Den nakne sannhet


Jeg har kastet klærne for Tara. Eller det vil si; Tara skriver at jeg har kastet dem, men i virkeligheten tok jeg dem rolig av meg, brettet dem sammen og la dem på gulvet ved siden av krakken jeg satt på i fotostudio.

Det var ikke så skummelt og ekkelt som jeg hadde trodd det skulle bli.  I dag er jeg derfor naken over fire helsider, på vei til alle Tara-abonnenter sin postkasse. På fredag står jeg naken i løssalgshyller over hele landet.

DS7_5863

Jeg har gjort det fordi jeg har sett nakne og brystkreftopererte kvinner i meida før, men jeg syns alltid de bildene har hatt alt fokus på sykdommen og lite annet.

Det syns jeg er synd når livet både med og uten brystkreft jo er så mye mer enn bare brystene og fordi livet kan være både helt jævlig og fullstendig fantastisk – samtidig.

Jeg har også gjort det fordi jeg er ganske tjukk og bunglete og jeg tror vi har godt av å vise frem noen tjukke og bunglete damer i et kvinneblad som vårt også.

Men aller mest har jeg gjort det for å vise hvor sammensatt og sårbart livet er. I en liten protest mot at lykke- og positivitetstyrranniet har gjort det nesten umulig å snakke høyt om hvordan det er å være menneske, å skulle leve og måtte dø, uten at det blir skamfullt.

DS7_6113

Jeg nekter å skamme meg lenger. Jeg gidder ikke lenger svare som forventet når folk jeg møter lirer av seg et forventningsfullt «går det bra?»

De står der med tindrende øyne og forventningsfullt krav i blikket, tilsynelatende uten å vite hva de spør om en gang. For hva betyr det egentlig at noe «går bra»?

De spør jo ikke fordi de vil høre sannheten; at jo takk, jeg takler denne kreftbehandlingen, men den er sinnsykt tøff, jeg er mye sliten, det koster alt jeg har å stå foran deg her akkurat nå, jeg tenker mye på tilbakefall og døden og sånn.

Og det igjen gjør at jeg ligger mye i fosterstilling på sofaen fortsatt, men nettopp derfor er det så deilig å være ute med venner akkurat nå. Og ja, jeg ser lyst på den nærmeste fremtiden, men ikke så lyst på fremtiden sånn på lang sikt. Jeg tror kanskje jeg er litt deprimert innmellom.

DS7_6064

Nei, de spør ikke fordi de vil høre sannheten, de spør fordi de vil høre «jada, visst går det bra». Det er jo derfor de sier det med sånn en logrende forventning i stemmen. Det er jo derfor de blir støtt og noen til og med skikkelig sure og fornærmet hvis jeg svarer som det er.

Ved å svare «jada, det går bra» får de jo sin forventede dose positivitet, enda et skudd med høflig livsløgn rett i åra, enda litt mer olje til å smøre det sosiale lykkemaskineriet. Skal man stikke kjepper i tannhjulene på det, må noen rett og slett kle seg naken.

Da får det heller være at dette nok markerer slutten på mitt liv som singel og seksuelt aktiv kvinne, for let`s face it; hvem vil vel la seg lokke til sengs med en come-hither-bedroom-look som denne?

DS7_6033

Og når det nå blir allment kjent at det er sånn jeg ser ut når jeg kler av og på meg undertøyet, tror jeg neppe det vil danne seg en kø av beilere foran meg på byen:

DS7_6072

Men det får i hvert fall meg til å flire, le og se på både meg selv og andre med et litt mer forsonende blikk. Det gjør meg kanskje ikke mer positiv eller mer lykkelig, men det bidrar helt klart til livskvaliteten. For som jeg sa på NRK Ukeslutt på lørdag: Tenk kritisk – gi faen!

