Udyret i debatten


Jeg har vært travelt opptatt på andre kanter enn internett den siste tida, men tro meg – jeg har fulgt dere fra sidelinja. Både på twitter, Facebook og i nettavisene! Det er nesten så jeg ikke tror mine egne øyne! Etter at det norske samfunnet har debattert voldtekt i et par uker og foreslått alt fra internering av asylsøkere til mer lys og politi i gatene, har jeg først og fremst lært to ting: Kvinnesyn er noe man har i andre kulturer, og mannens seksualitet og aggresjon er naturlig dyrisk slik vi får opplyst i en kronikk i Dagbladet onsdag.

I tillegg har jeg fått presentert situasjonen med de siste ukers overfallsvoldtekter i Oslo som akutt. Jeg tar meg i å undre over hva panikken egentlig skyldes? For vi som vet at voldtekt er et vedvarende problem som trenger vedvarende løsninger, vet jo at tilstanden er kronisk snarere enn akutt. At forsker Marianne Sætre ser det nødvendig å måtte rykke ut og fortelle folket at økningen i antall anmeldte overfallsvoldtekter kan være som forventet ser ikke ut til å ha hatt noen som helst effekt på panikken.

Av ca 16 000 årlige voldtekter i Norge, begås de fleste i såkalte nære relasjoner, noen få prosent er overfallsvoldtekter som det snakkes mest om. Hvorfor dette fokuset på overfallsbegrepet? Er ikke enhver voldtekt et overfall? Hvorfor får bare kvinner som overfalles av fremmede menn på gata fakkeltog og natteravner som skal hjelpe dem trygt i havn?

Hvorfor spør så få om hvorfor? Hvorfor tillater vi at voldtektsdebatten i Norge kuppes av sensasjonpreget media og folk som ønsker å tilsløre de faktiske forhold med vikarierende motivasjon som for eksempel å begrense innvandringen til Norge ytterligere? Hvorfor fremstilles det implisitt som mye verre å bli overfalt og voldtatt på åpen gate enn hjemme i sin egen seng? Er ikke begge deler helt forjævlig?

En av fire norske kvinner blir i løpet av livet utsatt for vold av etnisk norske menn, en av ti blir utsatt for livstruende vold. En av ti norske kvinner blir også utsatt for voldtekt, ifølge tall fra NIBR. Hvorfor går ingen i fakkeltog for dem?

Kan det være fordi det holdningsundersøkelsen Amnesty presenterte sammen med Reform – Ressurssenter for menn – i april 2006 er riktig? Der kom det nemlig frem at halvparten av norske menn mener en kvinne er helt eller delvis ansvarlig for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun flørter åpenlyst. Undersøkelsen bekreftet også at unge, norske menn preges av gammeldags holdninger til seksuelle overgrep.

Men nei, det kan jo ikke være riktig likevel. Kvinnesyn er jo noe man bare har i andre kulturer. Bare vi får sendt apekattene tilbake til Afrika slik Frp-politker Odd Bestum foreslår på Facebook så må jo alt bli bra?

Men hva da med våre egne, norske apekatter? Er de bare innerst inne dyr som må læres å kontrollere sin adferd slik Tommy Sørbø synes å antyde i sin kronikk i Dagbladet nå på onsdag? Hvorfor snakker ingen om mannen? Hvorfor snakker ingen om den maskuline seksualiteten? Hvorfor snakker ingen om kjønn og kjønnsroller i Norge, men gjerne om det samme i Afrika eller midtøsten?

Når en situasjonen ikke er akutt, hjelper heller ikke akutte tiltak. Før vi innser at vi ikke bare har et kvinnesyn her i landet, men også et mannssyn, vil vold mot kvinner være et vedvarende problem.

Det eneste som er typisk for maskulin seksualitet her i landet er at den aldri diskuteres eller problematiseres. Den er implisitt. Den norske mannen vokser opp med en fiks ferdig seksualtet han skal passe inn i, mens kvinner oppfordres til å problematisere sin egen, til å finne og sette sine egne grenser. Mannen skal være subjektet, kvinnen objektet.

