Kortere friminutt nå!


Beklager at det er en stund siden jeg har blogget, men jeg har hengt med hodet over doskåla og spydd helt siden forrige torsdag. Årsaken er seff Dagbladets nye magasinsatsing: «God Torsdag!«.

«Vi er glade og stolte av at nettopp Dagbladet tør å være ”kjerringa mot strømmen”, og innfører torsdag som ny magasindag», sa kommersiell direktør i Dagbladet, Per Brikt Olsen under lanseringen. Han kan umulig kjenne sin folkediktning for denne kjerringa ble tatt av strømmen for lenge siden!

Målgruppen er selvsagt kvinner siden både Dagbladets kommersielle direktør og alle andre har skjønt at vi er en attraktiv gruppe for alle annonsemillionene som flyter rundt i olje-Norge. I selve magasinet forteller lederen av denne reaksjonære LEFSA; Vigdis Alver, at helga er rett rundt hjørnet og at du derfor fortjener et friminutt slik at du kan tjuvstarte helgefølelsen.

Det viser seg å være et friminutt fra helvete, ispedd noen storefri fra ungdomstiden – inkludert mobberne på røykehjørnet som bare fikk deg til å riste på hodet over at folk kan være så YNKELIGE! Hvordan kan norske jenter selge ræva si på denne måten? For utenom puppetmaster Olsen, består redaksjonen selvfølgelig av damer.

Jeg er fullstendig klar over at jeg sitter i et lekkert glasshus og har gjort det siden tidlig nittitall da jeg begynte å jobbe for den såkalte «kvinnepressen». Symptomer på full fordumming har herjet hele bransjen siden den oppsto, men aldri, jeg gjentar aldri, har jeg sett makan til lobotomerte femtitallsverdier som i «God Torsdag!» Jeg var tross alt ikke en gang født på femtitallet.

«Vi vil gi deg historier med løftende, positiv utgang», fortsetter Alver og følger opp med slanketips og stiller så det grunnleggende spørsmålet alle tenkende kvinner i dag har vridd hjernecellene over: Hva gjør den tidligere værdamen Isabella Martinsen nå som værkartet er lagt bort?

Side opp og side ned presenterer «God Torsdag!» artikler og tips om hvordan norske kvinner bør leve sine liv som hjernedøde høns. Det går i fødselslykke, slankekurer, bikinimote og luksubasseng – alt presentert med en pastellfarget løkkeskrift som fikk meg til å huske en begredelig tenåringstid med nesa begravd i det kjønnsfascistiske bladet «Romantikk» som foret norske jenter med vrangforestillinger om menn og kjærlighet for en hel generasjon.

Hvorfor tar ikke en tidligere kulturinstitusjon som Dagbladet kvinner på alvor? I Tara skriver vi jo også både om kosthold og vekt, bikinier, reiser og livslykke og jeg har selv meldt fra til redaktør Torunn Pettersen når jeg syns man får tilbakefall til gamle dameblad-tradisjoner fra en fordums tid – vi har alle samme virus – men Tara snakker i hvert fall ikke til kvinner som om de var amerikaniserte bimboer ute av stand til å tenke selv! Norske kvinner trenger ikke lengre friminutt, de trenger mer innhold i timen!

Et hederlig unntak i staben til denne dinosauren av et museumsprodukt er journalist og spaltist Trude Ringheim som har en penn og et intellekt det slår gnister av i alt hun gjør, men er dette prisen du må betale for å være med den synkende Dagblad-skuta til bånns, Trude, så syns jeg du skal kaste loss og heller komme til Tara der du kan intervjue kvinner som har noe annet å melde enn værmeldingen! Come on over to the dark side – we got cookies, og ikke bare cupcakes som dere skriver om i «God Torsdag!»

Jeg er pisslei en bransje og annonsører som fortsatt lever i den villfarelse at skal man servere norske kvinner noe så må det være lettspydd. Nok er nok! Når skal dere lære? Når skal utfloden i bind-reklamen på TV slutte å være lyserosa og lyseblå? Når skal værdamer slutte å bli presentert som interessante? Når faen skal dere skjønne at voksne damer her i landet har løpt fra dere forlengst?

Vi orker ikke flere friminutt – vi vil bare være fri!


9 Responses to “Kortere friminutt nå!”

 1. Sandra Aysea
  22. juni 2011 at 14:17 #

  Amen! Du har en god penn. Mer innhold i timen!

  • Lene Wikander
   22. juni 2011 at 14:22 #

   Jepp! Så nå syns jeg det er på tide at vi begynner å ringe med skoleklokka for alvor! 😉

 2. Elisabeth Hake Lunde
  24. juni 2011 at 07:13 #

  Så sant som det er sagt!!! Nå riiiiiinger det – INN!
  😀

 3. Trudelutten
  25. juni 2011 at 11:07 #

  Kunne ikke sagt det bedre selv! Har selv abonnert på KK og Det Nye og diverse, men har nå gått over til Tara selv om jeg er i 20-årene, orker bare ikke mer rosa glanset papir med «Se hva Mira Craig hadde på seg når hun skulle på butikken!»

  • Lene Wikander
   25. juni 2011 at 23:59 #

   Selv unge kvinner her i landet følger bedre med i timen enn markedsavelingen til Dagbladet, hånni – produktet God Torsdag er rett og slett en skandale på så mange plan at jeg kommer ut av tellinga. Må de brenne! 😉

 4. Trudelutten
  27. juni 2011 at 18:02 #

  Jeg ble litt nysgjerrig nå, tror jeg må sikre meg et eksemplar bare for å ha se hvor gale det virkelig er. Har en liten fornemmelse da, Dagbladet i seg selv er jo Se og Hør i avisutgave. Finner jo ikke noe med lavere moral. Sluttet å lese DB for mange år siden. Og det sier litt for jeg leser jo Se og Hør når jeg er hos frisøren. 😛

Trackbacks/Pingbacks

 1. Yes, I believe… - 15. august 2011

  […] er like pinlige som meg og en gang i uken hele sommeren gjennom har vi hatt høytlesning fra Dagbladets kvinne-reaksjonære magasin “God Torsdag!” til skrekk og advarsel for både måker og turister. Det har tross alt gjort meg til en believer. […]

 2. Yes, I believe… - 15. august 2011

  […] er like pinlige som meg og en gang i uken hele sommeren gjennom har vi hatt høytlesning fra Dagbladets kvinne-reaksjonære magasin “God Torsdag!” til skrekk og advarsel for både måker og turister. Det har tross alt gjort meg til en believer. […]

 3. Skål for den lille kjærligheten! - 28. januar 2012

  […] Så for å få litt selskap og tiden til å gå skrudde jeg på TV og etter fire dager med daytime-TV er jeg nå kurert! Ikke så mye fra influensaen som fra den store kjærligheten. Ikke at kvelds-TV er så mye bedre. Døgnet rundt bombarderes vi med drømmen om den store kjærligheten, fra TV-skjermen, roman-sidene, avisene og sist, men ikke minst; damebladene. […]

Leave a Reply