 

 


75 Responses to “Den nakne sannhet”

 1. Tone
  7. oktober 2013 at 13:44 #

  Flott, frodig, menneske tvers igjennom :) Livet krever mye av oss fra tid til annen, alle takler det på sitt vis. Må si jeg elsker måten du møter det på. Føler meg inspirert!! Takk for ALT du deler – også flotte nakenbilder 😀

  • Lene Wikander
   7. oktober 2013 at 13:45 #

   Så deilig å høre akkurat nå her jeg sitter og skjelver litt, Tone, takk selv! :-)

 2. NestenBirte
  7. oktober 2013 at 14:06 #

  Lene, du er skjønn, vakker, flott, ferm, frodig, modig, morsom, klok og helt vidunderlig. Hadde blitt med deg hjem anytime, og jeg tennner ikke en gang på damer!

  • Lene Wikander
   7. oktober 2013 at 14:07 #

   Hahaha, godt å høre, NestenBirte, da skulle du i hvert fall fått kaffe og hjemmelaget lavkorbo sjokolademus 😉

 3. Anita
  7. oktober 2013 at 14:41 #

  Flott beskrivelse i ord og bilder. Akkurat sånn ser også jeg ut og jeg kjenner at jeg kjenner meg 100% igjen i det du skriver. Takk <3

 4. Lene Wikander
  7. oktober 2013 at 14:42 #

  Takk selv, Anita 😉

 5. cecilie w
  7. oktober 2013 at 14:52 #

  Bunglete!

  Og hvem frykter vel kilo og hud som ikke lengre krymper når man kan være sånn. Tykk er ikke så skrekkelig som det er lett å tro.

  Fint å få litt flere referanser til naken og blid og vakker uten å være purung og urørt av alt.

 6. Lene Wikander
  7. oktober 2013 at 14:55 #

  Haha, ja urørt er jeg i hvert fall ikke Cecilie, det skal jeg ikke ha på meg! 😉

 7. Louise
  7. oktober 2013 at 15:21 #

  Du är bedårande , fantastisk inspirerande och sätter focus på precis det sociala medier glömmer. Alla mår faktiskt inte bra , kanske utåt sätt men inget som folk snackar om. I mina ögon är du bara otroligt vacker frodig kvinna , och önskar dig all lycka till vidare med att finna lyckan, friden och det som passar just dig för att göra dig glad. Alla har vi upp och ned turer men det är dom som gör oss stark och till den personen , personligheten vi är idag. Du är bara helt fantastisk <3

  • Lene Wikander
   7. oktober 2013 at 15:27 #

   Ja, også er det jo noe med at de fleste av oss ikke har det enten bra eller dårlig hele tiden, men stort sett sjonglerer begge deler paralellt 😉

   • Louise
    7. oktober 2013 at 15:40 #

    dock svårt att alltid håll fasaden uppe 😉 med så många sjonglerande bollar i luften 😉

    • Lene Wikander
     7. oktober 2013 at 15:42 #

     Haha, helt klart, derfor syns jeg vi skal gi mer faen i fasaden 😉

 8. Hanne
  7. oktober 2013 at 15:30 #

  Kudos til deg, Lene!

  Kreft eller ikke kreft er det befriende at du er så modig, på alle kvinners vegne og balanserer det evinnelige «Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det»- maset.

  Du tar det på kornet!

 9. Lene Wikander
  7. oktober 2013 at 15:31 #

  Takk for kudos, Hanne :-)

 10. Trine
  7. oktober 2013 at 15:45 #

  Så utrolig tøft gjort av deg. Du taler mange kvinners sak både når det gjelder kreft og kropp. Herlig naturlige bilder, har en ganske ruglete kropp selv. Dessuten ruglete menn trenger ruglete damer!

  Stor takk til deg, du er tøff!

 11. Lene Wikander
  7. oktober 2013 at 15:46 #

  Skal jeg være helt ærlig foretrekker jeg faktisk både litt ruglete menn og damer selv, Trine 😉

 12. Per B.
  7. oktober 2013 at 16:10 #

  Synes du ser flott ut jeg! Og tøff!