Hvor mange artikler og reportasjer om samliv og relasjoner leser man ikke i kvinneblader som Tara? Hvor mang artikler om det samme ser vi i manneblader? Ingen. Hvor mange timer i matematikk og norsk har skoleelever i dag? Hvor mange timer lærer de om relasjoner, følelser, sex og seksualitet?

Det begås store unnlatelsessynder mot gutter og menn av det norske samfunnet og den norske kulturen – straffen er maktesløshet og maktmisbruk. Jeg tror aldri vi kan få noen tilbakegang av seksuell vold av noe slag før vi tar maskulin seksualitet på alvor i stedet for å bygge opp under den som dyrisk og dermed segmentere maskulin seksualitet ytterligere. Hvorfor snakker vi bare om makten og maktmisbruket bak voldtekt, men aldri om avmakten?

Jeg gidder faen ikke å være redd i Oslos gater! Det er på den offentlige debattarenaen at jeg blir vettskremt.


24 Responses to “Udyret i debatten”

 1. Pia Hysj
  10. november 2011 at 12:33 #

  HEI! TAKK TAKK TAKK TAKK!

  Endelig en likesinnet. Jeg skrev et innlegg med omtrent samme budskap for en uke siden eller så, og det havnet på vg.no – Jeg vil virkelig anbefale deg å sjekke ut teksten min og de følgende 268 kommentarene fra norske menn som er så illsinte, usaklige og ville at jeg ikke har ord. Kommentarfeltet domineres av alle dem som mener norske menn blir beskyldt, at norske menn ikke bør inkluderes i debatten, at det ikke eksisterer problemer hva angår holdninger blant norske folk, og at apekattene bør sendes hjem – og et fåtalls mennesker som prøver å diskutere saklig med disse sinnataggene.

  Her er innlegget mitt: http://piahysj.com/2011/11/04/holdningsdebatter-om-voldtekt-ikke-fengende-nok/

  Håper du vil legge igjen en kommentar om du rekker å se over det, og kanskje skrive noe om dette kommentarfeltet preget av norske troll?

  Mvh Pia, engasjert 24åring.

  • Loretta
   15. november 2011 at 12:11 #

   Disse illsinte mennene føler seg vel truffet på et eller annet punkt, men nekter å erkjenne det, og går ut i full forsvarsposisjon. Det har de selvsagt rett til, for de er jo så dyriske av natur. Heldigvis er den andre halvparten av befolkningen menneskelige…

 2. Pia Hysj
  10. november 2011 at 12:34 #

  Ps. innlegget ditt ble delt i facebookgruppa Stop Slut Shaming – her: http://www.facebook.com/groups/274886815874020/

  • Lene Wikander
   10. november 2011 at 12:46 #

   Fantastisk Pia!!!! Jeg kaster meg over dette så fort jeg får tid! Bare skummet kommentarene nå og her er det jo mat til ikke bare et blogginnlegg eller to, men et helt oppslagsverk! Something is rotten in the state of Norway, indeed! 😉

 3. Maya
  10. november 2011 at 14:09 #

  fantastisk blogg og er helt enig! Samtidig er det fryktelig at man ikke kan vandre trygt uansett hvor man befinner seg i landet. Men hvorfor får asylsøkere, eller apekatter som de blir kalt skylden for de meste av overfalls-voldtektene? Jeg synes at folk som opprinnelig stammer fra et annet land skal bli sendt hjem og sone straffen sin der. Akkurat det samme som om jeg skulle ha oppholdt meg i et annet land og begått lovbrudd. Men her er det viktig å ikke dra alle under en kam. Det finnes masse av asylsøkere, innvandrere, apekatter, «ikke-etnisk» norsk som er fantastiske folk. Kanskje de må komme ut i lyset for samfunnet vårt styres bare av media og det folk får inn i hodet, skrevet, sagt eller laget av andres meninger. Kom frem og vis ders avsky for folk som begår sånne lovbrudd, kom fram i media. Bare slik kan samfunnet danne et bedre bilde av «apekatter». Jeg er faktisk ganske apekatt selv… men en snill en..

