Men musa mi får de aldri!


Da jeg først leste om Musember i Dagbladet tenkte jeg at dette bare var nok et påskudd for Norges største nakendesk til å blåse opp et bilde av en bollemus i blonder, men etter å ha pløyd meg gjennom hele den nærmest ufattelig stupide artikkelen, skjønte jeg jo at det virkelig finnes en gjeng kvinnfolk i Stavanger som har satt i gang Musember på alvor. Og det foregår selvfølgelig på Facebook.

Kort oppsummert dreier Musember seg altså om at Simone Neumann (36) syns det er kjipt at bare gutta får gro hår med Movember-bart og mener at vi jenter fortjener å vise at vi bryr oss om kreftsaken ved hjelp av hårvekst vi også. Rosa sløyfer er ikke lenger nok for Simone. Nå skal vi la kjønnshåret gro helt til juleaften.

Bryr du deg om kreftsaken er det altså først julekvelden Simone mener det er opportunt å ta barberhøvelen fatt og trimme musepelsen igjen, men ikke en adventsdag før! Og enda befinner vi oss bare i første avsnitt av hennes korstog-mot-kreft-intervju med Dagbladet. Simones Musembere evner nemlig ikke å passe seg for fella og ikke gå i den: «Jeg er ikke feminist, jeg vil bare at jenter også kan vise at de bryr seg», sier hun til avisen. Sånn går det når man tenker med kjønnshåra sier jeg.

Jeg tok sporenstreks med meg musa mi til frisør og bestevenn Haakon Hauge på fabelaktige salong The Suite i Oslo for å trimme alt av synlig hårvekst i ren protest mot den totale fordumming av sydvestlandet. Hadde det vært noe tak i Stavanger-jentene så hadde de i det minste latt barten gro de også!

Som singel ser jeg i hvert fall ikke poenget i å la det gro der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Har jeg flaks får jeg knapt nok vist frem dotten min til utenforstående mer enn en gang i året og enda sjeldnere på sjølveste julekvelden!

Men også dette har Simone en løsning på. For å få vist frem at de deltar i Musember-kampanjen mot kreft, har jentene nemlig bestemt seg for å hekle symboler til å henge på jakkeslaget. Ikke av tovet og farget kjønnshår riktignok, det er vel bare feminister som kan tove garn av fittehår nå for tiden slik Simone ser det, men av butikk-kjøpt og seff rosa garn.

Men akkurat når du trodde denne kampanjen ikke kunne bli mer rosablond så får vi altså vite at symbolene jentene i Stavanger sitter og hekler er ROSA TREKANTER! Altså det samme symbolet Hitler-Tyskland tvang Europas homofile til å bære i konsentrasjonsleirene under Holocaust.

Og har du ikke satt kjønnshåret i halsen enda, vil jeg bare understreke at Simone er en funksjonsfrisk kvinne i fast arbeid etter å ha nytt godene av den gratis grunnskoleutdanningen de tydeligvis kaster som perler for lyserosa svin der oppe i Stavanger.

Utdannelse og folkeopplysning biter ikke på velferdsstatens rosablonde Facebook-aktører. Hjernene deres må være litt som de bedritne nye og elektroniske stemplingsautomatene vi har fått på bussene her i byen. Du drar kortet over dem igjen og igjen, men helvetesmaskinen nekter å lese det av.

Og før noen innvender at intensjonene til Musember-jentene sikkert er gode, må jeg få lov til å minne om at selv veien til helvete som kjent er brolagt med de beste intensjoner. Musa mi får de i hvert fall aldri!


31 Responses to “Men musa mi får de aldri!”

 1. Simone Neumann
  22. november 2012 at 19:12 #

  Kjære Lene.

  Takk for fantastisk morsom og intressant lesing.
  Sitter her og ler småhøyt av dine skarpe og intelligente kommentarer. (nei,det er ikke ironisk)

  Men bare slapp helt av, du skal få ha musa di helt ifred 😉

  • Lene Wikander
   22. november 2012 at 19:36 #

   Det gleder meg at dere tar det med humør, Simone, men jeg anbefaler nok likevel å friske opp både samfunnsfag og historie 😉

   • Simone Neumann
    22. november 2012 at 19:50 #

    Faktisk har jeg god både samfunns og historieopplysning. Men tydeligvis ikke god nok desverre. Når det er sagt; SAMTLIGE av de jeg har spurt ang symbolet,så er det faktisk ingen som har visst dette. Og her snakker vi alt fra unge mennesker til voksne med statsvitenskapelig utdannelse på nakken. En skikkelig uheldig bommert som jeg har lagt meg langflat på, og symbolet er endret for flere dager siden.