 13. Elisabeth Hake Lunde
  7. oktober 2013 at 16:14 #

  Sier meg enig i alt ovenstående, jeg! 😀 Du er flott og modig. Og «logrende forventning» – hvorfor ikke gi ut en bok med glimrende Lene-oppfunnet uttrykk!!! 😉

 14. Lene Wikander
  7. oktober 2013 at 16:16 #

  Haha, jo jeg vurderer ordbok Elisabeth, for om ikke annet å unngå fremtidige misforståelser 😉

 15. Ludo
  7. oktober 2013 at 16:30 #

  Kjempeflott Lena – I am with you!

 16. Lene Wikander
  7. oktober 2013 at 16:32 #

  Thanks :-)

 17. Stine Kühle-Hansen
  7. oktober 2013 at 16:47 #

  Fantastisk å få se bildene! Takk for at du så raust deler ærlighet og nakenhet! Du har ordet i din makt, ja du har mye i din makt! Varm hilsen fra Stine Kühle-Hansen

  • Lene Wikander
   7. oktober 2013 at 16:48 #

   Takk for at du tåler og deler videre Stine :-)

 18. lise
  7. oktober 2013 at 16:56 #

  syns du er tøff,og jeg kjenner meg igjen i deg,og da er jeg ikke alene alikevell da:)morro lese bloggen din,man trenger litt latter i hverdagen.

  • Lene Wikander
   7. oktober 2013 at 16:58 #

   Det er deilig å ikke kjenne seg alene, takk for at du gir meg den følelsen du også, Lise :-)

 19. Irene
  7. oktober 2013 at 17:27 #

  Tøft! Kult!

 20. Jenny
  7. oktober 2013 at 17:55 #

  Hei Lene, du er et fantastisk forbilde, du er modig, tøff og flott. Og som min datter på 10 år utbrøt etter at vi sammen leste bloggen din; brystkreft er ikke no særlig. Det er hardt.

  Vi ønsker deg masse lykke til.

  • Lene Wikander
   7. oktober 2013 at 17:56 #

   Haha, smart datter du har, Jenny! Takk for følget til dere begge :-)

 21. Solfrid
  7. oktober 2013 at 18:56 #

  Hærlig ærlig, du e gørr tøff Lene, og for et forbilde, skulle hatt flere som deg..;)

 22. gunhild solheim
  7. oktober 2013 at 19:04 #

  flotte Lene <3

 23. Anne-Heidi
  7. oktober 2013 at 21:00 #

  Kjære, skjønne, vakre deg :) Du er rett og slett drit-tøff!!
  Varm klem fra ei som beundrer deg fra topp til tå <3

 24. Tantelappe
  7. oktober 2013 at 22:13 #

  HURRA for deg!

 25. Tutta
  7. oktober 2013 at 22:23 #

  Fab!!! Det er sånne som deg spm er rett og slett fantastiske isredet for bloggende missis perfekte m sine kjøpte vipper lepper etc livredde for å se menneskelig ut- digger deg.

 26. Gunnhild
  7. oktober 2013 at 22:50 #

  Både du og Tara er på rett vei her, Lene. Og ja; la oss for Guds skyld begynne å gi litt mer faen.
  Jeg er imponert. Du er skikkelig modig her, synes jeg. Er søren ikke sikker på om jeg ville hatt mot til å gjøre det samme.
  Bravo.
  … og nå må jeg jo jaggu kjøpe bladet også 😉

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:22 #

   Vi kommer ingen vei hvis vi ikke tør å bli litt mer hverdags-modig, vet du Gunnhild 😉

 27. Rigmor
  8. oktober 2013 at 05:36 #

  Tusen takk for at du er eit ekte menneske 😀 Og tørr å vise den nakne skjønnheita…slik den er 😀 Hatten av for deg!! Masse lykke til 😀

 28. Kristin
  8. oktober 2013 at 08:08 #

  Det er så godt å se normelen. Når man ser disse flotte tv damene i 20 årene, og alle oppererte. Alle rike på forsider av alle bladene. Så er det godt å vite at normalen er deg. Vi som er oppe i årene og har andre verdier en det å se perfekte ut, eller ha det perfekt(utad) synes det å se deg og den vanlige dama i gata som lever livet på godt og vondt er en hylles til oss vanlige verdags menesker. Det sitter mange damer og menn tror jeg og tenker så godt at vi stort sett er like alle sammen. Vi har redsler og tanker alle sammen. gode og dårlige dager .Du er bare flott som viser oss verdags menesker, det trengs flere som deg.

