp/includes/theme-comments.php on line 62