 4. Stein R. Fredriksen
  10. november 2011 at 14:11 #

  Kanskje dette arrangementet kan være interessant for dere?

  Professor Eli Skogerbø skal snakke om Internett som arena for debatt og diskusjon. Hun vil spesielt diskutere om det er forskningsmessig belegg for å hevde at nettdebatter og nettforum framhever spesielt negative debattformer, slik
  mange har hevdet. Videre vil Skogerbø diskutere begrunnelser for anonymitet og åpenhet, og hvordan det er mulig å utøve personlig og redaksjonelt ansvar på nettet.

  Mer info her: https://www.facebook.com/event.php?eid=30630541606
  og her: http://www.uio.no/om/aktuelt/aktuelle-saker/2011/forelesningsserie-etter-22-juli.html

 5. Einar Næss Jensen
  10. november 2011 at 14:25 #

  Det er bra at man er engasjert når det gjelder voldteker, men akkurat nå så handler det altså om overfallsvoldtekter. Det er nå en gang slik at et overgrep som skjer i den private sfære ikke har betydning for andre som ikke lever under den samme trussel. Det er en enkel sak for de fleste kvinner å unngå å bli offer for overgrep i nære relasjoner, fordi det er et uaktuelt tema.

  Overfallsvoldtekter, derimot, angår absolutt alle som skulle finne på å ferdes utenfor hjemmets fire vegger. Spesielt på kvled/nattestid. Det er derfor det får det fokuset som det har fått.

  Det er jo flott at bloggskriveren nekter å være redd, men det hjelper pent lite for alle de jeg kjenner som er redde for å bevege seg utendørs i Oslo på kveld og nattestid alene. Det hjelper faktisk absolutt ingenting. Det eneste som hjelper her, er mer lys, mer politi/natteravner og at folk tar ansvar.

  Å si til ei jente som skal fra Grønland via Grünerløkka, gjennom Tøyenparken til Kayserløkka at «Husk nå på at de fleste voltekter skjer i hjemmet», er omtrent like hjelpsomt som å sette henne i land på Nordpolen, iført bikini og si «Lykke til!»

  PÅ LANG SIKT…. så er det klart at det er mye som kan/bør gjøres med «den mannlige seksualiteten», men det er et 40-årsprosjekt. Vi trenger virkemidler som fungerer i morgen kveld, når helga setter inn.

  • Oda
   10. november 2011 at 14:50 #

   «Det er nå en gang slik at et overgrep som skjer i den private sfære ikke har betydning for andre som ikke lever under den samme trussel. Det er en enkel sak for de fleste kvinner å unngå å bli offer for overgrep i nære relasjoner, fordi det er et uaktuelt tema.» Må du se til å gi deg her! Det er en enkel sak sier du? Nei, tvert om! En mann er fysisk sterkere og det er ikke mye man selv kan gøre dersom dette skjer hjemmet. Dette er like aktuelt som «ovrfallsvoldtekter» og hender hver ag i et eller annet hjem, noe «overallsvoldtektene» virker som at ikke gjør. Det at det får mer oppmerksomhet er rett og slett fordi mange føler segm er truet og tenker at et kan hende hvem som helst. Vel, det kan det i hjemmet også av noen du kjenner eller stoler på, du vet det bare ikke før det er hendt!

  • Jitte
   11. november 2011 at 12:31 #

   «Det er bra at man er engasjert når det gjelder voldteker, men akkurat nå så handler det altså om overfallsvoldtekter»

   Hvorfor det egentlig? Joda, jeg ser du forsøker deg på en begrunnelse, men den holder ikke vann. Voldtekter generelt er er MYE større problem enn det overfallsvoldtekter noen sinne kommer til å bli, og å si at «Det er en enkel sak for de fleste kvinner å unngå å bli offer for overgrep i nære relasjoner, fordi det er et uaktuelt tema», synes jeg er en grov fornærmelse mot de kvinner som er så uheldige at de blir utsatt for overgrep nettopp i nære relasjoner. Hvis det er så enkelt for dem å unngå det, hvorfor blir de da utsatt for det? Fordi de har lyst?