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:24 #

   Det er jo egentlig veldig fjollete at kvinner er pålagt å finne så mye av sin verdi som mennesker i sitt eget utseende.

 29. Anne Brenneng
  8. oktober 2013 at 10:44 #

  RESPECT! Jeg elsker bildene dine, viser glimt i øyet, livsglede og et ekte herlig menneske :) Elsker også det jeg leser og ser av deg i bloggen, intervjuer etc- du er ei jente helt etter min smak- så full av livsinnsikt, tøff og reflektert. Livet kan definitivt være no dritt fra tid til annen, men det finnes alikvel lysglimt og herlige øyeblikk om vi ikke tar hver dag like alvorlig. Alle har vi våre tunge stener i ryggsekken, og jeg er mektig imponert av at du velger å dele dine utfordringer. Det er jenter som deg som gjør livet lettere å leve for oss alle sammen Lene <3

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:34 #

   Så fint at du liker bloggen, her er det bare å henge på 😉

 30. Mats
  8. oktober 2013 at 10:46 #

  Fantastisk, rett og slett!

 31. Wenche
  8. oktober 2013 at 10:51 #

  Du er bare vakker både inni og utenpå…. Blir i godt humør når du utfolder deg både i tekst og bilder. De fleste av oss er akkurat sånn «bulkete» både her og der. Så fortsett som du allerede gjør, på en super måte… Flott at du deler med alle oss trofaste lesere <3

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:35 #

   Trofaste lesere er det beste jeg vet 😉

 32. Bjørn-Arne
  8. oktober 2013 at 12:57 #

  Knalltøft, befriende og helt fullstendig fritatt for alt som er opplest og vedtatt. :)

  Lets face it….vi er pattedyr som kommer i alle former og fasonger og fordelen med at ingen egentlig er like, er at det vil være noen som passer for alle..

  Kjente jeg ble glad når jeg leste dette innlegget her, og satt vel egentlig å håpet at det var mange som tok seg tid, enten for å skrape sammen nok selvtillit til å iallefall være tøff nok til å akseptere den man er, og iallefall som et spark bak til alle som skal mene så mye om alt og ingenting samtidig som alt som ikke passer inn i egen form på ingen måte kan være akseptert???!!!

  Tusen takk for din evne til å dele så mye av deg selv… :)

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:36 #

   Takk selv, Bjørn-Are, ekstra morsomt å høre fra en mann :-)

 33. Lena Ronge
  8. oktober 2013 at 13:16 #

  Herlig! Tøft å dele, tøft å snakke om av tøff dame!

 34. Incognito
  8. oktober 2013 at 15:19 #

  Så flott kropp!! Og for en utstråling!!! Fakta er at flere menn foretrekker en sånn som deg framfor silicon og botex. Håper det blir mer av slikt å se framover. Vi er lei glansbildene nå, og vil ha mer ekte varer.

  Mitt ønske er å se deg på store boards til jul, istedet for H&M-plakatene!

 35. Elisabeth
  8. oktober 2013 at 15:44 #

  Hei! Foreslår at Tara tar deg inn som modell sammen de øvrige klesmodellene, du er veldig fotogen:) Det ville heve det ensporede bladet opp. Herlige bilder! Ja til bulker, er evinnelig lei av magre modeller med tomt blikk. Det blir bare irrelevant for oss førtiser som har erfart at tyngdekraften er på ferde og at appelsinhuden er kommet for å bli:) Du er et godt forbilde, en bråkete dame som har noe å SI:)

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:37 #

   Nå tror jeg ikke jeg hadde trivdes så godt i modellyrket, men helt enig i at vi trenger enda større bredde på modellene! 😉

 36. Elin
  8. oktober 2013 at 16:59 #

  Du har vært min heltinne lenge – fordi du sier alt det som de fleste av oss bare tør tenke. Du gir meg et spark i baken til å være enda mer tro mot meg selv!
  Du e dritbra rett og slet – BÅDE inni OG utenpå!
  Varm klem til deg fra meg
  (ps. deler GJERNE denne artikkelen)

 37. Jea
  8. oktober 2013 at 18:55 #

  Damer som deg står det respekt av!