 2. Ole-E. Nesse
  22. november 2012 at 19:49 #

  Alle andre bare later som, men du Lene. Du ER gal!
  HERLIG gal!

  Jeg ler så jeg GRINER! Og klarer ikke se noe…alt er bare tårer.
  XD

 3. Thomas Lostartistic
  22. november 2012 at 20:38 #

  Anbefaler dokumentaren om rosa sløyfen. Pink Rippob inc.
  Link til trailer: http://www.youtube.com/watch?v=J2xY2cxto1M
  Jeg så den på Netflix, mulig den ligger der ennå :)

  Den er viktig for menn som for kvinner. Fordi dens opprinnelse, som er en sterk historie om hva kvinner virkelig kunne klare og som hadde en unik start som idag ikke lengre er å se desverre. Så anbefales virkelig å lese om utviklingen som Lene Wikander over skriver så herlig bra med sine alltid like uventede skildringer.

  Du gir oss noe å lese som også kommer tilbake siden med egen filosofering.

  God helg babe!

  • Lene Wikander
   22. november 2012 at 21:15 #

   Tusen takk for det, Thomas og riktig god helg til deg også! Dokumentaren skal sees ved første anledning! :-)

 4. børge / forteller
  23. november 2012 at 11:58 #

  Jeg er enig i at dette er en nokså teit «kampanje». Men jeg må påpeke at den rosa trekanten ikke bare ble brukt av nazistene mot homofile, men også brukes av homofile og de som støtter homofiles rettigheter i dag:

  By the end of the 1970s, the pink triangle was adopted as a symbol for gay rights protest.

  Wikipedia.

  • Lene Wikander
   23. november 2012 at 12:02 #

   Jeg syns vel det har atskillig mer relevans at homosaken tar trekanten tilbake enn at en gjeng bevisstløse fitter i Stavanger skal smykke seg med den. Just saying 😉

 5. Anita Lorentzen
  23. november 2012 at 12:55 #

  Ikke ofte jeg kommenterer blogger, men denne bare tok kaka :) elsker dine skarpe, oppegående kommentarer. Fortsett på samme måte og god helg!

  • Lene Wikander
   23. november 2012 at 12:57 #

   Takk for det Anita, velkommen tilbake og riktig god helg til deg også! :-)

 6. Mira
  23. november 2012 at 12:57 #

  Jeg ler og jeg ler!

  Dessuten blir det HELT sikkert mindre kreft av å la håret gro på musa. Det hjelper omtrent like mye som å kopiere og lime inn haugevis av statuser om kreft på Facebook.

  • Lene Wikander
   23. november 2012 at 12:59 #

   Det er noe med denne tenn-et-lys-på-facebook-generasjonen som fortjener skikkelig deng! 😉

  • Helene Ottersen
   23. november 2012 at 15:22 #

   Kunne ikke vært mer enig:) Hysterisk bra skrevet:)

 7. MM
  23. november 2012 at 16:41 #

  Ikke min heller. Så fint at du skrev dette, så slapp jeg.

 8. Jenny
  23. november 2012 at 18:43 #

  De får ikke musa mi heller. Det er da annet å bruke den til! :-)

  Knakende morsomt!

 9. Elisabeth, Innerst i
  23. november 2012 at 21:58 #

  Ha ha ha, tusen takk for herlig lesing. Neste gang noen bemerker at jeg har skjegg på legga så skal jeg har tenkt ut en eller annen god sak det kan forklares med.

 10. Elisabeth
  24. november 2012 at 09:55 #

  Flott at du har dine meningers mot, Lene! Nå skal jeg se om jeg klarer å tørke lattertårene, de renner og renner… Stavangerdama bryr jeg meg ikke om – det var for dumt! :)

 11. Lene Wikander
  24. november 2012 at 12:14 #

  Takk for kommentarer, folkens. Prisen for årets desidert dummeste kampanje går til Stavanger! 😉

 12. Malin
  28. november 2012 at 13:51 #

  Haha, fantastisk!