   Uansett så er det fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Problemet med fokuseringen på overfallsvoldtekter den siste tiden er at «folk flest», og media spesielt, ser ut til å glemme de enorme antallene kvinner som blir voldtatt i dette landet, fordi noen få titalls kvinner blir overfalt i litt mer medievennlige former. Det er selvfølgelig grusomt for de kvinnene det gjelder, og jeg skjønner at andre kvinner blir redd for sitt eget skinn når slikt skjer, men ser man på det store bildet, så er det faktisk ikke overfallsvoldtekter som er det overveldende problemet. Det overveldende problemet er at relativt mange menn er såpass villige til å ty til vold.

   Personlig så tror jeg at veldig mange av de samme virkemidlene vil hjelpe på begge deler. Det å sende asylsøkere ut av landet for å hindre voldtekter er like meningsløst som å fengsle alle landets prester fordi et par av dem har misbrukt barn. I tillegg så vil det å sende potensielle voldtektsforbrytere ut av landet ikke gjøre noe annet enn at de vil voldta kvinner andre steder, og personlig så synes jeg ikke det er noe bedre alternativ. Jeg ser helst at de slutter å voldta helt og fullstendig. Og da blir spørsmålet: hva kan man gjøre for å få til det? Vil fremmedgjøring og mistenkeliggjøring av en hel gruppe mennesker (asylsøkere og muslimer er to grupper som stadig dras frem) hjelpe noe som helst i det hele tatt? Jeg mener det vil fungere fullstendig mot sin hensikt. Det som vil hjelpe er opplæring og terapi. Mange av asylsøkerne som kommer hit har en bakgrunn som gjør at de trenger terapi for å fungere normalt i en verden uten krig og jævelskap, og pliktig undervisning av norsk kultur og norske verdier burde være en selvfølge. Og som bloggposter sier, så burde det samme også være tilfellet på våre skoler, vi har faktisk ganske mange menn her i dette landet som aldri har lært seg å oppføre seg ordentlig, og det burde strengt tatt ikke være nødvendig i det hele tatt.

 6. Halvor Sevatdal
  10. november 2011 at 14:41 #

  Oi! Her var dte mye feil.

  Litt artig at du drar frem den statistikken om at hver fjerde norske kvinne har blitt utsatt for vold av partneren sin (det at det gjaldt etnisk norske menn tror jeg du fant på selv, eller?)

  Her om dagen var jeg på en foreleser med statistikk-guru Ottar Hellevik, og han trakk frem akkurat den statistikken som et kroneksempel på misbruk av tall. Kvinnene ble nemlig spurt om de noensinne hadde blitt slått, truet eller verbalt plaget av noen av partnerne de har hatt i løpet av livet. Det blir liksom ikke helt det samme, eller hva? Det er selvsagt også bare rør at hver tiende norske kvinne har blitt voldtatt, det skjønner du sikkert hvis du tenker deg litt om.

  Og så kommer denne antydningen om at overfallsvoldtekter havner i mediene fordi det handler om ikke-vestlige innvandrere (som jo står bak 100 prosent de siste tre årene i Oslo, ifølge politiet.) Men ikke-vestlige innvandrere er voldsomt overrepresentert på alle overfallstyper, også de i hjemmet og på nachspiel, fremdeles ifølge politiet. (Dog ikke med 100 prosent, slik som med overfallsvoldtektene.)

  Hellevik tok ogs for seg statistikken du bruker for å vise at halvparten av norske menn mener at norske kvinner bærer ansvaret for voldtekt. Denne mente han også var metodemessig helt gal. Begge eksemplene var visst med i den siste boka hans hvis du vil sjekke selv.

  Det som irriterer meg litt med innlegget ditt er at det oser av bedreviter-mentalitet, der du skal opplyse de dumme massene (Frp-ere) mens du egentlig ikke har satt deg inn i tallene du slår om deg med. Husk at selv om du føler at du kjemper den gode kamp, og er moralsk overlegen, så må du også ta deg bryet med å sjekke sakene ordentlig.