 38. Elisabeth Fryking
  9. oktober 2013 at 09:42 #

  Lene! Du er nydelig vakker og sexy. Du ser ut som en gladere versjon av Frida Kahlo. Det der med at seksuallivet ditt skulle være over, tror jeg ingenting på. Du må bare bli frisk nok til å tåle litt ekstra gutte-/jentelus, så regner jeg med at dansekortet ditt blir fullt i en fei.

 39. Elise
  10. oktober 2013 at 11:04 #

  Nydelig, rett og slett.
  Prøvd flere ganger nå å skrive noe lurt og unikt til deg her, men ender opp med å slette alt. Tror ikke ord kan beskrive hvor deilig det var å lese dette innlegget. Jeg vil bli like sterk som deg, og vakker som deg. Og ikke minst like flink til å skrive som deg.

  Som du skrev, «livet er ikke for pyser!». Jeg nekter å bli en pyse, jeg vil leve livet, men som en 18-åring drømmer jeg alt for mye om den perfekte framtiden.

  Har du noen gang følt deg fri?

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:38 #

   Jeg føler meg i hvert fall mer og mer fri jo eldre jeg blir og jo mer jeg tør å gi faen i hva andre mener om måten jeg lever livet mitt på. Anbefales! 😉

 40. Anne Stine
  10. oktober 2013 at 12:31 #

  Fantastisk skrevet! Jeg må også si at det er flott å se en tøff dame som står opp og viser seg frem. You go, girl! :-)

 41. Ragnhild Nyeggen
  12. oktober 2013 at 13:03 #

  Så herlig å se noen som bryter så radikalt med de gjeldende skjønnhetsidealene og allikevel ser så bra ut! Er jo nesten så man kunne tro at skjønnhet kommer i alle former og størrelser. Tror de fleste hadde følt seg noe beklemte i en tilsvarende situasjon, mens der står du og formentlig oser av selvtillit som du aldri har holdt på med annet. Kudos.

  For øvrig all ære til Tara som faktisk er villige til å trykke bilder av frodige, skalla damer og dermed være en ørliten motvekt til hysteriet! Jeg føler meg vel ikke helt i målgruppen til Tara ennå, men nå fikk jeg nesten lyst til kjøpe bare for å støtte dere.

  Av ren nysgjerrighet: Har du fått noen av disse ekstremt stygge tilbakemeldingene som har en tendens til komme når noen med litt reservelager viser hud? Eller ble de rett og slett blendet av din utstråling og glemte helt hva de holdt på med?

  • Lene Wikander
   14. oktober 2013 at 12:40 #

   All kudos til Tara ja, kunne aldri ha jobbet for noe annet kvinneblad! Seff har jeg fått masse både stygge, grisete og helt tullete meldinger, sånn er det når man stikker seg frem, men det sier alltid mer om dem som sender meldingene syns nå jeg så jeg bryr meg rett og slett ikke om dem. Det blir bare for dumt.

 42. Oslojente
  2. november 2013 at 21:38 #

  Hei! Så deg på Lindmo og ble fan med en gang. Du er kul, morsom og ei kjempeflott dame! Stilige bilder her dessuten :)
  Du er utrolig tøff! Om jeg noen gang blir halvparten så tøff som deg blir jeg veldig glad 😀

  • Lene Wikander
   3. november 2013 at 09:00 #

   Så hyggelig å høre, velkommen til bloggen :-)

 43. Kari
  3. november 2013 at 12:15 #

  Du har en fantastisk utstråling, nydelige blåe øyne og dessuten har du mye mellom øra! :) Hørte og så deg på Lindmo i går og tenkte: For ei dame!

 44. Vigdis
  3. november 2013 at 19:43 #

  Jeg blir bare glad;jeg. Skikkelig. Det er så usannsynlig flott å bare gi F og le og grine og vise alle fasetter – vise HELE mennesket og alt hva det kan og alt hva set innebærer å være menneske – hvis vi bare tør. For det er jammen ikke for pyser.