 13. liv aaberge
  29. november 2012 at 18:45 #

  per like very mus :)

  • Lene Wikander
   5. desember 2012 at 16:05 #

   Hahaha, very mus indeed, Liv! 😉

 14. Lind
  20. november 2013 at 15:44 #

  Jeg bli KVALM av å lese innlegget ditt.. om du ikke vil la det gro, så trenger man ikke henge ut både personer og bra kampanje! man trenger ikke la hårene gro for å støtte! kjøp en refleks og vær fornøyd med deg selv for at du har gjort noe som er positivt! Det handler om å vise litt respekt. Og når man går på cellegift mot kreften, mister man håret, så det er ingen unnskyldning at «hår har ikke noe med dette å gjøre»
  Om dette skal være et ironisk innlegg, synes jeg ikke du har lykkes med å få det helt frem, men for all del, alle har sine egne meninger og egne måter å uttrykke dem på :)

 15. mette
  1. desember 2013 at 12:35 #

  Liker innleggene dine godt, ironi er min venn.. Men musa mi har de tatt, og den tok de på Radiummen en kald vinterdag 2009… Siden har ingen sett den! Ja, bortsett fra mannen min da. Som eks kreftpasient blir jeg sliten i knoklene av alle disse kreftkampanjene som durer og går på alle sosial media. Jeg klikker aldri liker, eller deler eller leser for den sak skyld….-jeg blar rett forbi. Vil bare være frisk og trenger ikke mer info om kreft i form av kampanjer, rosa sløyfer og trekanter…..-tulle med kreft er en helt annen sak, den er jeg med på 😉 Lykke til videre <3 Klem fra mette

  • Lene Wikander
   1. desember 2013 at 12:38 #

   At kreftkampanjer av denne typen først og fremst er laget for og av folk uten kreft for at de skal føle seg bedre, er det liten tvil om nei 😉

   • Helene
    1. desember 2013 at 13:56 #

    HAHAHAHA! Jeg ler så jeg griner. Fantastisk bra, Lene! Jeg aner ikke hvem du er, og har aldri lest noe du har skrevet tidligere – men dette er vel noe av det beste jeg har lest på nett i 2013 :-)

    Og når man vet at samtlige av f.eks konvensjonelle kosmetikkprodukter med Rosa-sløyfe som liksom skal støtte opp under «kampen mot kreft» selv inneholder nok kjemikalier til å forårsake kreft, da blir det bare enda mer hysterisk morsomt. Og i tillegg når man vet at kreft på ingen måte er noen «gåte» som skal løses, og at det ikke finnes en eneste kvinne som noen gang har dødd av brystkreft – men snarere av kjemoterapi og cellegift, da er humoren komplett.

    Forøvrig er ikke Rosa sløyfe-aksjonen satt i gang av folk uten kreft for at de skal føle seg bedre, den er satt i gang av en kynisk industri (som selv er store bidragsytere til nettopp kreft – i form av ulike kjemikalier i både mat, drikke og kosmetikkprodukter) for at de skal tjene enda mer penger.

    Tips: Ta et google søk på «Pink-washing», så vil du få umiddelbar info vedrørende dette.

    Takk igjen, Lene – for en alldeles knallbra tekst som traff spikeren på hodet så til de grader, og som fikk meg til å le høyt! Verden trenger mennesker som deg, som tør å si det ingen andre tør å si – og ikke minst tenke det ingen andre tør å tenke.

    Ønsker deg en fin adventstid :-)

 16. Andrea West
  4. desember 2013 at 18:41 #

  Herlig skrevet!

 17. Anita Oline Erfelt
  13. januar 2014 at 01:37 #

  Så jeg skulle aldri ha begynt å shave der…. – da hadde jeg ikke fått svulst på eggstokken…??? Kanskje lurt å kutte ut egg også – så slipper jeg eggløsning…? Jeg skal barbere og farge en rosa sløyfe! Røsk meg i barten. Hilsen Museline

Trackbacks/Pingbacks

 1. McDonalds uutholdelige letthet - 5. desember 2012

  […] fremførte jeg den alternative musevisa i protest mot fordummingen av sydvest-landet og Musember-jentene som fortsatt insisterer på å la kjønnshåret gro for kreftsaken. Til alt overmål viste det seg […]

 2. Bodø Nu » – Musa mi får de aldri! - 4. desember 2013

  […] Les bloggen til Lene Wikander HER. […]

Leave a Reply