  • Jitte
   11. november 2011 at 13:03 #

   Hva vil du vurdere som «vold» Halvor? Hvis du mener at det å bli slått, truet eller plaget av en partner ikke kan defineres som vold, så mener jeg at du er helt og fullstendig på villspor.

   Voldtektsutvalget regner med at det begås et sted mellom 8000 og 16000 voldtekter per år, samtidig som de anser de tallene som et konservativt overslag (referanse: http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2008/nou-2008-4/7.html?id=497711). Her henviser de også til undersøkelser gjort av Berit Schei, i forbindelse med doktorgraden sin og publisert i boken Trapped in painful love. Her viser Schei til et antall vilkårlig valgte kvinner, og resultatet er som følger:

   Av kvinnene oppga 5 % at de hadde opplevd voldtekt/voldtektsforsøk fra en annen enn partner etter fylte 18 år. I tillegg oppga 3 % av de 111 kvinnene som hadde levd i samliv, at de hadde opplevd voldtekt fra partner. 17 % hadde opplevd seksuelt misbruk fra partner (en kategori som inneholder flere handlinger enn voldtekt).

   Dette blir ikke mindre enn 25% til sammen, og det er kun seksuelt relatert vold. Slag, trusler eller verbal vold er det ikke spurt om i det hele tatt, og hadde det blitt tatt med så hadde sannsynligvis tallene blitt enda høyere.

   Uansett så er det langt ved siden av poenget. Enhver kvinne som blir voldtatt, eller opplever vold, er én for mye. Uansett hvor mye man vrir og vrenger på statistikken, så tar det ikke bort det faktum at tusenvis av kvinner blir voldtatt årlig i Norge, og at enda flere blir utsatt for andre typer vold, både fysisk og psykisk. Du kan argumentere mot det eksakte tallet så lenge du ønsker, men det spiller ingen verdens rolle. Så lenge så mange kvinner blir voldtatt, så er det et problem for oss som samfunn.

   Og da er vi tilbake til spørsmålet: hvordan gjør vi noe med dette? Hva er det med samfunnet vårt som gjør at så mange menn blir seksuelle overgripere? Selv om det er eksempler på kvinner som er seksuelle overgripere, så kommer vi heller ikke bort fra at det er blant oss menn at det finnes definitivt flest. Hvorfor er det slik? Og ikke minst, hva i pokker kan vi gjøre med det?

   Det hjelper i hvert fall ikke det spøtt å gå til angrep på tallene som legges til grunn for å si at noe bør gjøres. Det er ikke konstruktivt i det hele tatt. Hva mener du med de forslagene som ble lagt frem i bloggen? Opplæring i skolen, diskusjon av mannlig seksualitet, diskusjon av hva manneblader faktisk omtaler, osv. Dette er eksempler på virkemidler som muligens vil kunne påvirke oss menn i riktig retning. Og før du tar det som et personlig angrep: Nei, jeg mener ikke alle menn, jeg mener de av oss som har en seksuell predator i magen. Og det er urovekkende mange.

   • Jitte
    11. november 2011 at 13:04 #

    Hmm, parentesen snek seg med i linken. Her er riktig link til referanse om Voldtektsutvalget:

    http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/nouer/2008/nou-2008-4/7.html?id=497711

   • Alex D
    22. desember 2011 at 23:36 #

    «Konservativt overslag» ??

    Lol. Ler av dette… Deres største drøm i livet ser ut til å være at etnisk norske menn er verre enn innvandrere — vel, litt overdrevet, men det er nesten slik.

    Overfallsvoldtekter og «hjemme»voldtekter i nære relasjoner er faktisk to ulike ting bare så du er klar over det. Og mer eller mindre tilfeldige overfallsvoldtekter er, i hvert fall i et samfunnsmessig perspektiv – for resten av samfunnet – verre enn den andre typen. Face it, please.