  Det er lett å gjemme seg bort. Jeg merker at jeg gjør det. Som syk og mager så opplever jeg at kroppen min ikke spiller på lag lengre . En bildeserie som denne med en mager,syk kropp – hvordan ville det funket? Ville det fått like mange positive tilbakemeldinger?

  • Lene Wikander
   4. november 2013 at 12:15 #

   Jeg vet ikke, kanskje vi må prøve, Vigdis? 😉 Det sagt så har jeg fått mye dritt av tilbakemeldinger på nakenbildene jeg også, folk er rare og sårbare og tar det ut på andre for å fremstå som bedre selv, vet du, men jeg heier på fler nakne kropper i alle former og fasonger der ute i offentligheten :-)

   • Vigdis
    4. november 2013 at 14:34 #

    Ja, kanskje vi må det. For jeg er nemlig litt lei av alle kommentarene rundt det å være tynn som kvinne. Per def så er man da enten skamslanka eller anorektisk; evt en blanding . Og ifølge konsensus så er man ihvertfall ikke kvinnelig – en kvinne skal ha former og være rund og myk. Ergo ekskluderes man som kjønn pga kg. Pur idioti! Og dette er i hovedsak kommentarer fra kvinner; man blir uglesett som kjønn som en slags forræder; jeg har tydeligvis gått over til «the dark side» hvor man kan kle seg i size 0. Kjønn eller størrelse betyr da ingenting egentlig . Man må bare tørre å være menneske.

    • Lene Wikander
     4. november 2013 at 14:37 #

     Herregud så jævla teit, men det er jo sånn det er; pisken til sosial kontroll svinges over alle som ikke faller innenfor det lille slingringsmonnet normen gir. Drit og dra og vær deg selv, ja! :-)

     • Vigdis
      4. november 2013 at 14:52 #

      Vi kan kjøre en sånn jule-spesial? Med julehodepynt? Og nagler? Og meg med bandasjer i hodet og sånn, lett pyntet m glitter :) Lekkert!

      Men helt alvorlig; helt klart noe å tenke på. Jeg gjemte meg bort i sommer, orker ikke å krangle m alle som spør hele tiden.

 45. Lene Wikander
  4. november 2013 at 15:02 #

  Haha, ja det ligger i hvert fall kime til en ide for en god sak her, Vigdis, skal tenke på det! 😉

  • Vigdis
   4. november 2013 at 15:09 #

   P.S Jeg får tilogmed fjernkontroll til hodet mitt *fniser* Jeg regner med at den fikser garasjeporter og gitteret på Polet også.

 46. targeted email lists
  28. januar 2015 at 07:41 #

  Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Cheers!

 47. targeted email marketing
  9. februar 2015 at 00:52 #

  At this time it sounds like BlogEngine is the top blogging platform available right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 48. Blubba
  26. april 2016 at 14:15 #

  Du har en fantastisk kropp! Den har tatt deg gjennom himmel og helvete (for å si det litt «bibelsk»), den ser godt ut og den gjenspeiler noe av hva du har gått gjennom (da tenkte jeg på puppen – du skulle sett mine :/ )

  Jeg synes du er vakker på de «rette» stedene: under klærne og mellom ørene.

  Jeg har begynt å like meg, pga deg. Det skal du ha takk for! :))

  Klem :)

Trackbacks/Pingbacks

 1. P3.no Musikk » – Oppfattes ikke som frigjørende - 15. oktober 2013

  […] Lene Wikander er dritkul som er naken i månedens Tara (se her). Amanda Palmers nakensvar til Daily Mail (se her) er også utrolig bra.  Det de har felles er […]

 2. Fra høyfjellet til Ullevål | Lene Wikander - 18. oktober 2013

  […] Det er sånn livet mitt er blitt nå for tiden. Opp som en bjeffende nakenhund den ene dagen og ned for full telling som ei våt bikkje på sofaen den neste. Når du går på […]

Leave a Reply