 7. Stian
  10. november 2011 at 23:40 #

  Egentlig ganske flaut når noen prøver så til de grader å fremstå kyndig og reflektert, men så ettertrykkelig blottlegger at man knapt har lest «forordet» til den «boka» man så elegant analysere.
  Et sammensurium av feilsitert og missbrukt statistikk, krydret med politisk korrekte (men akk så ufunderte) sleivspark. Når du så freidig forfekter at: «-selv om jeg er dama du aldri har drømt om å bli, så tenker jeg tanker du burde ha tenkt.» Så bør du kanskje les litt (mer) først, og tenke høyt etterpå.
  Bedre lykke neste gang, Lene… 😉

  • Jitte
   11. november 2011 at 12:37 #

   Kan du ikke komme med gode argumenter mot bloggposters argumenter da, i stedet for bare å si at hun misbruker statistikk og kommer med sleivspark. Hva er feil i statistikkene? Hva er feil i argumentene? Innlegget ditt sier nemlig ingen ting, noe som gjør at jeg heller ikke kan argumentere imot det…

   • Halvor Sevatdal
    13. november 2011 at 20:37 #

    Hvorfor argumenterer du ikke mot meg i stedet da, Jitte?

 8. Loretta
  15. november 2011 at 11:56 #

  Det virker som om norske menn har en tendens til å skyve ansvaret fra seg selv og over på andre. Samme hvem, bare det ikke er noe som angår dem selv eller noe de kan relateres til.

  • Alex D
   22. desember 2011 at 23:43 #

   Virker som du og endel andre kvinner bare må skyve ansvaret for mer eller mindre tilfeldige overfallsvoldtekter på gaten vekk fra minoriteter og innvandrere, og over på etnisk norske menn.

   Kanskje norske menn utfører veldig mange voldtekter totalt sett, men INNSE at det er en forskjell på mer eller mindre tilfeldige overfallsvoldtekter, ute i det «fri» og «hjemme»voldtekter i nære relasjoner, noe som er det som etniske nordmenn er mer deltagende i. Etniske nordmenn er forresten heller ikke særlig ofte involvert i gruppevoldtekter.

   Dette har ingenting å gjøre med å frasi seg ansvar, det man snakker om er to forskjellige kategorier av voldtekter. Om du benekter at dette jeg her sier er korrekt er du i mine øyne forvirret og «tvunget» av politisk korrekthet til å nekte å innse at dårlig kvinnesyn blant noen grupper av minoriteter og innvandrere er skyld i at endel av de utfører flere overfalls- og gruppevoldtekter enn det etniske nordmenn gjør. Hvorfor er dette for noen ikke selvsagt, det fatter jeg ikke. Sannheten er viktigere enn å forsøke å ikke støte noen for enhver pris!

 9. Hanne
  15. november 2011 at 19:59 #

  Det er helt drøyt at folk skriver drittkommentarer til denne teksten. Det du har sagt her, Lene, er noe av det sanneste som har kommet frem i voldtektsdebatten siden den startet! Håper en eller annen superinnflytelsesrik person leser og tar innover seg det her, for det trengs!

Trackbacks/Pingbacks

 1. LITT NÆRTAGENDE? : Pia Hysj - 10. november 2011

  […] HAR DERE BTW EN VELDIG BRA TEKST FRA EN LIKESINNET DAME. Published: November 7, 2011 Filed Under: […]

 2. UNNLATELSESSYNDER MOT GUTTER : Pia Hysj - 10. november 2011

  […] kom nettopp over et av de beste innleggene jeg har lest oppi hele voldtekts-lurvelevenet. Og jeg syns dere skal lese det alle sammen. Lene […]

 3. “Jeg gidder faen ikke å være redd i Oslos gater” « henriettesophia - 15. november 2011

  […] Kom over et fantstisk innlegg til voldtektsdebatten hjemme i Norge. Fantastisk skrevet. Kan leses her […]

 4. Nachspielsexen i kulturen - 9. februar 2012

  […] som jeg sa i fjorårets blogginnlegg “Udyret i debatten” så er jo kvinnesyn noe man visstnok bare har i andre kulturer. Så var da Unge Venstres […]

Leave a Reply